Loteria caselor - o solutie pentru a depasi criza? - 23 martie 2009

23 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Loteria caselor - o solutie pentru a depasi criza?
23 martie 2009
 
Intr-o perioada in care tranzactiile imobiliare ofera surprize iar potentialii cumparatori forteaza mana proprietarilor, companiile imobiliare si dezvoltatorii incearca sa aprinda o scanteie. Loteria sau tombola caselor a inceput sa starneasca interes si pe piata din Romania, dupa ce in America acest joc de noroc a creat deja furori.
Ideea a pornit inca de la inceputul perioadei de criza, cand un cuplu de americani, pus in imposibilitatea de a-si achita ipoteca, au nascocit o “loterie”, al carei premiu era tocmai ferma in care locuiau. In decembrie anul trecut au apelat la un consultant in domeniul imobiliar, dar si la o fundatie de binefacere si au inceput sa-si faca reclama. Astfel, cu 100 de dolari, orice american avea sansa de a intra in posesia unei ferme.
Sistemul este pe cat se poate de simplu. Decat sa vinzi o casa unui singur cumparator, mai bine o vinzi la 8000. Astfel, este stabilit un pret pentru biletul de tombola, intervalul de timp in care aceasta promotie se desfasoara, dar si numarul minim de bilete, astfel incat suma colectata sa acopere valoarea casei puse in joc, dar in acelasi timp sa aduca si un mic profit agentiei sau dezvotatorului imobiliar. In situatia in care numarul de bilete minim stabilit nu este vandut, tombola se anuleaza, iar banii sunt restituiti integral participantilor.
 
Reglementarile legale sunt insa destul de complicate, cel putin pe continentul american. In multe state acest joc de noroc este interzis daca proprietarul nu este partener intr-o asociatie non-profit. In plus, proprietarul nu poate obtine mai multi bani decat valoarea casei puse in joc.
Inventivitatea americanilor a depasit imedimentele legale si a ajuns pana intr-acolo incat aceasta tombola a fost transformata intr-un concurs de eseuri, fara a neglija in schimb taxa de participare, in valoare de cel mult 100 de dolari. Astfel, concursul nu mai poate fi incadrat la categoria jocurilor de noroc, iar aprobarea statului nu mai este necesara, la fel nici asocierea cu un ONG.
 
Tombola locuintelor in Romania
“Din punct de vedere legal, tombola locuintelor ridica o serie de probleme. In Romania, un prim pas a fost stopat din punct de vedere legal tocmai din cauza faptului ca promotia a fost organizata respectand criteriile legii Loteriei publicitare, cand, de fapt ea se incadreaza la categoria jocurilor de noroc, ceea ce presupune o alta autorizare. Un alt aspect important este si plata impozitului pe venit, care trebuie achitat de castigator conform Codului Fiscal. Sistemul preluat de la americani a starnit interesul si pe piata noastra, ademenind timid dezvoltatorii, dar si participantii la tombola. Mirajul unui castig facil poate face valuri in randul populatiei iar in acest moment poate reprezenta un impuls acordat pietei imobiliare. Ne asteptam in acest sens la o serie de solicitari din partea unor dezvoltatori, pentru a sustine si astfel de proiecte,” au declarat consultantii companiei. 
 
Sursa: EuroMetropola

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Investitiile straine pe piata imobiliara, «maruntisuri de periferie» Investitiile straine pe piata imobiliara, «maruntisuri de periferie»
Alpha isi curata rapid portofoliul imobiliar. Vedeti aici ce scoate din bilant pentru indicatori mai buni Alpha isi curata rapid portofoliul imobiliar. Vedeti aici ce scoate din bilant pentru indicatori mai buni
Cele mai ieftine apartamente din Capitala Cele mai ieftine apartamente din Capitala
Persoanele cu venit mediu nu mai au acces la case prin credit ipotecar Persoanele cu venit mediu nu mai au acces la case prin credit ipotecar
Garsoniera de 36.000 de euro din Titan, cel mai ieftin exponat de la Targul National Imobiliar - 11 Mai 2009 Garsoniera de 36.000 de euro din Titan, cel mai ieftin exponat de la Targul National Imobiliar - 11 Mai 2009
Facturi mai mari la lumina si gaze de la inceputul lunii iulie Facturi mai mari la lumina si gaze de la inceputul lunii iulie

Vezi mai multe articole