on

Organizarea magaziei: cum sa iti asezi toate sculele intr-o ordine perfecta

06 iunie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca ai o pasiune pentru mesterit sau doar ai o curte in care, inveitabil, ajungi sa strangi scule si unelte indispensabile unui bun gospodar, la un moment dat apare problema depozitarii acestora intr-o magazie sau anexa. In functie de pasiunea fiecaruia dintre noi, numarul si calitatea sculelor difera, insa, indiferent de acest aspect, uneltele trebuie sa aiba locul lor bine determinat. Mai mult, acest spatiu de depozitare poate fi transformat de pasionatii de bricolaj si intr-un mic atelier.

Organizarea unui astfel de loc necesita putina atentie pentru a putea fi utilizat la intreaga lui capacitate, de aceea investitia poate fi mai mare sau mai mica, in functie de buget.

Pentru inceput, primul pas este realizarea sau identificarea spatiului potrivit pentru amenajarea magaziei. Daca poate fi realizata intr-o anexa deja existenta, operatiunea va fi mai usor de realizat, iar daca nu, va fi necesara ridicarea unei noi constructii intr-o zona convenabila a curtii.

Magazia poate fi construita pe structura metalica, din lemn sau zidita, in functie de marimea si de necesitatile proiectului. Spatiul trebuie sa fie etans, izolat si sa beneficieze de utilitati. Cu cat aceasta este mai bine realizata, cu atat sculele si uneltele pot fi pastrate in conditii optime, fara a se degrada.

De ce este necesara organizarea unei magazii?

Raspunsul nu este unul foarte complicat, mai ales pentru acei meseriasi care stiu ce inseamna sa cauti sculele timp indelungat sau sa le gaseasca deteriorate in spatiul in care le-au lasat spre pastrare.

Organizarea este, asadar, necesara deoarece faciliteaza accesul rapid la scule si unelte, dar si pentru ca acestea sunt astfel protejate de conditii nepotrivite care pot duce la deteriorarea lor. In plus, pot fi evitate inclusiv accidentarile cauzate de neatentie.

In general, spatiile de acest gen sunt predispuse la dezordine. Din aceasta cauza, este necesara stabilirea unor criterii de organizare.

Primele doua criterii importante sunt marimea sculelor si gradul de utilizare al acestora. Sculele de dimensiuni mari sunt, de regula, pozitionate pe pardoseala, astfel incat sa poata fi usor de manipulat, dar si pentru evitarea montarii unor suporturi masive. Masina de tuns iarba, roaba, aparatul de spalat cu apa sub presiune si altele asemenea fac parte din categoria sculelor de dimensiuni mari.

Exista si unelte folosite des, destinate gradinarit sau altor lucrari, precum patentul sau ciocanul, care pot fi organizate pe diferite suporturi si agatate pe pereti. Pentru piesele metalice este de ajutor un panou magnetic sau unul simplu cu suporturi de agatare potrivite. Ca o recomandare, aproape de usa de acces in magazie pot fi amplasate sculele cel mai frecvent utilizate, in timp ce celelalte pot fi depozitate mai in spate.

Diversele organe de asamblare, suruburi, piulite, cuie, sarm, dibluri, saibe etc pot fi depozitate in cutii compartimentat si asezate in partea inferioara a rafturilor. Rafturile cu scule, ustensile si accesorii vor fi repartizate pe categorii de activitati, iar fiecare zona va fi etichetata. Acest lucru este util mai ales daca magazia va fi utilizata si de altcineva. Pentru cei mai pretentiosi, fiecare raft sau sertar poate avea un inventar propriu, o lista cu continutul.

Alt criteriu de aranjare poate fi cel al tipului de material din care sunt realizate. Uneltele pot fi organizate separat, cum ar fi cele metalice de cele de plastic sau cele manuale de cele electrice.

Organizarea spatiului pe verticala este cea mai buna optiune. De regula, spatiul superior este mai putin folosit, iar neutilizarea lui reprezinta o risipa. In partea de sus pot fi depozitate scule, unelte sau material utilizate mai rar. Organizatoarele de pe piaţă, din material plastic, sunt foarte utile pentru organizarea verticala.

Usa poate fi, la randul ei, suport pentru anumite tipuri de scule si unelte. Acestea pot fi agatate direct sau fixate de suporturi textile, din piele sau de alte feluri de agatatori, insa trebuie pastrata o anumita limita de greutate.

Dulapurile inchise pot fi folosite pentru unelte mai pretentioase sau pentru haine. In rest, obiectele care nu trebuie sa stea in dulap, ar trebui excluse de la depozitarea in aceste spatii, deoarece ulterior se va dovedi ca acestea ocupa loc important. In locul dulapurilor pot fi utilizate rafturi cu polite, mai dese sau mai rare.

Suporturile necesare pentru amenajarea magaziei pot fi cumparate sau pot fi bricolate. Pot fi facute din lemn, din tevi zincate, din plastic, din cupru sau materiale pentru instalatii, adaptate. Cutiile din PET-uri sau tot felul de vase de produse alimentare taiate adecvat pot deveni, de asemenea, organizatoare. Daca acestea sunt transparente, va fi cu atat mai usor de identificat continutul lor. Alte modalitati de depozitare, utile mai ales pentru scule, sunt suporturile cu buzunare realizate din material textile, piele sau inlocuitori.

Indiferent de felul in care va fi organizata magazia, este esentiala asigurarea unui acces usor la fiecare zona. Asadar, defineste de la bun inceput criteriile de organizare pentru a obtine o eficienta maxima si o dimensionare corecta a necesarului de rafturi si sisteme de depozitare. Separa obiectele dupa marimea si greutatea lor, dupa categoria de utilizare. Eticheteaza si aranjeaza spatiul cat mai mult pe verticala. Identifica organizatoarele potrivite pentru ceea ce depozitezi si, nu in ultimul rand, lasa un loc de lucru, un banc sau un spatiu central in care sa poti pivota in orice directie. La final, magazia ta va fi un succes si misiunea casei tale va fi mai usor de indeplinit. Alaturi de forumistii nostri, te asteptam sa te alaturi si altor discutii legate de organizarea magaziei de scule si nu numai: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarea gradinii: sfaturi de plantare si intretinere a buxusului Amenajarea gradinii: sfaturi de plantare si intretinere a buxusului
Amenajarea de toamna a gradinii (II) – Sfaturi de plantare a lavandei de la profesionisti Amenajarea de toamna a gradinii (II) – Sfaturi de plantare a lavandei de la profesionisti
Begoniile: sfaturi complete de ingrijire si inmultire Begoniile: sfaturi complete de ingrijire si inmultire
Sfaturi privind pregatirea gradinii pentru primavara Sfaturi privind pregatirea gradinii pentru primavara
Importanta utilizarii tavilor alveolare si a substratului de semanat Importanta utilizarii tavilor alveolare si a substratului de semanat
Dusul din gradina - racoare in mijlocul verii Dusul din gradina - racoare in mijlocul verii

Vezi mai multe articole