on

Montajul usilor de interior: realizarea operatiunii pas cu pas

13 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sezonul lucrarilor exterioare este pe terminate, traiasca lucrarile de interior. Asadar, meseriasii care nu suporta sa se plictiseasca pot realiza in aceasta  perioada o serie de operatiuni, printre care cea de renovare a peretilor, a podelelor sau a usilor. In acest articol am ales sa vorbim despre ultima dintre acestea.

Montarea usii

Daca intentionezi sa iei pe cont propriu operatiunea de schimbare a uneia sau a mai multor usi din locuinta, probabil ca vei dori sa afli mai intai care sunt pasii necesari pe care trebuie sa-i urmezi pentru realizarea acestei operatiuni.

De aceea, am structurat simplu procedura:

  • Demonteaza usa veche si inlatura de pe suprafata golului toate materialele cu o aderenta insuficienta.
  • Se ia tocul fara foaia de usa si se fixeaza partea cu balamalele in zid.
  • Dupa fixarea acestei parti, se fixeaza provizoriu cu pene de lemn restul tocului si se pune foaia de usa. Trebuie urmarit ca foaia sa se aseze perfect pe toc si paralel cu fata zidului, pentru a vedea daca aceasta se va inchide bine.
  • Cu ajutorul unui poloboc, asigura o distanta egala intre toc si marginea golului. Trebuia sa ai in vedere ca partea inferioara de la foaia de usa sa depaseasca cu 1-1,5 cm fata finisata a pardoselii (vezi schita de mai jos).
  • Fixeaza intre partile verticale ale tocului, pe mijlocul inaltimii usii si in partea inferioara, un distantier de lemn.
  • Inlatura cu atentie foaia de usa si reverifica pozitia tocului (verticalitatea, orizontalitatea, dar si alinierea cu o fata a peretelui), deoarece exista riscul ca acesta sa se deplaseze in timpul operatiunilor ulterioare.
  • Protejeaza tocul cu banda de hartie autoadeziva
  • Umezeste rostul dintre toc si golul usii
  • Dupa aproximativ 2-3 min, aplica spuma poliuretanica de jos in sus.

Finisarea lucrarii

Dupa intarirea spumei poliuretanice se trece la fixarea mecanica a usii si la finisarea golului. In ce consta fixarea mecanica? Tocul va fi fixat mecanic de perete, cu ajutorul diblurilor si al autofiletantelor sau autoforantelor (vezi imaginea de mai jos), in cate 3 puncte de fixare. In cazul unei zidarii din caramida, fixarea cu autoforante sau ancore pentru montaj (conexpand) este cea mai recomandata.

Sculele necesare pentru o astfel de lucrare sunt polobocul, un echer de 90 grade un fir de plumb, pene, calele din interiorul tocului (4 bucati) si o garnitura intre cala si toc, pentru a nu deteriora finisajul tocului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Geamul termoizolant Geamul termoizolant
Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I
Lumina solara fara radiatii in casa ta Lumina solara fara radiatii in casa ta
Interviu cu Marius Ionescu Coordonator de Vanzari al Salamander Interviu cu Marius Ionescu Coordonator de Vanzari al Salamander
Epoca termopanului Epoca termopanului
Interviu cu Alexandru Stanean - Director General Adjunct al Teraplast Interviu cu Alexandru Stanean - Director General Adjunct al Teraplast

Vezi mai multe articole