on

Misiunea Casa Noua, episodul 1: creditul ipotecar

10 iulie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Indiferent de momentul anului, piata imobiliara se afla intr-o continua miscare. Ce-i drept, exista luni in care aceasta este extraordinar de agitata, dar si luni in care operatiunile de vanzare-cumparare se desfasoara cu ceva mai mult calm. Recent, unul dintre membrii echipei Misiunea Casa a fost implicat intr-un proces de obtinere a unui credit pentru locuinta.

Cu toate ca s-ar fi putut inscrie si pentru programul Prima Casa, el a ales varianta creditului ipotecar. Cum decurge obtinerea lui, dar si operatiunea de renovare a locuintei achizitionate astfel, vom afla din urmatoarea serie de articole dedicate acestui subiect.

“Cu toate ca programul Prima Casa a devenit celebru pe piata imobiliara din Romania, creditul ipotecar este în multe cazuri varianta mai accesibila. O spune inclusiv statistica, dar, pana la urma, motivul este destul de simplu: cand se pune problema sa obtii cea mai mare parte a finantarii de la banca (avansul pentru Prima Casă e de numai 5%), poti avea certitudinea ca procesul va fi unul lent, iar documentatia necesara va fi mai stufoasă ca arhivele CNSAS.

Cat despre creditul imobiliar, acesta este intr-adevar mai usor de obtinut, dar cu o conditie: este necesar sa detii avansul de 15% din pretul locuintei. Si pentru ca tot am vorbit ceva mai sus despre documentatie, poate ca este intr-adevar mai putina decat la Prima Casa, dar chiar si asa am fost intrebat, pana in penultima zi a aprobarii creditului, cat am castigat nu doar in ultimii trei ani, ci si daca nu cumva am fost dat afara de la serviciu in decursul ultimelor cinci minute. 

Odata toate aceste lucruri terminate, crezi ca esti gata? Nici pe departe. Pentru ca din acest moment urmeaza un lung proces de asteptare, in care proprietatea trece la departamentul juridic, acolo unde este verificata pana la sange documentatia, dar de data asta nu a ta, ci a locuintei. Iar daca esti in situatia de a cumpara nu de la unul, ci de la mai multi vanzatori simultan, fiecare cu gradele sale de rudenie si certificatele succesorale aferente, atunci poti sa ai certitudinea ca va trebui sa astepti vreme indelungata. Adauga la asta posibilitatea ca unii dintre acesti vanzatori sa fie certati intre ei, altii, de ce nu, incapacitati, caz in care ti se prefigureaza o saga imobiliara in care ai lasa cu mare bucurie pe altcineva sa fie personaj principal. Asta, desigur, daca acela n-ar trebui, fortat de imprejurari, sa fii chiar tu.

Asadar, zilele, saptamanile, iar in cele din urma chiar lunile, trec, iar daca ai noroc, obtii intr-un final si creditul ipotecar. Sigur, este posibil ca intre timp sa apari mult mai batran decat alti oameni de varsta ta, dar, in definitiv, ai ocazia sa te maturizezi mai rapid decat ei.

Nu in ultimul rand, un aspect demn de retinut de catre toti cei care doresc sa se indrepte catre un astfel de produs bancar este acela de a nu lucra direct cu banca, ci de a contracta serviciile unui agent care sa intermedieze intregul proces. Este de preferat mai ales in cazul in care nu derulati operatiuni de creditare frecvente, atat pentru ca respectiva persoana cunoaste fluxurile operatiunilor intre diversele departamente ale bancii (si fiti siguri ca acestea pot dura zile intregi, iar agentul le poate grabi), dar si pentru ca relatiile deja stabilite cu ofiterii de credite vor fi mult mai fluente decat in cazul in care ati apela la acestea in mod direct.”

In episodul urmator, reporterul Misiunea Casa va prezenta procesul de amenajare a locuintei cumparate printr-un astfel de produs bancar. Pana atunci, nu ne ramane decat sa-ti uram asteptare cat mai scurta in cazul in care ai aplicat pentru un credit ipotecar. Si, bineinteles, mult succes!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

O noua Lege a asociatiilor de proprietari adoptata de Guvern - Lista de modificari O noua Lege a asociatiilor de proprietari adoptata de Guvern - Lista de modificari
Ce trebuie sa faci cand vrei sa te muti Ce trebuie sa faci cand vrei sa te muti
Criza fortei de munca: solutii pentru atragerea noilor generatii in constructii Criza fortei de munca: solutii pentru atragerea noilor generatii in constructii
Misiunea Casa - Cele mai cautate 10 topicuri de pe forum in 2016 Misiunea Casa - Cele mai cautate 10 topicuri de pe forum in 2016
Piata imobiliara 2018 - Interviu cu Mihnea Dobrescu Piata imobiliara 2018 - Interviu cu Mihnea Dobrescu
Real Estate & Construction - Forum ajunge la cea de-a VIII-a editie Real Estate & Construction - Forum ajunge la cea de-a VIII-a editie

Vezi mai multe articole