Proprietarii de apartamente vechi care au tinut la pret au ramas fara chiriasi - 14 Aprilie 2009

14 aprilie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proprietarii de apartamente vechi care au tinut la pret au ramas fara chiriasi
 
Acestia au fost nevoiti sa-si scoata din nou casele in piata
 
Astfel, 3.000 de apartamente au fost date spre inchiriat intr-o singura luna
 
In momentul de fata, pe piata inchirierilor asistam la o avalansa de oferte venite din partea proprietarilor care pentru o perioada au tinut cu dintii de preturi, dar observand ca raman cu locuintele goale au fost nevoiti sa le arunce din nou in piata. Asadar, in luna martie a acestui an a avut loc o explozie a numarului de apartamente scoase la inchiriat. Numarul a fost de 3.000 de oferte, adica dublu fata de martie 2007 si cu 60% mai mare decat in martie 2008, arata raportul lunar realizat de serviciul de monitorizare imobiliara Anunturi Particulari (A.P.).
Numarul de oferte a crescut semnificativ datorita numerosilor factori creati de criza
In viziunea reprezentantilor A.P., un motiv pentru care asistam la o explozie a numarului de oferte se datoreaza: "Proprietarilor care au tinut de pret si au ramas cu casele goale si le-au scos din nou pe piata". Alti factori care au contribuit la acest fenomen au fost atat blocajul ce se mentine pe piata vanzarilor, cat si mutarea la care apeleaza din ce in ce mai multi chiriasi. Proprietarii ce nu au reusit sa-si vanda apartamentul, incearca macar sa-l inchirieze. "In aceeasi masura a contribuit si relocarea inceputa in toamna anului trecut de catre companii, care se manifesta intens acum si pe segmentul rezidential. Chiriasii, fie ca sunt obligati de veniturile in scadere, fie sub pretextul crizei economice, incearca sa impuna proprietarilor o scadere a cuantumului chiriilor, invocand si deprecierea accentuata a leului in raport cu euro", se mai arata in comunicatul A.P.
Cele mai multe oferte se inregistreaza la apartamentele de 2 camere unde stocul este impresionant. In primele trei luni ale anului s-au inregistrat peste 3.200 de oferte noi pe piata.
 
Preturile chiriilor s-au intors la nivelul din 2007
Potrivit datelor furnizate de A.P., cresterea numarului de oferte de pe piata, pe fondul scaderii veniturilor populatiei provocate mai ales de criza economica, a dus la o scadere a chiriilor la toate tipurile de apartamente si in toate zonele Bucurestiului. Astfel, chiriile medii solicitate de proprietari s-au situat sub nivelul din 2008 si chiar sub nivelul din 2007 la unele tipuri de apartamente.
Pentru 2 camere se solicita in medie 467 euro/luna, in timp ce in martie 2007 se cereau 454 euro, respectiv 577 euro/luna in martie 2008. Segmentul de 2 camere este cel mai expus scaderii chiriilor din cauza numarului mare de pe piata, se arata in documentul citat.
Conform sursei precizate anterior, pretul mediu la garsoniere s-a situat in martie la 320 euro/luna, foarte aproape de nivelul din martie 2007 cand s-a inregistrat un pret mediu de 303 euro/luna, in timp ce in martie 2008, garsonierele se inchiriau in medie cu 381 euro/luna.
Apartamentele de 3 si 4 camere sunt cel mai putin solicitate de chiriasi, scaderea chiriilor fiind mai accentuata, preturile revenind la nivelul din toamna lui 2006. Pentru 3 camere se solicita acum in medie 662 euro/luna si 1.018 euro/luna pentru apartamentele de 4 camere.
"Numarul de oferte a crescut si va mai creste odata cu finalizarea ansamblurilor rezidentiale noi care vor fi destinate preponderent inchirierii. Puterea financiara a scazut si va mai scadea odata cu adancirea crizei economice, chiriasii fiind una dintre categoriile sociale expuse serios la efectele recesiunii. Leul s-a tot depreciat in ultimii ani, deci in termeni reali, chiriile au crescut fata de 2007. Consecinta acestor trei factori nu poate fi decat scaderea semnificativa a chiriilor apartamentelor din Bucuresti pe toate segmentele pietei", au declarat reprezentantii A.P.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

acvariul si prosperitatea acvariul si prosperitatea
In 2010, preturile locuintelor in Spania vor suferi cea mai mare scadere - 01 februarie 2010 In 2010, preturile locuintelor in Spania vor suferi cea mai mare scadere - 01 februarie 2010
ANL va da in folosinta 3.000 de locuinte pentru tineri ANL va da in folosinta 3.000 de locuinte pentru tineri
38% dintre produsele vandute offline sunt mai scumpe decat online 38% dintre produsele vandute offline sunt mai scumpe decat online
BCR si BRD primesc partea leului din BCR si BRD primesc partea leului din "Prima casa" - 05 martie 2010
Cateva companii saudite vor sa construiasca cea mai inalta cladire din lume Cateva companii saudite vor sa construiasca cea mai inalta cladire din lume

Vezi mai multe articole