Pretul caselor a scazut brusc in grila notarilor, fara explicatii

03 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Publicarea grilei notariale pentru 2011 a cazut ca o bomba in piata imobiliara. Valorile cuprinse in aceasta grila ajung sa fie chiar si cu 80% mai mici decat nivelul maxim atins in 2008. Notarii nu stiu cum s-a intamplat acest lucru, iar evaluatorii reneaga firmele care au contribuit la realizarea grilei.
 
„Grila realizata de expertii evaluatori este criteriul dupa care sunt calculate taxele pe care proprietarii sunt obligati sa le plateasca la stat conform Codului Fiscal si nu sunt niste valori minime in ceea ce priveste tranzactiile imobiliare. Din cate am inteles, valorile rezultate pentru acest an sunt cauzate de o modificare in metodologia de calcul folosita de cele doua firme care se ocupa de aceasta grila. Valorile stabilite ar trebui sa se detaseze de piata si sa nu o influenteze“, a declarat pentru Capital Laura Badiu, purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).
 
Cele doua firme care au intocmit noua grila, Euro Expert SRL si Expert Valuation SRL sunt societati membre ale Corpului Expertilor Tehnici din Romania si ale Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania.
 
Cand au dat cu ochii peste valorile promovate in tabelele notariale, evaluatorii au inceput sa isi faca cruce.
 
„Daca la estimarea valorii se utilizeaza standarde de evaluare e posibil sa obtii niste valori apropiate de realitate, dar daca nu le respecti numai pur intamplator poti ajunge la aceste valori. Acesta este si cazul firmelor care au facut grila notarilor, care nu are nici o legatura cu realitatea. Nu cred ca aceasta grila va influenta preturile pentru ca sunt alti factori care determina acest lucru, respectiv cererea si oferta“, a explicat Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian.
 
Preturi doborate
 
Conform noii grile a notarilor, pretul minim al unui apartament cu doua camere, confort 1, situat la parterul unui bloc construit dupa 1977 si situat in zona Unirii este de 38.200 de euro, comparativ cu 186.000 de euro, la cat era stabilit in grila din 2008.
 
Acelasi tip de apartament, dar situat in zona Iancului, este plasat acum la o valoare de 31.800 de euro, in comparatie cu 79.000 de euro in urma cu trei ani.
 
In Drumul Taberei, apartamentele cu doua camere par sa se fi ieftinit enorm. Conform grilei notarilor, pretul unei astfel de locuinte este de 27.000 de euro, fata de 79.000 de euro cat era in 2008.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

DAIKIN lanseaza, in premiera, noua generatie de agenti frigorifici pentru reducerea consumului de energie electrica cu pana la 10% DAIKIN lanseaza, in premiera, noua generatie de agenti frigorifici pentru reducerea consumului de energie electrica cu pana la 10%
Penalizarile se calculeaza dupa o luna de intarziere         Penalizarile se calculeaza dupa o luna de intarziere
Retrocedarea, un moft Retrocedarea, un moft
Piata imobiliara romaneasca, ferita de criza Piata imobiliara romaneasca, ferita de criza
Praktiker Romania incepe procesul de remodelare a magazinelor si redeschide Praktiker Vitan Praktiker Romania incepe procesul de remodelare a magazinelor si redeschide Praktiker Vitan
Asanarea subsolurilor de bloc va costa asociatiile de proprietari 15 milioane de euro - 11 Februarie 2009 Asanarea subsolurilor de bloc va costa asociatiile de proprietari 15 milioane de euro - 11 Februarie 2009

Vezi mai multe articole