on

Placi decorative pentru tavan - Sfaturi de montare si intretinere

15 februarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

În mod tradiţional, tavanele camerelor pot fi finisate prin gletuire, indiferent dacă planşeul este realizat din beton sau din lemn cu închiderea structurii cu gipscarton. Apoi, se aplică vopseaua lavabilă. O altă opţiune pentru decorarea tavanului o reprezintă placarea cu plăci decorative uşoare. Acestea sunt realizate din polistiren expandat, de culoare albă, cu o grosime de circa 10 mm şi dimensiunea 500x500 mm.

Ca orice materiale de placare, decorative sau nu, plăcile decorative se pot aplica pe diverse tipuri de structuri din beton, tencuială, glet, lemn etc. Rolul lor este unul multiplu. În afara celui decorativ, plăcile decorative sunt și bune izolatoare termice termice şi fonice, dar cu ele se poate realiza şi o mascare a zonelor cu denivelări sau defecte.

Este important să alegem plăci decorative ignifuge, care sunt tratate contra întreţinerii arderii în cazul unui incendiu.

Dar cum putem monta astfel de plăci pe tavan?

Înainte de toate, este necesară pregătirea suprafeţei. Nefiind o lucrare pretenţioasă, tot ce avem de făcut este să ne asigurăm că tavanul nostru nu prezintă substanţe anti-aderente, nu are zone care stau să cadă.

Dacă totul este în regulă aplicăm doar o amorsă pentru reglarea absorbţiei şi mărirea aderenţei adezivului. Măsurarea tavanului şi stabilirea necesarului de plăci decorative este de asemenea un pas iniţial necesar.

Având în vedere forma pătrată a plăcilor decorative, va trebui să trasăm pe tavan linii ajutătoare, paralele cu pereţii, pentru o încadrare optimă a plăcilor şi un aspect corespunzător. De aceea, este recomandată placarea pornind din centrul camerei.

Lipirea efectivă a plăcilor decorative se realizează cu adeziv acrilic gata preparat, potrivit pentru polistiren expandat. Cu o spatulă se aplică adezivul în puncte (la o distanță de circa 5 cm) pe spatele plăcilor, cât este nevoie pentru a realiza aşezarea în acelaşi plan, apoi se poziţionează placa pe tavan si se presează uşor. Timpul de uscare al adezivului este de circa 2-3 ore iar consumul de adeziv este de circa 1 kg pentru fiecare 5-6 mp.

Trebuie evitată apariţia rosturilor între plăci, iar acest lucru depinde de modul cum sunt poziţionate plăcile. În cazul în care există totuşi mici spaţii, acestea pot fi umplute cu un etanşant acrilic, la tub. Perimetral sau acolo unde modelul realizat necesită aplicarea unor alte tipuri de profile, se poate face o combinaţie cu baghetele din polistiren, tapet sau alte variante de elemente decorative din polistiren (chenare, rame, pilaştrii etc.).

Deoarece plăcile decorative sunt de culoare albă, acestea pot fi păstrate aşa cum au fost cumpărate sau pot fi vopsite cu vopsea fără solvenţi. Operațiunea poate fi efectuată în mod repetat. Întreţinerea presupune doar ştergerea cu o cârpă umedă pentru îndepărtarea prafului sau a eventualelor urme de murdărie.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Specialistul Misiunea Casa

21 februarie, 16:26

Buna Elena,

Produsele se gasesc in magazinele de bricolaj si cele pentru amenajari interioare. Pentru OSB procedura este aceeasi, cu recomandarea de a analiza in prealabil fisa tehnica si recomandarile producatorului pentru adezivul utilizat.

Cu drag,

Echipa Misiunea Casa

elena blanita

20 februarie, 15:58

pe blăci de OSB cum se lipesc şi unde se găsesc aceste plăci ignifuge ,cum se numesc?

Alte articole

Tapet vs Vopsea cu Efecte Speciale Tapet vs Vopsea cu Efecte Speciale
Despre lambriuri Despre lambriuri
Placile din rigips – 5 avantaje majore pentru orice locuinta Placile din rigips – 5 avantaje majore pentru orice locuinta
Vopsea Lavabila – Suede Metallic Glitter - Ghid de aplicare Vopsea Lavabila – Suede Metallic Glitter - Ghid de aplicare
Vopseaua care te poarta pe dune de desert Vopseaua care te poarta pe dune de desert
Cateva sfaturi pentru a zugravi singura casa Cateva sfaturi pentru a zugravi singura casa

Vezi mai multe articole