Londra - simbol al arhitecturii europene

Londra - simbol al arhitecturii europene

16 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Londra reprezinta, fara indoiala, un oras al contrastelor. O capitala europeana bazata pe o istorie care isi striga drepturile prin arhitectura fiecarei cladiri. Surprinzator este ca vezi intrand in cladirile medievale tineri dinamici si stralucitori, cu frezuri si haine inscrise in cele mai moderne trenduri si culori, de la portocaliu pana la rosu aprins.
Merita intr-adevar sa dati un telefon la agentia de turism Babel Tour pentru a va rezerva un bilet in capitala Angliei. Puteti achizitiona un bilet pentru un sejur in Londra, un sejur care inseamna servicii si cazare de trei stele, dar si vizite cu ghid autorizat la cele mai faimoase obiective turistice:  Palatul Parlamentului si Big Ben, Piccadilly Circus si Trafalgar Square, Bursa din Londra, Banca Angliei, Catedrala Sf. Paul, Turnul Londrei, British Museum, Westminster Abbey, London Eye, Castelul Windsor etc.
Castelul Windsor a fost resedinta familiei regale timp de peste 900 de ani. Puteti vizita apartamentele folosite si astazi pentru cazarea delegatiilor oficiale si a sefilor de stat, in care puteti admira opere de arta din colectia regala incluzand picturi de Rembrandt, Rubens, Canaletto, Gainsborough si celebrul portret al lui Charles I realizat de Sir Anthony Van Dyck. In 1992 au fost distruse intr-un incendiu mai mult de 100 de camere ale Castelului. Din fericire, camerele afectate nu gazduiau la momentul respectiv importante opere de arta. Procesul de restaurare a fost definitivat in 1997. Se mai poate admira Capela St. George – un exemplu de arhitectura gotica considerata a fi casa spirituala a Ordinului Jartierei (Order of the Garter) – cel mai inalt ordin al Cavalerismului Britanic infiintat in 1348 de Edward III. In interior se afla inmormantati Henry VIII si sotia sa Jane Seymour, precum si Charles I. 
Sa nu uitam celebrele muzee ale Londrei. In primul rand, Madame Tussaud, unde sunt expuse sute de statui din ceara ale personalitatilor din toata lumea, alaturi de care orice vizitator se poate fotografia. Sunt atat de fidel realizate, incat la prima vedere parca astepti ca ele sa plece la plimbare alaturi de tine. Apoi, Muzeul de Stiinta, Muzeul de Istorie sau, pentru adevaratii iubitori de arta, Galeria Nationala.
Aproape ca te pierzi in Picadilly Circus. Sunt zeci de cafenele, cinematografe si reclame electronice ametitoare. Musical-urile sunt, de asemenea, nelipsite. In zona Knightsbridge te cel mai elegant mall din lume - Harrods. Cladirea din caramida rosie se intinde pe 92.000 de metri patrati. Harrods-ul a fost initial o bacanie si a fost construit in 1849 de Charles Henry Harrod. Acum este un magazin universal, cu 330 de departamente, si este propietatea lui Mohamed Al-Fayed. Pentru a vizita Harrods-ul ai nevoie de o zi intreaga. Sunt cinci etaje cu incaperi inalte, extravagant decorate cu marmura si candelabre imense. Muzica clasica te insoteste chiar si in ascensor. Exista in interior si un monument ridicat in memoria printesei Diana si a lui Dodi Al-Fayed.
Trafalgar Square este una dintre cele mai faimoase piete londoneze. La baza enormei coloane corintice de cincizecisisase de metri, ce suspenda undeva, sus de tot, statuia amiralului Horatio Nelson, invingatorul lui Napoleon de la Trafalgar din 1805, se strang deopotriva turistii si porumbeii domesticiti.
Cel care a creat aceasta statuie este si cel a carui amprenta se regaseste la majoritatea monumentelor ridicate in secolul trecut. Sir Christopher Wren, arhitectul reconstructor al Londrei a conceput si un alt simbol al Londrei: un monument comemorativ dedicat marelui incendiu din 1666. Acest monument este constituit dintr-o coloana dorica de 61 m, cu scara interioara de 311 de trepte si o compozitie simbolica in varf.
Si dovada a faptului ca arhitectura londoneza este un simbol al intregii Europe, o reprezinta chiar faptul ca Teatrul National din Bucuresti va fi remodelat dupa modelul Barbican Hall.
 
 
 
 
 
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Biserica Neagra dincolo de metafora Biserica Neagra dincolo de metafora
Urmele timpului peste Cetatea Fagarasului Urmele timpului peste Cetatea Fagarasului
Bijuteriile Coroanei - pazite de fantome Bijuteriile Coroanei - pazite de fantome
Toamna se numara valizele - Partea a II-a Toamna se numara valizele - Partea a II-a
Turnul Chindiei - bastionul Curtii Domnesti de la Targoviste Turnul Chindiei - bastionul Curtii Domnesti de la Targoviste
Vinalia | Rasfat si Relaxare Vinalia | Rasfat si Relaxare

Vezi mai multe articole