Mediul si casele noastre - 22 octombrie 2010

22 octombrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Amplasamentul, calitatea solului, umiditatea, vanturile, altitudinea si soarele au o influenta importanta asupra solutiilor constructive, comportamentului casei si vietii ...
 
Casele noastre sunt influentate decisiv de factorii de mediu. In raport cu punctele cardinale, cu sensul vanturilor dominante si al precipitatiilor, casa va trebui orientata cat mai judicios, pentru a se favoriza aportul gratuit de energie, evitandu-se deschiderile de la fatade spre nord.
 
In ceea ce priveste amplasamentul, proiectantul unei constructii ar trebui sa solicite constatari precum: valoarea emisiilor de radon din sol, distanta fata de haldele de steril sau zgura si directia vantului dominant, calitatea apelor subterane si a celor geotermale cand acestea sunt utilizate casnic. De asemenea, folosirea materialelor de constructie fara emisii radioactive, asigurarea etansarii cladirii fata de eventualele aporturi nedorite de gaze din sol, realizarea unei ventilari care sa duca la diminuarea noxelor, folosirea unor sisteme de incalzire care sa nu aiba efecte de mediu negative sunt tot atatea „reguli de aur." Atentie la faptul ca multe tipuri de roci, cum sunt cele vulcanice de culoare deschisa, rocile sistoase inchise la culoare, cele sedimentare care contin fosfati si rocile metamorfice derivate din acestea, au concentratii ridicate de uraniu.
 
Daca nu poate fi totusi evitata construirea unui imobil pe un teren unde, prin masuratori specifice, s-au semnalat radiatii nocive semnificative, se poate controla mentinerea concentratiilor sub limita maxima prin diferite solutii constructive. Pentru incaperile care vin in contact cu astfel de soluri, trebuie realizata o suprafata cat mai bine etanseizata a fundatiilor, subsolurilor, pardoselilor si peretilor. In cazul radonului gazoz (care are o mobilitate mai mare decat uraniul sau radiul, fixate in substanta solida a rocilor si solului), pardoseala din beton devine o bariera; acesta se va ridica deasupra solului, migrand prin punctele slabe, cum ar fi neetanseitatile, fisurile si alte goluri.
 
Prin diminuarea eventualelor acumulari de radon din incinte, se realizeaza o ventilare adecvata cu mult aer proaspat. Acest lucru este important mai ales in cazul sistemelor de ferestre si usi etanse, care prezinta, fata de geamurile in stil clasic, o ventilare naturala mult micsorata, favorizand acumulari negative de radon, bioxid de carbon etc. Tot legat de amplasamentul casei, civilizatii precum cea asiatica sau romana antica initiau anumite cercetari si masuratori radiestezice pentru stabilirea locurilor optime ridicarii constructiilor, cresterii animalelor sau cultivarii plantelor. In traditia populara romaneasca exista exista fantanarii si vestita nuia de alun, care indicau locurile bune pentru saparea fantanilor si alte diverse locatii prielnice. Radiestezistii ofera consiliere in amenajarea incaperilor, in special pozitionarea paturilor.
 
Factorii climaterici
 
Umiditatea, vanturile, altitudinea si soarele au o influenta importanta asupra formei de arhitectura. Factorii ca temperatura medie, precipitatiile, umiditatea, numarul mediu anual al zilelor insorite, amplasamentul terenului, calitatea solului si a subsolului etc pot chiar conditiona dispunerea camerelor din casa: zona de zi, dormitoarele, camerele tehnice. In functie de zona (regiune), constructia va avea un anumit tip de acoperis, si anume cel mai adecvat conditiilor respective. In zone cu umiditate difuza, de exemplu, acoperisul nu va avea nici pante mari si nici stresini accentuate. Acoperisul va avea inclinari mari acolo unde cantitatea mare de apa trebuie evacuata rapid. Sistemul teraselor, practicat in partea nordica a tarii, unde diferentele de temperatura produc deteriorari (ale teraselor), obliga deseori la reparatii si nu intotdeauna eficiente. De asemenea, acest sistem nu asigura protectie impotriva caldurii excesive a razelor soarelui si nici nu protejeaza zidurile de ploaie. Factorii climaterici determina alegerea unor anumite materiale, grosimea peretilor si chiar sistemul constructiv. O locuinta cu ziduri groase este calduroasa iarna (realizandu-se economie de combustibil) si racoroasa vara.
 
Solutii constructive pentru casele din Delta Dunarii
 
O zona cu un important potential turistic, unde multa lume intentioneaza sa-si construiasca casa este Delta Dunarii. Insa aici pot fi calduri excesive, vanturi si ploi puternice, pantele mari ale acoperisurilor, putand reprezenta o solutie, in cazul celor din stuf. Altfel, in zonele calduroase si cu putine precipitatii, panta acoperisului este inutila. Acoperisurile din stuf sunt ecologice, foarte frumoase si la moda in Occident, materialul existand din abundenta in zona. In plus, este si o traditie frumoasa care ar fi mare pacat sa se piarda. Temperaturile excesive determina marimea si numarul ferestrelor, influentand caracterele decoratiei exterioare, coloritul etc.
 
Solutii pentru casele de deal si munte
 
In zonele de deal si in special de munte, acoperisul va avea inclinari mari deoarece cantitati importante de apa trebuie evacuata rapid, putandu-se manifesta caderi bruste si abundente de zapada ce pot produce accidente. In aceasta situatie, acoperisul va fi conceput ca atare, de exemplu, stresinile profunde si profilele din planul zidariei, mult iesite in fata, vor proteja constructia. Materialul invelitorii joaca, de asemenea, un rol important in conceperea formei. In zonele amintite sau in cele din Maramures, casele acoperite cu sita au acoperisuri cu pante mari, materialul din care este facuta invelitoarea nepermitand retinerea indelungata a apei. O solutie viabila si ecologica este cea a acoperisurilor din tigla (inclusiv pentru pante mari) sau olane (atunci cand pantele sunt mici). Deoarece aceste zone sunt caracterizate de obicei de vanturi puternice, se pot lua ca masuri de precautie alegerea unor materiale si sisteme constructive mai solide, precum si acoperisuri mai grele, cum sunt cele din tigla.
 
 
 
 
Este influentata casa de conditiile naturale?
 
Bineinteles! Casa, de fapt arhitectura raman influentate in mare masura de mediu, de conditiile climaterice, si nu numai, desi progresele tehnice au facut posibila o oarecare independenta fata de aceste conditii. Analiza factorilor de mediu este deosebit de importanta si se refera la unele tendinte negative care se manifesta in tara noastra in constructia caselor. Este vorba de casele foarte mari ca volum, impunatoare, realizate in detrimentul calitatii acestora, de acordarea unei importante disproportionate finisajelor exterioare si de folosirea de materiale neadecvate (lambriuri exterioare din PVC, placi din gips-carton vopsite) in detrimentul peretilor exteriori si al izolarii termice corespunzatoare.
 
Care sunt factorii de mediu de care trebuie sa tinem seama la constructia unei case?
 
Intre factorii care vor influenta in mod decisiv solutiile tehnice care vor fi adoptate intr-o casa se numara: zona, conditiile climaterice (temperatura medie, diferenta dintre temperaturile maxime si cele minime, vanturile, precipitatiile, umiditatea relativa a aerului exterior, numarul mediu anual al zilelor insorite), amplasamentul terenului, calitatea solului si a subsolului etc. Toti acesti factori vor contribui la alegerea regimului de inaltime al casei, orientarea fatadei, marimea si tipul inchiderilor, gradul de izolare termica etc.
 
Dati-ne un exemplu elocvent!
 
O locuinta situata in zone friguroase si umede va avea o rezolvare in asa fel incat razele sa o cuprinda un timp cat mai indelungat, in timp ce in zone calde se va evita acest lucru.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

7 motive sa vii la Targul Imobiliar PROJECT EXPO! - 18 Mai 2009 7 motive sa vii la Targul Imobiliar PROJECT EXPO! - 18 Mai 2009
Internet Internet
Conduceti firma de acasa Conduceti firma de acasa
Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot
Cumparati mansarda Cumparati mansarda
IKEA retrage si un sac de dormit pentru bebelusi IKEA retrage si un sac de dormit pentru bebelusi

Vezi mai multe articole