Programul guvernamental \"Termoficare 2006-2009\", un \"pansament\"

10 aprilie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Gigacaloria se va scumpi in mod accelerat
 
Programul "Termoficare 2006-2009 - calitate si eficienta", pentru care Guvernul va imprumuta 3,4 miliarde de euro, urmareste nu numai diminuarea pierderilor si contorizarea consumatorilor din sistemul centralizat de incalzire, ci si diminuarea efectelor scumpirii accelerate a gigacaloriei, pana in 2007. Astfel, pentru ca populatia sa nu plateasca, prin costul real al gigacaloriei, uriasele pierderi ale ineficientului sistem centralizat, autoritatile se grabesc acum sa se indatoreze masiv, pe 15 ani, pentru a investi in echipamente si conducte.
Chiar daca guvernantii nu vorbesc in mod explicit despre majorarile iminente de preturi, ei le recunosc in hotararile oficiale ale Executivului. Astfel, potrivit Hotararii de Guvern pentru aprobarea Strategiei nationale privind accelerarea dezvoltarii serviciilor comunitare de utilitati publice, recent adoptata, asupra facturilor de incalzire si apa calda vor crea presiuni suplimentare atat costurile de mediu pentru reabilitarea instalatiilor mari de ardere ale centralelor termice, cat si eliminarea subventiilor la gigacalorie, acordate in prezent de bugetul de stat.
"Deoarece nivelul facturii pentru incalzire si prepararea apei calde de consum este apropiat de limitele maxime de suportabilitate si se asteapta o presiune suplimentara in anii urmatori datorita internalizarii costurilor de mediu, eliminarii treptate pana in anul 2007 a pretului national de referinta si scaderii subventiei operationale de la bugetul de stat, va fi creat un program special cu o importanta componenta de grant pentru modernizarea infrastructurii aferente si contori-zarii la nivel de bransament", se arata in Strategia nationala.
Acest program a fost aprobat recent, sub titulatura "Termoficare 2006-2009 - calitate si eficienta". Fara sa intre in detalii despre scumpirile care vor urma, vicepremierul Gheorghe Pogea a anuntat ca programul cuprinde doua componente: reabilitarea sistemului centralizat si modernizarea instalatiilor interioare ale consumatorilor, astfel incat acestia sa aiba posibilitatea "de a-si regla si adapta consumul in functie de nevoi si de capacitatea de plata".
 
Fara investitii consumatorul va fi "cocosat" de scumpiri
 
Fara investitii puternice in sistemele centralizate, eliminarea pretului national de referinta si a subventiilor la gigacalorie il pot "cocosa" pe consumator. In unele dintre localitatile tarii ineficienta sistemului centralizat (cuplata cu incetarea sprijinului de la stat) va determina cresterea de doua-trei ori a costurilor cu caldura si cu apa calda menajera, majorare care va fi supor-tata in principal de cetatenii care nu beneficiaza de ajutoare guvernamentale pentru incalzire.
Potrivit Legii 430/2004 pentru aprobarea OUG nr. 48/2004 pentru adoptarea unor masuri privind furnizarea energiei termice populatiei, pentru incalzirea locuintei si prepararea apei calde de consum, prin sisteme publice centralizate de ali-mentare cu energie termica, subventiile acordate de la bugetul de stat pentru subventionarea energiei termice livrate populatiei "se diminueaza anual, incepand cu anul 2005, cu o cota de 33% in primul an, de 66% in al doilea an si de 100% in al treilea an, raportate la sumele defalcate din taxa pe va-loarea adaugata pentru subventionarea energiei termice livrate populatiei, prevazute pentru anul 2004". Cu alte cuvinte, in 2007 nu va mai exista nici o subventie pentru gigacalorie, care va fi platita de consumatori la pretul real de productie. Astfel, cu cat randamentul centralelor termice va fi mai mare, iar costul resurselor mai mic, cu atat factura de intretinere va fi mai suportabila.
 
Marii poluatori, pe nota de plata a intretinerii
 
Strategia nationala adoptata de Guvern mai precizeaza ca internalizarea costurilor de mediu (in factura de intretinere - n.n.) va incepe in primul semestru al acestui an. Din aceasta sursa se preconizeaza a se asigura 27% din costurile de modernizare (restul sumei necesare va fi completat din bugetul de stat si sursele proprii ale operatorilor - 33%, din fondul de mediu - 3%, precum si din fondurile comunitare - 37%). Estimativ, investitiile totale de mediu, pentru centralele aflate in coordonarea Ministerului Adminis-tratiei si Internelor, se ridica la peste 600 de milioane de euro, esalonat pana in 2017.
 
Infuzie financiara pentru reabilitarea centralelor
 
Problema reabilitarii CET-urilor, ale caror "gauri" pot inghiti banii consumatorilor (indiferent daca acestia sunt sau nu contorizati, deoarece toate pierderile se vor include in curand in costul gigacaloriei), a devenit extrem de presanta pentru Guvern.
Dovada: in ultima sedinta a ministrilor s-a aprobat, prin hotarare, repartizarea defalcata a sumei de 249.927 milioane lei noi, provenind din TVA, pentru retehnologizarea, modernizarea si dezvoltarea sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice din Bucuresti si din 48 de localitati situate in 31 de judete.
Actul normativ concretizeaza prevederile OUG nr. 48/2004, actul normativ care contine si calendarul desfiintarii subventiilor pentru gigacalorie.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Subventii la dobanzi si garantii la creditele pentru inchiderea si repararea balcoanelor Subventii la dobanzi si garantii la creditele pentru inchiderea si repararea balcoanelor
VEKA prezinta concepte inovatoare pentru constructia de ferestre si usi in cadrul Fensterbau Frontale 2020 VEKA prezinta concepte inovatoare pentru constructia de ferestre si usi in cadrul Fensterbau Frontale 2020
Construim Viitorul: Construct - Ambient Expo 2024 Construim Viitorul: Construct - Ambient Expo 2024
Plante pentru gradina Plante pentru gradina
Jepcarii de case fura cu acte falsificate la Politie Jepcarii de case fura cu acte falsificate la Politie
Topul ieftinirii apartamentelor vechi pe cartiere, in Capitala - 04 Mai 2009 Topul ieftinirii apartamentelor vechi pe cartiere, in Capitala - 04 Mai 2009

Vezi mai multe articole