Nimeni nu stie exact cand se reia Prima casa

17 mai, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Oana Petrescu, vicepresedinte executiv pe retail al BCR
 
Momentul reluarii programului "Prima casa", in care statul mai asigura garantii doar de 50% pentru vanzarea de credite ipotecare, ramane in ceata chiar si dupa ce Ministerul Finantelor a organizat vinerea trecuta o intalnire la care au participat bancherii, reprezentantii Bancii Nationale si ai Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, institutia care gestioneaza plafonul de garantii.
 
In urma discutiilor rezulta ca mingea este acum in terenul bancherilor. Fiecare banca interesata de program trebuie sa isi revizuiasca normele de creditare astfel incat sa convinga BNR ca imprumuturile "Prima casa" nu vor pune probleme din punctul de vedere al riscului asumat, in conditiile in care garantia statului va acoperi numai jumatate din suma.
 
"Era vorba de un anume tip de interpretari si a fost o intalnire pentru a se asigura ca inteleg toti acelasi lucru. Sunt probleme tehnice care tin de banci, dar nu le sunt imputabile si s-a cazut de acord asupra formulei. La bancile mai mici trebuie sa fie un anumit raport intre creditele ipotecare si capital, o chestiune de solvabilitate", a explicat pentru ZF Aurel Saramet, directorul general al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. El nu a putut sa estimeze un termen cert pentru reluarea programului, aratand ca acest raspuns trebuie sa vina de la bancheri.
 
Problemele pleaca de la faptul ca Guvernul nu a mai alocat un plafon nou de garantii pentru noua editie a programului, cerandu-le bancherilor sa accepte reducerea la jumatate a garantiilor pentru creditele deja acordate.
 
Garantiile astfel eliberate ar urma sa fie utilizate pentru vanzarea de noi credite "Prima casa", mentinandu-se totodata conditiile principale pentru clienti - avansul de numai 5% si plafoanele de cost. Bancile trebuie insa in acest caz sa isi revizuiasca normele interne de creditare si sa obtina avizul BNR pentru ele.
 
"Principala problema este cea a reavizarii normelor pentru a include programul «Prima casa» in varianta noua. BNR va da avizul pentru normele pe care le depunem, de la banca la banca. Depinde de fiecare banca cat de repede vor fi gata cu pregatirea interna", spune Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank si membru in Consiliul Director al Asociatiei Romane a Bancilor, care a participat la intalnirea de saptamana trecuta de la Ministerul Finantelor.
 
Reprezentantii BNR nu au oferit ieri pana la inchiderea editiei comentarii pe aceasta tema. Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, a explicat recent ca bancile ar trebui sa aiba prevazuta in normele interne de creditare posibilitatea de a merge cu un avans minim de 10% la finantarile ipotecare, astfel incat avansul sa poata cobori la 5% pentru creditele "Prima casa", la care statul garanteaza jumatate din suma. In prezent majoritatea bancilor au insa avizul BNR pentru norme care prevad un avans minim de 15%. In editiile precedente nu a fost nevoie pentru un astfel de tratament, in conditiile in care statul garanta integral creditul.
 
Sergiu Oprescu spune ca nu exista insa o problema la nivel general cu aprobarea noilor norme de creditare, iar dupa intalnirea de saptamana trecuta nu au mai ramas chestiuni neclarificate care sa intarzie suplimentar reluarea programului.
 
BCR, cea mai mare banca de pe piata si detinatoarea celui mai mare portofoliu de credite Prima casa, a transmis oficial Ministerului Finantelor "optiunea ferma" pentru reutilizarea unui plafon la nivelul a 50% din soldul garantiilor emise de catre Fondul de Garantare a Creditelor in favoarea BCR si estimeaza ca astfel va putea continua sa acorde astfel de credite pe o perioada de un an si jumatate sau doi.
 
"Pentru ca BCR are un sold foarte important in ceea ce priveste creditele acordate pana in prezent prin Prima casa, estimam ca vom putea acorda imprumuturi inca un an si jumatate sau doi ani prin acest program, daca ne dublam expunerea. Soldul este de aproape 600 mil. euro, suma care reprezinta valoarea creditelor acordate de BCR prin programul Prima casa", a precizat pentru ZF Oana Petrescu, vicepresedinte executiv pe retail al BCR.
 
La nivelul pietei Aurel Saramet estimeaza ca din notificarile primite de Fond de la banci, peste 70% din plafonul de garantii acordate de stat pana acum, de 1,5 miliarde de euro, va fi angrenat in editia a patra. Astfel, credite de inca cel putin un miliard de euro vor fi disponibile prin "Prima casa" in editia a patra.
 
Programul a functionat pana la inceputul primaverii, pe baza unor garantii de 200 de milioane de euro reportate din plafonul aprobat de Guvern pentru 2010. Bancile si-au epuizat insa plafoanele alocate inca din martie, iar acum asteapta startul editiei a patra.
 
Normele prin care este reglementata derularea celei de-a patra editii a programului au fost publicate in Monitorul Oficial inca de la inceputul lunii aprilie, iar bancile au primit un ragaz de trei luni (adica pana la inceputul lunii iulie) pentru a decide daca participa in continuare sau se retrag, pastrand garantia integrala pentru creditele deja acordate.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfatul designerului: principiile iluminatului arhitectural Sfatul designerului: principiile iluminatului arhitectural
Romanii au dat un miliard de euro pe mobila Romanii au dat un miliard de euro pe mobila
Ce locuinte cauta vizitatorii la targurile imobiliare Ce locuinte cauta vizitatorii la targurile imobiliare
Chiriasi si proprietari in aceeasi casa Chiriasi si proprietari in aceeasi casa
Tefal Ingenio – Inspira-te, creeaza, gateste! Tefal Ingenio – Inspira-te, creeaza, gateste!
Spaniolii vor sa construiasca un oras nou pe Dunare Spaniolii vor sa construiasca un oras nou pe Dunare

Vezi mai multe articole