Prima fortareata din gheata din Europa de Est

Prima fortareata din gheata din Europa de Est

21 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cetatea vistierie a domnitorului Vlad Tepes, fortareata Poenari, va fi reconstruita din zapada si gheata langa cabana Capra, unde se inchide Transfagarasanul pentru cei care vin dinspre Arges. Dupa ce au adus in Romania conceptul primului hotel de gheata, Relu Nica si grupul sau de la Montan Club Delta au demarat un proiect si mai curajos: prima fortareata din gheata din Europa de Est. Copia alba va fi finalizata chiar inainte de Craciun, pe 22 decembrie, va avea o treime din volumul original si va primi vizitatori pana in luna aprilie inclusiv.
Edificiul, care va avea noua metri inaltime, va fi o copie fidela a Cetatii Poenari, monument construit de Vlad Tepes, unde domnitorul isi tinea vistieria tarii.
 „Cetatea va fi decorata pentru a aduce cat mai mult cu originalul, astfel ca vom lucra foarte mult si la interior. In patru dintre turnuri vom amenaja cate o camera unde se vor putea caza turistii, iar in cel de-al cincilea turn vom avea casa de bilete” explica Nica.
 
Constructia este prima fortareata din gheata din Europa de Est si va primi vizitatori pana in luna aprilie 2008.
Investitia totala se va ridica la peste 140 de milioane de lei vechi, pentru constructie fiind necesara o freza de zapada si un excavator. Gheata si terenul stancos au facut imposibile sapaturile pentru fundatie, astfel incat constructorii au trasat direct pe zapada perimetrul cetatii.
Toata constructia va avea, la final, 30 de metri lungime, 20 latime, in timp ce turnurile vor ajunge la sase metri inaltime. Recordul va fi detinut de donjon, cu cei opt metri ai sai de la nivelul solului. De retinut ca zidurile vor avea patru metri grosime. Un calcul sumar, facut de autori, arata ca toata constructia va necesita o cantitate de zapada care poate fi incarcata in cel putin 300 de camioane. Partea superioara a constructiei este facuta din caramizi de zapada, facute din omat amestecat un apa, taiate in blocuri de 75 de centimetri lungime si 50 latime.
 
Turistii vor putea dormi inauntru pe pleduri speciale si, bineinteles, in saci de dormit, iar cei care care nu vor fi gata sa se cazeze chiar in interiorul cetatii vor avea de ales intre Cabana Capra aflata langa cetate si pensiunile de la Piscu Negru, totalizand un numar de aproximativ 200 de locuri.

Biletul de intrare va costa 10 lei pentru elevi si studenti, respectiv 15 lei pentru adulti iar cel de cazare va fi in jur de 300 de lei pentru camera cu doua paturi. La intrare, turistii vor avea o surpriza: un plaies ii va astepta imbracat in haine traditionale. Oricine va putea sa-l imortalizeze intr-o poza in schimbul unui leu, care va ajunge apoi in contul programului Lacurile Glaciare nu sunt Gropi de Gunoi, un proiect derulat de Montan Club Delta alaturi de Societatea de Explorari Oceanografice si Protectia Mediului Marin Oceanic Club, program prin care se urmareste cercetarea biodiversitatii lacurilor glaciare dar si studierea si combaterea poluarii acestora.
Pe linga scopul cultural si de instruire, aceasta actiune este si o campanie-manifest legata de fenomenul incalzirii globale
Fiecare weekend petrecut in aceasta iarna alaturi de Vlad Tepes si ostenii sai va fi sarbatorit cu concursuri de sculptura in gheata si cazemate, dat cu presul pe zapada si multe alte concursuri haioase, chiar si karaoke.
Cetatea Poenari, inaltata in secolul al XIII-lea, se afla in Cheile Argesului, in apropierea Barajului Vidraru. Traditia populara leaga zidirea cetatii de numele legendarului domn Negru Voda. Ea a fost extinsa mai tarziu de domnitorul Vlad Tepes in secolul XV.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai
  Inima Parisului Inima Parisului
Toamna se numara valizele Toamna se numara valizele
Balcic - 6 obiective de neratat Balcic - 6 obiective de neratat
Cupola de sticla Cupola de sticla
Vara in toiul iernii Vara in toiul iernii

Vezi mai multe articole