Preturile locuintelor din Bucuresti se apropie de plafonul maxim practicat de fostele tari comuniste

12 octombrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romånia este la egalitate cu Polonia in privinta potentialulul de crestere a preturilor apartamentelor, in timp ce Bulgaria are cel mai ridicat risc de majorare a preturilor, potrivit estimarilor facute de specialistii polonezi din domeniul imobiliar. In ultimii ani, locuintele din capitalele fostelor tari comuniste s-au scumpit mai ales pe fondul dezechilibrelor mari dintre cerere si oferta. Cea mai semnificativa criza locativa pare a fi in Kiev, cu un deficit de 250.000 de apartamente, adica aproape un sfert din numarul locuintelor existente. Si Bucurestiul inregistreaza un deficit de 130.000 de unitati, ocupånd pozitia a doua in clasamentul realizat de analisti. Pe locul al treilea se afla Sofia, cu o cerere de peste 61.000 de case.
O parere asemanatoare au si analistii companiei de consultanta REAS din Polonia, care plaseaza Bucurestiul pe aceeasi treapta cu Varsovia in privinta potentialului de crestere a preturilor. Diferenta este data, insa, de nivelul preturilor, mult mai mari in Varsovia.
„Dezechilibrul mare dintre cerere si oferta a dus la cresterea cu peste 36% a preturilor
apartamentelor in ultimele sase luni. Pretul mediu
de vanzare a urcat astfel de la 1.560 euro/mp la 2.130 euro/mp“, se arata in studiul citat.
Analistii polonezi se asteapta ca metrul patrat construit sa se scumpeasca in continuare in Varsovia, pana la 2.300 euro/mp. Fata de capitala Poloniei, bucurestenii se pot considera mult mai norocosi in privinta preturilor, situate in intervalul 900-1.500 euro/mp construit pentru apartamentele de nivel mediu.
Aceasta, daca nu luam in calcul locuintele de lux, care pot ajunge si la 3.250-3.500 euro/mp construit. In privinta Sofiei, analistii REAS remarca un potential maxim de crestere a preturilor apartamentelor, pe termen lung, in timp ce locuintele din Kiev au toate sansele sa ramana la nivelul actual.
Speculantii, vinovati de cresterea preturilor
Preturile locuintelor au crescut in ultima perioada pe fondul speculatiilor de pe piata nu numai in Bucuresti, ci in toate capitalele fostelor tari comuniste, remarca realizatorii analizei.
„Lipsa de implicare a municipalitatilor in proiecte destinate inchirierii au atras investitorii, mai ales pe fondul cresterii preturilor locuintelor. Pe de alta parte, oferta nu este foarte mare, din cauza lipsei de proiecte de infrastructura, realizate de autoritati“, prezinta analistii REAS tabloul pietelor imobiliare din aceste tari. Aceasta situatie comuna a condus la cresterea preturilor apartamentelor intr-un ritm mult mai accelerat decat avansul veniturilor ori a PIB.
Realizatorii studiului se asteapta ca perioada de crestere a preturilor apartamentelor sa dureze intre trei si cinci ani, din momentul aderarii tarii respective la UE.

Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cantina moderna la fabrica Bosch din Blaj Cantina moderna la fabrica Bosch din Blaj
Bosch inaugureaza un Centru de Training la Cluj Bosch inaugureaza un Centru de Training la Cluj
Grupul Hornbach, crestere cu 4,9% a cifrei de afaceri, la 3,94 de miliarde de euro Grupul Hornbach, crestere cu 4,9% a cifrei de afaceri, la 3,94 de miliarde de euro
Un roman cu salariu mediu isi permite un apartament cu 2 camere in 50-60 de ani Un roman cu salariu mediu isi permite un apartament cu 2 camere in 50-60 de ani
Mansardarea blocurilor Mansardarea blocurilor
SEMNt Infrastructura proasta si preturile mari sperie clientii SEMNt Infrastructura proasta si preturile mari sperie clientii

Vezi mai multe articole