Dulapior din lemn

O solutie practica pentru decorarea holului: Dulapul din lemn

11 aprilie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

A cam apus moda incarcarii exagerate a camerelor unei locuinte, mai ales cand este vorba de un hol, unde avem nevoie de spatiu suplimentar pentru acomodarea cu atmosfera locuintei.

O solutie practica pentru decorarea holului: Un dulap din lemn
 

Dulapior din lemn pentru hol

Un element simplu – si util totodata – este acest dulapior din lemn pe care va puteti amplasa telefonul sau caseta cu bijuterii (nu si cele foarte scumpe – e, totusi un hol, in care poate intra oricine...). Daca prin zona este si un dressing, nu sunteti constransi sa inghesuiti prea multe obiecte in acest dulap.
 

Date fiind culorile folosite la amenajarea incaperii, se poate opta pentru lemnul stratificat, dar puteti alege la fel de bine lemnul natur sau conglomeratele din MDF ori PAL melaminat. Important este ca materialul ales sa se integreze in mediul respectiv si in ceea ce priveste culoarea. Este bine, totusi, sa folositi metoda noastra de montare doar pentru lemn stratificat sau natural, intrucat, la celelalte materiale, cepurile nu pot oferi aceeasi garantie pentru stabilitatea micului obiect de mobilier. 

Executia este simpla si, in consecinta, timpul afectat va fi redus. Poate ca aveti deja materialul in debara, ramas de la o operatiune asemanatoare realizata in trecutul apropiat.

Debitati piesele respective din lemn, le imbinati cu cepuri, fixati in balamale usa dulapiorului si finisati cu grija obiectul rezultat.

Finisarea lemnului


Pentru a obtine un aspect cat mai placut al suprafetei aparente a lemnului, se impune respectarea anumitor etape. Pentru inceput, lemnul se va finisa cu ajutorul masinii de slefuit. Rezultate optime se obtin numai daca aceasta operatiune se desfasoara in 3 etape, fiind utilizata banda abraziva cu granulatie din ce in ce mai redusa. Concomitent, se poate aplica un chit special pentru lemn, de o culoare cat mai apropiata cu materialul de baza, pentru corectarea imperfectiunilor ramase. In urma uscarii, este necesara o finisare cu un slefuitor (eventual unul cu vibratii). In unele situatii, se poate folosi si o solutie suplimentara pentru inchiderea porilor. Substanta are rolul de a intari fibra. Dupa incheierea acestei etape, se va aplica un grund si, in cazul in care vreti sa modificati culoarea lemnului, puteti aplica un strat de bait colorat. Optional, baitul se va acoperi cu lac incolor, chiar in mai multe straturi daca este nevoie.

Nu va ramane decat sa gasiti o pozitie cat mai potrivita pentru amplasarea operei dumneavoastra.

Iata care sunt pasii care trebuie urmati:

Pasul 1       Pasul 2       Pasul 3

1. Masurarea si marcarea punctelor de reper reprezinta un element de baza. Practic, este nevoie de 6 panouri de diferite dimensiuni.
2. Folosirea unui ferastrau circular pentru aceasta etapa asigura o debitare exacta, in conditiile in care marginile sunt liniare.
3. In urma taierii panourilor, au rezultat neregularitati ale marginilor. Avem solutia: corectarea lor cu ajutorul slefuitorului cu banda.

Pasul 4              Pasul 6    

4. Daca, in urma utilizarii masinii de slefuit, au ramas imperfectiuni, acestea se pot estompa prin finisare cu un glaspapir mai fin.
5. Pentru a realiza o imbinare reusita, optati pentru cepuri. Realizati gaurile necesare dupa ce, in prealabil, ati masurat cu exactitate.
6. In vederea fixarii durabile a pieselor, se va folosi un adeziv special pentru lemn, care se va utiliza conform indicatiilor de pe ambalaj.

Pasul 7       Pasul 8      Pasul 9

7. Introduceti cepurile in locasurile destinate, executate cu un burghiu. Adezivul va asigura fixarea fara a fi necesara o introducere fortata.
8. Se trece la montajul propriu-zis. Daca, dupa asamblare, va fi un decalaj intre marginile scandurilor, schimbati amplasarea cepurilor.
9. Fixati scandura cu gaurile in dreptul cepurilor si loviti usor cu ciocanul pana la o imbinare totala. Asteptati apoi intarirea adezivului.

                       Pasul 10        Pasul 11
10. Ca in cazul oricarui obiect de mobilier din lemn, pentru a-l face sa arate bine este necesara baituirea piesei cu o solutie incolora.
11. Puteti sa-i dati si culoare, dupa preferinta. La final, va recomandam sa aplicati si un strat-doua de lac special pentru lemn.


 

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Adi

03 octombrie, 11:41

Este foarte practic sa ai un dulap pe hol. Nu pierzi spatiul degeaba si ai un plus de spatiu de depozitare. Este nevoie mereu de mai mult spatiu de depozitare. Vei gasi ceva sa pui in el. Fii fara grija.

Alte articole

Pereti a la nature Pereti a la nature
Cum sa montezi singur un intrerupator in cativa pasi simpli - DIY Cum sa montezi singur un intrerupator in cativa pasi simpli - DIY
DIY – cum sa construiesti un gratar din caramida DIY – cum sa construiesti un gratar din caramida
"Do it yourself" sau, cum am spune noi, "descurca-te singur!" (2) "Do it yourself" sau, cum am spune noi, "descurca-te singur!" (2)
Repararea fisurilor din perete Repararea fisurilor din perete
ZUGRAVITUL – pasii pe care sa-i urmezi ZUGRAVITUL – pasii pe care sa-i urmezi

Vezi mai multe articole