O locuinta mai sigura prin supraveghere video

O locuinta mai sigura prin supraveghere video

02 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nu oricine isi permite o casa inteligenta insa niste elemente de baza ale confortului nu sunt tocmai inaccesibile pentru unii dintre noi. Poate nu aspiram neaparat la o casa complet automatizata, in care sa dirijam orice aparat electonic cu ajutorul telefonului mobil; totusi siguranta personala si a bunurilor nu este un moft. Pentru asta exista cateva solutii: un paznic, o firma de paza si protectie, senzori de miscare ori camere de supraveghere. Nu mai este la moda ca atunci cand plecam in concediu sa rugam un vecin sa verifice din cand in cand daca totul este in regula cu locuinta noastra. Nici politia nu mai face fata sistemelor de operare folosite in ziua de azi de infractori. Iar daca vrem sa evitam discutiile inutile cu oamenii legii,discutii care sa se sfarseasca invariabil cu replica “daca imi spui dumneata cine te-a jefuit eu il arestez imediat”, va trebui sa apelam la solutia instalarii unor camere de supraveghere. Nu de alta, dar organele au nevoie de dovezi pentru a putea prinde infractorii, iar un filmulet sau o poza surprinse de sistemul de supraveghere le-ar putea fi utile.
            Variante exista, insa cea mai potrivita ar fi montarea unui sistem de televiziune cu circuit inchis (CCTV). Acesta nu este o noutate insa in prezent, prin intercalarea unui DVR (Digital Video Recorder) a facut sistemul mult mai eficient. Modul de functionare nu este unul complicat; aceste echipamente receptioneaza semnalul analogic de la camere, il transforma in semnal digital, stocand informatia pe harddisk, afisand in acelasi timp imaginile pe monitor. DVR-ul se insereaza in unitatea centrala a unui computer si, intrucat programul necesita resurse destul de importante, calculatorul respectiv nu se va utiliza simultan si pentru alte aplicatii.
Avantajul major al unui DVR este perioada indelungata pe care o poate inregistra, datorita capacitatii mari a memoriei si utilizarii eficiente a spatiului de stocare. Inregistrarea se poate face fie conform unui orar prestabilit, fie doar atata timp cat este sesizata miscare.
In momentul selectarii unui DVR, trebuie sa luam in seama mai multe aspecte ce au o importanta destul de mare. Acesta se va alege in functie de numarul camerelor de supraveghere la care se va conecta, de rata cadrelor pe secunda dorite (aceasta rata afecteaza calitatea imaginii), de capacitatea de stocare dorita si de latimea de banda necesara. Sfatul nostru este sa alegeti un DVR care sa poata fi legat la un PC conectat la internet. Daca ati ales un DVR capabil de o compresie video eficienta (precum MPEG4) veti putea utiliza o banda de transfer mai ingusta.
In situatia in care beneficiarul doreste ca informatia inregistrata intr-o anumita locatie sa fie transmisa prin internet fara ca acesta operatiune sa fie conditionata de tipul de camera, poate utiliza sisteme de tip videoserver. Rolul acestora este de a prelua un semnal video analogic si de a-l converti, transmitandu-l apoi continuu (broadcast) sau la cerere (TCP/IP, UDP). Acestui videoserver i se poate aloca o adresa’ IP proprie, ce poate fi accesata de oriunde din lume de unde beneficiarul se poate conecta la internet. Cea mai buna solutie ar fi ca accesarea sa realizeze cu ajutorul unui username si al unei parole, pentru o mai mare protectie.
Cum in aceasta situatie puteti folosi si camere analogice economia este evidenta, pretul acestui tip de aparat fiind mult mai mic decat al variantei digitale.  In acelasi timp oferta de camere analogice este mult mai diversificata si poate fi adaptata mult mai bine situatiei din teren. In functie de preferinte camerele pot fi montate la vedere sau camuflate (preferabil intr-o carcasa cu senzor de miscare). In situatia monitorizarii exterioare camerele trebuie protejate prin incorporarea acestora in carcase ventilate si termostatate, in scopul evitarii supraincalzirii sau a formarii condensului pe lentila. Pentru a putea furniza imagini de calitate si pe timpul noptii, camerele trebuie echipate cu iluminatoare in infrarosu.
Accesarea imaginilor se poate realiza direct din browser-ul utilizatorului, sau printr-o aplicatie soft dedicata, furnizata de producatorul videoserverului. Daca exista un astfel de soft acesta ar trebui sa permita beneficiarului si inregistrarea imaginilor pe computerul de la care s-a conectat. O aplicatie extrem de utila pentru ca utilizatorul sa reactioneze in timp util este avertizarea acestuia prin e-mail si SMS in legatura cu evenimentul produs.
In situatia in care utilizatorul prefera si isi poate permite luxul, isi poate achizitiona aceste echipamente in varianta wireless (fara fir).
Daca ati ajuns la concluzia ca acest sistem de supraveghere se potriveste cu necesitatile dumneavoastra in materie de siguranta nu va ramane decat sa contactati un specialist care sa va ajute in alegerea si instalarea echipamentului pretabil la situatia din teren. Ca o precizare suplimentara, va informam ca inregistrarile astfel obtinute sunt acceptate ca probe in justitie. Un alt avantaj este si faptul ca de multe ori hotii sunt intimidati de prezenta acestor instalatii si de multe ori renunta la a va mai vizita casa, chiar si numai la vederea lor.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Prize inteligente – Control de la Distanta Prize inteligente – Control de la Distanta
Componentele unui sistem de supraveghere. Ce trebuie sa ai in vedere cand faci o astfel de achizitie? Componentele unui sistem de supraveghere. Ce trebuie sa ai in vedere cand faci o astfel de achizitie?
Termostatele Smart Home de la Tech Cuisine, pentru Case Eficiente Energetic Termostatele Smart Home de la Tech Cuisine, pentru Case Eficiente Energetic
EGO SMART: UN DIALOG MULTISENZORIAL PENTRU UN STIL DE VIATA CONTEMPORAN EGO SMART: UN DIALOG MULTISENZORIAL PENTRU UN STIL DE VIATA CONTEMPORAN
Cinema la tine acasa Cinema la tine acasa
Aqara - Termostatul Inteligent, creat in Parteneriat cu Inovațiile ICT Aqara - Termostatul Inteligent, creat in Parteneriat cu Inovațiile ICT

Vezi mai multe articole