Manusi de gradinarit

Pregatirea de toamna a gradinii (I) – 5 pasi importanti inaintea iernii

19 octombrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu fiecare venire a toamnei, cei mai multi dintre noi suntem predispusi caderii intr-o stare de melancolie, in parte cauzata de racirea vremii, dar si de intrarea treptata a naturii in starea ei de repaus natural. Insa lucrurile nu ar trebui sa stea deloc asa, iar toamna ar trebui privita drept cel mai potrivit moment al pregatirii renasterii naturii in primavara urmatoare.

Iata 5 motive pentru care sa te implici activ in pregatirea de toamna a gradinii.

1. Acum este momentul pentru schimbari

Nu iti mai place locul in care este amplasata tufa de tuia? Ei, bine, toamna este momentul cel mai propice pentru a schimba locul acesteia, fara riscuri majore. De asemenea, poti “corecta” si alte mici defecte ale gradinii tale, mai ales ca toamna vegetatia se rareste si permite depistarea mai usoara a acestora.

2. Planteaza acum plantele primaverii

In lunile septembrie si octombrie, pamantul inca mai pastreaza caldura acumulata in timpul verii, asa ca acum este momentul optim pentru a planta pomi fructiferi sau arbusti decorativi. Astfel, vor avea ragaz sa prinda radacini puternice chiar inainte de venirea iernii, iar la primavara vei privi cu satisfactie la decizia pe care ai luat-o cu doar cateva luni in urma.

3. Pliveste gradina in continuare

Poate consideri ca, odata cu venirea toamnei, gradina nu mai are nevoie de la fel de multa atentie. Insa, daca vrei ca primavara urmatoare sa ai cele mai frumoase flori in parcela din spatele casei, trebuie sa ai in vedere ca plivirea buruienilor este esentiala chiar si in timpul ramas pana la venirea inghetului. Pentru ca, vorba proverbului, “buruiana rea creste si pe piatra”.

4. Toaleteaza via si pomii

Tot toamna, poti da un imbold important gradinii tale, in perspectiva primaverii. Taie crengile vitei de vie si ale pomilor fructiferi, iar acestia vor fi cu siguranta mai vigurosi la inceputul primaverii. Taierile de toamna sunt recomandate de specialisti si pot aduce beneficii asupra modului de dezvoltare. Seva va fi canalizata pe mugurii ce se vor dezvolta spre primavara, fara a se consuma o parte din aceasta pentru ramurile ce oricum vor fi inlaturate la taierile de primavara. Taierile de primavara influenteaza negativ productia anului urmator, insa pot elimina anumite riscuri. Daca timpul pana la venirea primului ger este mai scurt de 3-4 saptamani, exista riscul pierderii pomilor, deoarece ramurile taiate vor nu se vor putea reface pe zona taiata. Nu e nicio problema daca inlaturi ramurile uscate, rupte sau micile crengute crescute la intamplare pe trunchi.

5. Asigura ingrasamant corespunzator

Indiferent ca este vorba despre gazon, arbusti, plante perene sau cele care urmeaza sa rasara la primavara, acestea au nevoie de un supliment nutritiv inaintea iernii. Ingrasamintele de toamna le ofera acest aport, datorita continutului ridicat de potasiu si fosfor. De asemenea, o solutie este si folosirea frunzelor ofilite pentru ingrasarea solului.

(Seria "Pregatirea de toamna a gradinii" va continua vineri cu sfaturi despre plantarea lavandei)

Sursa foto: owtdoor.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa mentii florile proaspete in vaza mai mult timp Cum sa mentii florile proaspete in vaza mai mult timp
Crinul (lilium) (I) Crinul (lilium) (I)
Cateva date interesante despre zeoliti Cateva date interesante despre zeoliti
Solutii ecologice de combatere a melcilor de gradina Solutii ecologice de combatere a melcilor de gradina
Teiul, arborele-minune: sfaturi de ingrijire Teiul, arborele-minune: sfaturi de ingrijire
Combaterea chimica a melcului cenusiu fara cochilie Combaterea chimica a melcului cenusiu fara cochilie

Vezi mai multe articole