Parcul Carol

Parcul Carol

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Creatie a arhitectului francez Eduard Redont, parcul Carol a fost proiectat in anul 1900 si inaugurat in anul 1906 pe Dealul Filaretului, pe o suprafata initiala de 36 ha. Parcul, amenajat in stil mixt cu latura peisagistica dominanta, are aleea centrala construita in stil geometric, vegetatia fiind grupata astfel incat sa creeze imagini apropiate peisajelor naturale. De asemenea parcul are si un mic lac, de 2 ha, destinat agrementului.


Decoratorul a ales ca ax al parcului o alee ampla, marginita de arbusti si straturi de flori, precum si de cate doua alei cu tei. Aleile de centura care incep de la intrarea in parc se leaga si cu celelalte alei prin numeroase ramificatii radiale. Suprafata ocupata de parc este de cca 36ha. 

In interiorul sau se afla o serie de obiective turistice de mare insemnatate, printre care: Arenele Libertatii (cunoscute si sub numele de Arenele romane), unde se organizau pe vremuri gale de box si lupte, si care astazi gazduiesc spectacole de teatru sau concerte in aer liber (capacitate: 5.000 locuri dispuse in amfiteatru); Muzeul tehnic "Ing. D. Leonida". Parcul include si un mic lac pe care se pot efectua plimbari cu ambarcatii de agrement.

 

Printre principalele obiective turistice ale parcului se numara:

Fantana Cantacuzino, realizata in stil neoclasic in anul 1870;

Statuile Gigantii, realizate de sculptorul Dumitru Paciurea;

Monumentul Eroilor (1962), opera arhitectilor Horia Maicu si Vasile Cucu;

Monumentul Eroului Necunoscut, adus de la Marasesti in 1991;

Muzeul National Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida, inaugurat in anul 1909;

Fantana cu Zodiac;

Institutul Astronomic al Academiei Romane;

Arenele romane, cu o capacitate de 5000 de locuri.

 

Parcul Carol este inscris pe Lista monumentelor istorice din 2004 (Ordinul nr. 2314 din 8 iulie 2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizata, si a Listei monumentelor istorice disparute) la pozitia B-II-a-A-19016 (monument istoric grupa A) cu umatoarea localizare: Piata Libertatii - str. general Candiano Popescu - Calea Serban Voda - str. Cutitul de Argint - str. dr. Constantin Istrati.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pamant, apa si aer... Mercedes Pamant, apa si aer... Mercedes
Cele mai inalte cladiri din lume Cele mai inalte cladiri din lume
Reguli simple de design pe care poti sa le aplici atunci cand iti decorezi casa Reguli simple de design pe care poti sa le aplici atunci cand iti decorezi casa
Palatul Parlamentului Palatul Parlamentului
Sears Tower - unul dintre primii zgarie-nori din lume Sears Tower - unul dintre primii zgarie-nori din lume
Arhitectura moderna: 3 orase iconice Arhitectura moderna: 3 orase iconice

Vezi mai multe articole