Detector de gaze pentru bucatarie

Montarea senzorilor de gaze este obligatorie pentru apartamentele cu ferestre din termopan

05 septembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Stiai ca, daca apartamentul tau are ferestre din termopan, esti obligat sa-ti montezi detector de gaze? In schimb, daca nu ai astfel de ferestre, nu esti obligat.

Aceasta obligativitate a montarii detectoarelor de gaze nu este noua, ea a aparut pentru prima data in cadrul prevederilor punctului 8.3 din Normele tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Anexa 1 la Ordinul M.E.C nr. 58/2004, publicate in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 bis din 27 februarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Dar aceasta obligativitate nu a fost pusa in practica pana anul acesta.

La finalul anului trecut, ANRE, adica Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, a emis Ordinul nr. 179/2015 pentru aprobarea Procedurii privind verificarile si reviziile tehnice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale. Acest Ordin a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016 si spune ca, daca in camera in care exista un aragaz ai montate ferestre cu geamuri securizate tip termopan sau geamuri obisnuite cu grosimea mai mare de 4 milimetri, atunci esti obligat sa montezi in acea camera si un detector de gaze.

Montarea unui detector de gaze se face contra cost, de catre firme autorizate de ANRE, iar costul dispozitivului si al montarii este suportat de catre beneficiar. Detectorul costa aproximativ 100 lei, iar montarea lui mai costa inca 100-200 lei, in functie de pretul pe care il percepe firma autorizata sa faca montarea si punerea in functiune a detectorului. Durata de viata a detectorului de gaze este de 5-7 ani, ceea ce inseamna ca, dupa aceasta perioada, vei plati din nou montarea unui nou detector.

Cat este amenda?

Verificarile au inceput deja, iar cei care nu au montat detector de gaze risca o amenda cuprinsa intre 2.000 si 4.000 de lei. Totodata, furnizarea de gaze va fi intrerupta pana cand detectorul de gaze va fi montat. In cazul in care pe o scara nu exista separare de gaze, din cauza unui vecin care refuza sa-si monteze detector vor suferi toti locatarii.

Tot acest Ordin nr. 179/2015 al ANRE mai prevede ca revizia instalatiei de gaze se face obligatoriu o data la 2 ani, costul ei fiind suportat tot de catre beneficiar.

Asteptam opiniile tale referitoare la acest ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

Este bun si oportun? Este normal ca tu sa platesti, din 2 in 2 ani verificarea instalatiei de gaze si din 5 in 5 ani montarea unui nou detector de gaze?

 

Sursa poza: Aliexpress.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Regie proprie sau firma? Regie proprie sau firma?
Ce trebuie sa contina contractul de construire Ce trebuie sa contina contractul de construire
Certificarea Energetică a Clădirilor: O Viziune Unitară pentru un Viitor Sustenabil în Uniunea Europeană Certificarea Energetică a Clădirilor: O Viziune Unitară pentru un Viitor Sustenabil în Uniunea Europeană
Ajutorul pentru incalzirea locuintei in sezonul rece 2015-2016 Ajutorul pentru incalzirea locuintei in sezonul rece 2015-2016
Importanta Certificatului Energetic Importanta Certificatului Energetic
Proiectul casei Proiectul casei

Vezi mai multe articole