Noi reglementari privind evacuarea fortata in caz de refuz la consolidarea locuintelor

21 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Guvernul discuta astazi introducerea unor prevederi legislative care se refera la evacuarea fortata a proprietarilor de locuinte amplasate in imobilele cu risc seismic ridicat, daca acestia refuza sa paraseasca apartamentele pe durata lucrarilor de consolidare.
„Nu putem sa ne jucam cu viata oamenilor, expunandu-i unor riscuri mari din cauza unor proprietari iresponsabili. Speram ca solutia evacuarii va fi aplicata doar in unele cazuri extreme, intrucat credem ca vom putea ajunge la o intelegere cu proprietarii acestor cladiri“, a declarat ieri ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, citat de Mediafax. Reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) au anuntat, la inceputul acestui an, ca vor aplica amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 lei pentru refuzul parasirii imobilelor cu risc seismic ridicat. Borbely a anuntat ca sanctiunile vor incepe sa fie aplicate in perioada imediat urmatoare. Ministrul a mai spus ca persoanele care vor fi evacuate temporar vor fi cazate in locuinte puse la dispozitie de primaria de sector.
 
Potrivit lui Borbely, o varianta pentru cazurile in care persoanele refuza sa isi paraseasca locuintele ar putea fi si restrangerea spatiului locuibil in una sau doua camere ale apartamentelor respective, pe parcursul derularii lucrarilor de consolidare in celelalte camere.
 
Continua consolidarea cladirilor publice
Pe de alta parte, anul viitor se vor cheltui aproximativ 20 milioane de dolari pentru consolidarea cladirilor publice cu risc seismic ridicat, a mai declarat Laszlo Borbely. Potrivit Mediafax, fondurile provin dintr-un credit in valoare de 70 milioane de dolari contractat de la Banca Mondiala. „Am inceput, in acest an, lucrarile de consolidare la 18 cladiri publice, cu fonduri de 10 milioane de dolari. Estimam ca aceasta suma se va dubla anul viitor, cand intentionam sa incepem consolidarea mai multor spitale, universitati, sedii ale primariilor si monumente istorice din tara“, a spus ministrul. Printre orasele vizate se numara Bucuresti, Iasi, Calarasi si Galati.
 
Laszlo Borbely a fost prezent ieri la inceperea lucrarilor de consolidare a unui corp de cladire al Academiei de Studii Economice din Capitala. Proiectul prevede reconsolidarea si modernizarea a trei amfiteatre si a mai multor sali de curs. Valoarea investitiei este de 1,2 milioane de euro. In acest caz, MTCT va asigura 60% din fonduri, diferenta fiind acoperita de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Adrian Ciocanea: Taxarea centralelor de apartament, solutie contra poluarii Adrian Ciocanea: Taxarea centralelor de apartament, solutie contra poluarii
Cand poate fi dat afara din casa un chirias Cand poate fi dat afara din casa un chirias
Piata imobiliara se va relansa cand locuintele noi vor fi cumparate - 14 Septembrie 2009 Piata imobiliara se va relansa cand locuintele noi vor fi cumparate - 14 Septembrie 2009
Romanul care a inventat casa anti-cutremur. Nu se prabuseste nici la 8 grade Richter! Romanul care a inventat casa anti-cutremur. Nu se prabuseste nici la 8 grade Richter!
60.000 de euro, pret-etalon pentru doua camere noi - 08 martie 2010 60.000 de euro, pret-etalon pentru doua camere noi - 08 martie 2010
Pregatiri de casa noua Pregatiri de casa noua

Vezi mai multe articole