Tigle din beton

O invelitoare beton

11 aprilie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ridicarea unei case pune numeroase probleme si, din aceasta cauza, unii prefera sa cumpere o locuinta gata construita. Sunt scutiti de toata tevatura care include proiectul, obtinerea avizelor si aprobarilor, alegerea constructorului etc.

Dezavantajul este ca locuinta achizitionata la cheie nu poate corespunde in totalitate exigentelor proprietarului. Cei care prefera sa-si impuna preferintele in cele mai mici detalii vor alege intotdeauna sa-si construiasca o casa de la zero. Asta inseamna ca dimensiunile camerelor, materialele de constructii, produsele pentru finisajele interioare si exterioare vor fi in totalitate pe placul beneficiarului.

Tipul acoperisului ales spune multe

Printre „ingredientele” de baza care alcatuiesc look-ul unei case se numara acoperisul si mai ales invelitoarea, partea vizibila din exterior. Un material cu o textura placuta, o culoare eleganta si fi abilitate care sa dea incredere spune multe atat despre imobilul respectiv, cat si despre proprietar. E adevarat, pretul refl ecta, in general, toate aceste calitati, conform vechii zicale „cat dai, atata face”. Prin urmare, este indicata o analiza foarte atenta atunci cand proprietarul unei locuinte alege invelitoarea pentru propria casa. Trebuie sa ia in calcul vicisitudinile vremii la care este supus un acoperis in acea zona geografi ca (vant, zapada, ploaie, salinitate, radiatii ultraviolete etc). Importanta este si garantia oferita de producator, aceasta fi ind variabila, in functie de material si de calitatea executiei.
Se poate opta, astfel, intre clasica tigla din ceramica arsa, tigla metalica sau din beton, foi de tabla galvanizata, sindrila bituminoasa ori din lemn, fi bra de sticla, diverse tipuri de placi ondulate sau ardezie naturala. Inainte de a se lua o decizie in acest sens, este indicat a se lua in calcul si costurile eventualelor reparatii.

Invelitoarea din mortar de ciment, o alegere potrivita

Foarte multe detalii legate de acoperis si de invelitoarea cea mai indicata in anumite conditii le puteti discuta cu arhitectul, care face o analiza impreuna cu investitorul si ii poate oferi acestuia varianta cea mai potrivita. Unii benefi ciari ar putea fi atrasi de un pret mic, alaturi de o punere in opera simpla si rapida, ceea ce deseori reprezinta o capcana. Ne oprim, de aceea, asupra uneia dintre cele mai potrivite solutii, in aproape orice situatie: tigla din mortar de ciment (beton). Vantul puternic, grindina, temperaturile foarte ridicate sunt suportate excelent de un asemenea acoperis. Modelele si culorile sunt atat de variate incat este imposibil ca proprietarul sa nu gaseasca ceva pe gustul sau.

Exista un aspect destul de mult dezbatut in ultima vreme: s-a considerat ca invelitorile din beton necesita o sarpanta considerabil mai solida decat cele din ceramica sau metal. Argumentul principal a fost greutatea elementelor de invelitoare si nu un factor decisiv, specificat in toate normativele din domeniu: precipitatiile (in special ninsoarea, care ramane pe acoperis). Specialistii au stabilit, in acest sens, ca diferenta este chiar foarte mica. De exemplu, intr-o zona din Romania in care caderile de zapada au valori medii (200 daN/mp), pentru un acoperis cu inclinarea cuprinsa intre 10º si 30º, protejat cu tigla de beton (avand greutatea de maximum 50 kg/mp), se va consuma cu doar 4-5% mai mult lemn decat daca s-ar folosi o tigla cu greutatea de 5 kg/mp (invelitoare metalica).
Asadar, daca aveti de gand sa respectati normativele (si noi va sfatuim cu caldura sa o faceti), o tigla din mortar de ciment nu presupune o sarpanta costisitoare, dar va ofera in plus siguranta, aspect estetic, durabilitate si functionalitate. Achizitionand sistemul complet de invelitoare (tigle, accesorii, tigle speciale), aveti avantaje fi nanciare si, lucrand cu fi rme specializate (instruite de marii producatori), aveti garantia unei invelitori bine montate. Puteti apela la marii producatori, pentru a va pune in legatura cu distribuitorii sau fi rmele specializate de montaj si puteti alege sa achizitionati produsele direct de la acestea. In acest fel, ati simplifi cat intregul proces si aveti garantia unui montaj corect si rapid.

Avantaje si argumente

Invelitorile din elemente de beton rezista in conditii dure de temperatura si umiditate si au un aspect placut. Greutatea lor este calculata astfel incat o asemenea invelitoare sa nu incarce excesiv sarpanta acoperisului si, in definitiv, structura casei. Aspectul cromatic, dar si forma sunt importante cind vorbim despre tigle.

Puteti alege dintr-o paleta larga de culori, de la rosu caramiziu, brun-roscat sau antic, pana la verde. Culorile sunt alese pentru a se adapta fiecarui tip arhitectonic - de la vila inceputului de secol, echilibrata stilistic si pana la proiectul de locuinta contemporana. Procesul de fabricatie este unul complex, astfel ca deformarile sau fisurile sunt aproape excluse. De aici decurge si o rezistenta mecanica foarte mare. Greutatea elementelor de acoperire din beton este de circa 4,2 kg/bucata. Tiglele sunt prevazute cu un orificiu perforat pe jumatate, scopul acestuia fiind usurarea imbinarii cu ajutorul cuielor. Accesoriile necesare pentru montare includ: tigla laterala, de creasta, parazapezi, tigla de trecere, coame etc.
Un astfel de acoperis are o durata de viata de pana la 100 de ani, iar garantia oferita se inscrie in media de 30 de ani, deoarece invelitorile din beton exclud aproape in totalitate pagubele cauzate de inghet. Tiglele din beton - asemenea tuturor tipurilor de invelitori - nu pot fi montate pe structuri cu o inclinatie mai mica de 15°. Ele vor fi montate incepand cu 15° si pana la 90°, iar intre 15° si 17° se vor lua masuri suplimentare de siguranta.

Montaj simplu

Majoritatea firmelor montatoare cer ca sarpanta sa fie deja realizata in momentul acoperirii. Rolul acestora incepe cu realizarea hidroizolatiei, aplicata intre sipcile longitudinale si astereala. Urmeaza fixarea sipcilor transversale si a doliilor (santurile pastrate intre versanti). Distanta dintre sipcile pe care se reazema tiglele poate varia in cazul tiglelor profilate intre 31,5 si 34 cm, in functie de panta acoperisului. In cazul tiglelor solzi-clasic, distanta variaza intre 15,5 si 17 cm la acoperire simpla, respectiv intre 31 si 32 cm la acoperirea dubla. In privinta tiglelor solzi-dublu, distanta dintre sipci se inscrie intre 28 si 31 de cm. Masurarea corecta se face intre muchiile superioare a doua sipci alaturate. Tiglele parazapada se fixeaza, de regula, pe al doilea rand de la streasina, dar, in zonele unde ninge abundent, se vor fixa parazapezi, atat in al doilea rand de la streasina, precum si pe urmatoarele circa 5 randuri. Inspre coama acoperisului, se vor aseza descrescator tigle parazapada (la fiecare a doua, a treia, a patra, respectiv a cincea tigla 1/1).

Tiglele de aerisire se aplica, de preferat, in apropierea coamelor, acolo unde se ridica vaporii, iar zapada se topeste mai rapid. Ventilarea acoperisului nu se produce doar prin intermediul tiglelor de aerisire, ci si cu ajutorul accesoriilor care se monteaza la coama. De aceea nu este recomandat montajul cu mortar: dincolo de estetica, acesta impiedica procesul de ventilare. Tiglele laterale au un rol extrem de important, acela de a preveni aparitia umezelii sub invelitoare. Utilizarea acestora adauga un efect vizual placut, eliminand si posibilitatea folosirii solutiilor alternative (tabla zincata sau lemn) la capetele invelitorii. Pentru o ventilare corespunzatoare a zonei de sub invelitoare, acest spatiu trebuie pastrat curat. Solutia o reprezinta montarea pe sipca de streasina, cu ajutorul unui element de ventilatie si protectie, impreuna cu o banda de ventilare. Numai astfel se va pastra functionalitatea acoperisului in timp.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Modele de acoperis | Cum il alegi pe cel potrivit pentru locuinta ta Modele de acoperis | Cum il alegi pe cel potrivit pentru locuinta ta
Cum evitam stricaciunile provocate de ploi acoperisurilor Cum evitam stricaciunile provocate de ploi acoperisurilor
“Pot monta tigla metalica peste membrana bituminoasa?” “Pot monta tigla metalica peste membrana bituminoasa?”
Importanta montarii corecte a parazapezilor pe acoperis Importanta montarii corecte a parazapezilor pe acoperis
“10 sfaturi esentiale pentru lucrul la inaltime” “10 sfaturi esentiale pentru lucrul la inaltime”
Intretinerea acoperisului Intretinerea acoperisului

Vezi mai multe articole