Lege a Bulinei rosii - special pentru cladirile de utilitate publica

13 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Guvernul a adoptat, in sedinta de saptamana aceasta, un proiect de Lege “a Bulinei rosii” special pentru cladirile cu functiuni de interes public. Domeniul de aplicabilitate a noii reglementari cuprinde cladiri de interes si utilitate publica proiectate pana la intrarea in vigoare a primului normativ romanesc de proiectare anti-seismica, care dateaza din 1963.
 
Cladirile vizate sunt scoli, gradinite, teatre, cinematografe, sali de spectacole, sali de expozitii, muzee, spitale, policlinici, centre de plasament si asistenta sociala, complexe comerciale, piete agroalimentare, unitati de alimentatie publica, sali polivalente si sali de sport, hoteluri, birouri, sedii ale administratiei publice banci si institutii bancare, cladiri abandonate care pun in pericol viata si siguranta oamenilor etc.
 
Consolidare sau demolare – pentru clasa I de risc seismic
 
Conform actului normativ, masurile speciale constau in expertizarea tehnica de calitate, obligatorie, a cladirilor notificate sau, dupa caz, actualizarea expertizelor tehnice de calitate elaborate anterior anului 1997, pentru stabilirea starii tehnice a cladirilor. In situatia in care rapoartele de expertiza tehnica de calitate incadreaza cladirile expertizate tehnic in clasa I de risc seismic, masurile speciale se completeaza cu: marcarea cladirilor cu panouri de avertizare si afisarea concluziilor rapoartelor de expertiza tehnica de calitate in locuri vizibile si accesibile populatiei, la intrarile principale; imprejmuirea zonelor de pericol si sprijinirea temporara a elementelor structurale si nestructurale avariate ale cladirilor; proiectarea si executarea lucrarilor de consolidarea sau desfiintare, dupa caz, in conformitate cu concluziile rapoatrelor de expertiza tehnica de calitate, la cladirile incadrate in clasa I de risc seismic.
 
Primariile – la vanatoare de ruine
 
Primarii municipiilor, oraselor si comunelor, precum si primarii sectoarelor Municipiului Bucuresti au obligatia de a identifica cladirile si de a intocmi fisele de identificare pentru fiecare cladire, in termen de 90 zile de la intrarea in vigoare a legii. Prefectii au obligatia de a monitoriza modul de aplicare a prevederilor legii si de a intocmi si prezenta spre analiza Comitetului National pentru Situatii de Urgenta rapoarte semestriale privind stadiul lucrarilor de reducerera a riscului de prabusire cladirilor de interes si utilitate publica.
 
Cine plateste
 
Fondurile necesare in vederea finantarii cheltuielilor pentru aceste masuri vor fi asigurate: din bugetul de stat sau din bugetele locale, pe baza programelor de investitii ale ordonatorilor principali de credite, respectiv veniturile proprii ale institutiilor publice, in cazul cladirilor aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor administratiei publice centrale si locale, precum si ale institutiilor publice; din fondurile proprii, in cazul cladirilor aflate in administrarea operatorilor economici; din sursele proprii ale proprietarilor, in cazul cladirilor aflate in proprietatea privata a persoanelor fizice; din bugetele locale, in cazul cladirilor dezafectate cu proprietari neidentificabili, respectiv in cazul la cladirilor aflate in litigiu, care au ca obiect stabilirea dreptului de proprietate.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

7 motive sa vii la Targul Imobiliar PROJECT EXPO! - 18 Mai 2009 7 motive sa vii la Targul Imobiliar PROJECT EXPO! - 18 Mai 2009
Proprietarii vor da banii inapoi pe audit Proprietarii vor da banii inapoi pe audit
Statul isi fura singur caciula vanzand locuintele ANL prin programul Prima Casa - 06 Ianuarie 2010 Statul isi fura singur caciula vanzand locuintele ANL prin programul Prima Casa - 06 Ianuarie 2010
Instalarea antenelor pe bloc se face doar cu acordul proprietarilor Instalarea antenelor pe bloc se face doar cu acordul proprietarilor
Gazprom scumpeste gazul Gazprom scumpeste gazul
Praktiker Romania a oferit cadou un apartament in Bucuresti Praktiker Romania a oferit cadou un apartament in Bucuresti

Vezi mai multe articole