Manastirea Namaiesti

Manastirea Namaiesti

25 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
            Daca aveti sansa de a calatori prin judetul Arges, veti descoperi, la numai 5 km N-V de Campulung, la o altitudine de 765 de metri, un ansamblu monahal cu totul special. Este vorba de Manastirea Namaiesti, asezata in apropierea soselei ce strabate satul cu acelasi nume, peste drum de casa memoriala George Toparceanu.
            Nu s-au pastrat marturii clare legate de momentul intemeierii manastirii si a bisericii sapate in piatra. Cea mai veche atestare documentara a manastirii dateaza din 1386, fiind vorba despre un hrisov prin care Mircea cel Batran satul din vale catre schitul de maici Namaiesti. In 1503 manastirea este pomenita si intr-un document semnat de Radu cel Mare, in 1547 intr-un act emis de Mircea Ciobanul, in 1590 intr-unul al lui Mihnea Voievod, pentru ca tot dintr-un hrisov, semnat in 1653 Matei Basarab, sa aflam ca semnatarul acestuia decreta ca averile tuturor boierilor care nu aveau mostenitori sa ramana, dupa decesul acestora, satului si manastirii Namaiesti.
            Exista insa mai multe legende transmise din generatie in generatie, unele ce leaga intemeierea manastirii de catre Negru Voda. Cea mai raspandita legenda vorbeste despre trei ciobani ce isi pasteau oile in zona. Poposind la un moment dat peste noapte aici, toti trei au avut acelasi vis mai multe nopti la rand: in dangate de clopote si rugaciuni bisericesti aparu un inger ce spunea:"Aici, in sanul acestei stanci sta de multe veacuri o icoana a Maicii Domnului, zugravita dupa chipul ei cel adevarat. Sculati-va, apucati poteca pana la ea, sapati in piatra adanc si ridicati lacas de inchinaciune". Cei trei ciobani, au urmat intocmai indemnurile din vis si au gasit icoana din pestera. Ulterior ar fi sapat in piatra si ar fi facut biserica.
            Pridvorul manastirii este zidit din caramida, avand intrarea spre sud, pe aceasta latura fiind dispuse si doua ferestre; pe laturile dinspre vest si nord este stanca. Interiorul, sapat tot in piatra, cuprinde naosul si altarul ce formeaza o scobitura boltita de 6, 5 - 7 m. Tavanul este sapat, de asemenea, in stanca dar este prevazut cu o turla de 6 m inaltime, zidita din caramida si luminata de patru ferestre. Biserica mai dispune de alte doua ferestre, una catre sud si alta catre est, acestea permitand o iluminare naturala relativa a interiorului.
            Altarul este separat de interiorul bisericii printr-o catapeteasma din lemn de stejar sculptat in stil roman. Usile Imparatesti si cele Diaconesti prezinta, in partea superioara, terminatii in forma de turnuri in maniera gotica, vopsite in bronz auriu. Masa din altar este cioplita intr-un bloc de piatra.
            Intalnim picturi doar in pridvor, in celelalte spatii pastrandu-se doar unele urme ale daltuirii in stanca. Peretii sunt prevazuti cu icoane: Fecioara Maria, Isus Hristos, cei 12 apostoli etc.
Pe latura nordica, la aproximatic 10 m de altar, se afla clopotnita. Pe unul din versanti se afla 14 chilii, construite din din piatra si barne, in centrul acestora fiind ridicata staretia - constructie realizata in maniera arhitecturii traditionale muscelene. In zona de sud se gasesc cateva morminte ale unor maici.            In biserica exista o colectie impresionanta de icoane: doua din secolul al XVIII-lea si alte 40 din secolul al XIX-lea.
            In 1797, la initiativa lui Radu Golescu, in cadrul acestei manastiri se infiinteaza o scoala ce a functionat o perioada intr-una din cladirile ansamblului monastic. In cadrul acestei institutii de invatamant predarea se facea in limba romana, dupa abecedare, scrieri cu caracter religios, carti populare, cronici tiparite ori manuscrise.
            In timpul primului razboi mondial ansamblul monahal a suferit distrugeri serioase, cauzate de bombe. Atunci biserica, staretia si cateva chilii au fost grav afectate. Martor al bombardamentelor, sergentul Ion Mustata povestea cum incendiul a mistuit biserica iar cand flacarile au ajuns in zona icoanei facatoare de minuni acestea s-au stins brusc. Ulterior, in anul 1916 biserica a fost reparata si resfintita. In perioada 1957 - 1968 s-au realizat unele lucrari de consolidare, iar intre anii 1968 si 1969 au fost amenajate aleile.   
            Pentru a se respecta traditia incetatenita din vechime manastirea este slujita de 33 de calugarite (inclusiv stareta), numar egal cu cel al anilor traiti de Hristos pe pamant.
            Aceasta aura mistica si legendara in acelasi timp a atras curiosi inca din cele mai vechi timpuri. Oamenii vin la manastirea Namaiesti sa se roage la icoana facatoare de minuni ori sa viziteze pur si simplu aceasta manastire daltuita in piatra.  Iar daca tinem seama de faptul ca in zona mai sunt zeci de obiective asemanatoare de vizitat nu putem decat sa ajungem la concluzia ca merita sa le calcam pragul.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Manastirea Corbii de Piatra Manastirea Corbii de Piatra
Marele Zid Chinezesc Marele Zid Chinezesc
Palatul Topkapi - Istanbul Palatul Topkapi - Istanbul
5 corturi haioase pentru excursii de neuitat 5 corturi haioase pentru excursii de neuitat
Vacanta exotica cu buget redus Vacanta exotica cu buget redus
La  Defense, noul Paris La Defense, noul Paris

Vezi mai multe articole