Cum sa va alegeti parchetul

01 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sunt o multime de motive pentru care sa iubiti parchetul. Nu numai datorita faptului ca lemnul este unic prin nobletea lui, dar si datorita caracteristicilor cum ar fi rafinamentul, caldura specifica la atingere si intretinerea usoara. Un parchet din lemn masiv va rezista mai mult de
un secol si poate fi slefuit o data la cativa ani. Lemnul este un material natural care da viata casei. Orice investitie intr-un material de buna calitate, cum ar fi esentele exotice, mareste valoarea casei, lucru pe care ar trebui sa-l aveti in vedere. Deoarece pardoseala este o caracteristica importanta pentru aspectul general al unei incaperi, modelul pe care-l veti alege va defini spatiul intregii locuinte. Si deoarece reprezinta o investitie pe termen lung, nu este o idee rea sa solicitati sprijinul unui designer.
 
Vestea buna este ca aveti de unde alege. Variantele de azi includ nu numai vechile tipuri din lemn masiv (fag sau stejar), dar si modelele recent aparute pe piata romaneasca realizate din esente exotice sau din specii regionale, al caror atu este rezistenta indelungata la umiditate. Optiunile mai includ si produse din lemn prelucrat industrial, acestea fiind parchetul stratificat si cel laminat, care pot capata forme din cele mai atragatoare prin originalitatea si complexitatea lor. Chiar si cel laminat (care este realizat din deseuri si rumegus) va poate satisface dorinta de a avea o pardoseala cu un aspect deosebit la un cost mult mai mic.
Toate au avantajele si dezavantajele lor si nu putine similaritati. In continuare, va vom prezenta pe scurt parchetul din lemn masiv, ramanand ca dumneavoastra sa descoperiti si celelalte tipuri citind a II-a editie a revistei “Misiunea Casa” ce apare pe 15 iulie 2005.
 
Parchetul din lemn masiv
 
Frumusetea, dar si longevitatea lemnului masiv sunt avantaje incontestabile care presupun costuri mari si lucrari specifice de montare, care trebuie executate neaparat de catre specialisti. Majoritatea lucrarilor de specialitate recomanda ca principala metoda de montare
a parchetului masiv fixarea cu ajutorul cuielor. Desi citim deseori ca nu este recomandabil ca acesta sa fie montat direct pe ciment, sunt multi meseriasi inventivi care au reusit acest lucru, aplicand adezivul direct pe beton. Din surse sigure, putem afirma ca au facut-o bine!
 
Montarea propriu-zisa presupune si alte lucrari care maresc pretul final al investitiei: slefuirea si lacuirea. Totusi, tot mai multi proprietari de locuinte achizitioneaza parchet din lemn masiv finisat din fabrica. Asta inseamna o executie mai rapida si evitarea unui “santier” in casa. Un alt beneficiu este acela ca finisarile cu oxid de aluminiu, realizate in fabrica sunt mult mai rezistente decat poliuretanul standard aplicat de meserias acasa la dumneavoastra.
 
Nu trebuie uitat faptul ca lemnul se umfla in prezenta umezelii, fapt pentru care nu este recomandat in cazul incaperilor cu umiditate crescuta, cum ar fi demisolul sau bucataria. Daca stiti ca parchetul dumneavoastra va trebui sa faca fata unui trafic intens si unei incarcari cu mobila destul de grea, atunci va trebui sa va orientati spre esentele tari, cum ar fi: stejarul, artarul, ciresul, nucul si frasinul.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vopsea gresie Vopsea gresie
Amenajari interioare si exterioare | SAPE SI FINISAJE Amenajari interioare si exterioare | SAPE SI FINISAJE
Galeria Buhara | Structura si culoarea chilimurilor Galeria Buhara | Structura si culoarea chilimurilor
Normele tehnice de clasificare a placilor ceramice (I) Normele tehnice de clasificare a placilor ceramice (I)
Arta tesaturilor manuale – Cum curatam si cum reparam un covor lucrat manual Arta tesaturilor manuale – Cum curatam si cum reparam un covor lucrat manual
Mocheta - Fiecare detaliu conteaza Mocheta - Fiecare detaliu conteaza

Vezi mai multe articole