Proprietarii vor fi obligati sa-si izoleze termic blocurile - 25 Martie 2009

25 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proprietarii vor fi obligati sa-si izoleze termic blocurile
25 Martie 2009
 
Comisia de administratie din Senat a avizat favorabil o ordonanta de urgenta care ii obliga pe detinatorii de imobile in blocuri sa le izoleze termic, cu ajutor de la bugetul de stat
 
Banii vin de la guvern (50%), administratia locala (30%) si beneficiari (20%)
 
Proprietarii vor fi obligati sa-si izoleze termic blocurile
 
Senatorii din Comisia de administratie au formulat astazi raport favorabil unei ordonante de urgenta a guvernului Boc, care stipuleaza obligativitatea efectuarii lucrarilor de izolare termica a blocurilor de catre asociatiile de proprietari. Scopul emiterii acestui act normativ este, potrivit, expunerii de motive a Executivului, reducea cheltuielilor cu incalzitul locuintelor in perioada de iarna ori cu climatizarea in perioadele caniculare.
 
„Cadou” de la stat, dar si contributie personala
 
Asociatia de proprietari va trebui sa aprobe, in adunarea generala, inscrierea in programul local de izolare termica si sa asigure cota-parte de 20% din costul lucrarilor. Teoretic, anveloparea ceruta de Guvern va veni in sprijinul detinatorilor de imobile, determinand scaderea costurilor consumului de energie, in special in timpul iernii. Pe termen lung, legea are in vedere si o posibila diminuare a emisiilor de gaze cu efect de sera generate de combustibilii traditionali pentru producerea energiei electrice si termice.
 
Executivul isi propune sa introduca obligativitatea lucrarilor in cauza pentru toate blocurile construite in intervalul 1950-1990, ajutandu-i, totodata pe locatari sa plateasca izolarea termica. Potrivit ordonantei, finantarea lucrarilor se va face astfel: 50% din alocatii de la bugetul de stat, 30% din fonduri aprobate special cu aceasta destinatie in bugetele locale si 20% din contributiile proprietarilor.
 
Procentul de 20% pe care detinatorii de imobile va trebui sa-l achite va constitui insa o adevarata problema in desfasurarea proiectului, fapt recunoscut si de presedintele Comisiei de Administratie din Senat, Petru Filip. Totusi, acesta le-a atras atentia eventualilor nemultumiti ca majoritatea banilor necesari anveloparii vor veni, totusi, de la stat ca un „cadou”: „Modul in care parte din membrii asociatiei nu pot sau nu vor sa acopere parte din finantare este o chestiune pe care asociatia de locatari si administratia publica locala trebuie sa-l solutioneze. Este problema lor. Pana la urma, cei 50% pe care Guvernul si cei 30% pe care administratia publica locala ii da intr-un astfel de proiect reprezinta un cadou. Sunt niste bani pe care niste proprietari de apartamente ii primesc“, a precizat Filip, citat de Mediafax.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Nu renuntati la parchetului masiv Nu renuntati la parchetului masiv
Control - Agentia pentru Locuinte, reorganizata Control - Agentia pentru Locuinte, reorganizata
Unde sunt chiriile dupa doi ani de scadere Unde sunt chiriile dupa doi ani de scadere
Case in Alaska - intre 270.000 si 700.000 dolari Case in Alaska - intre 270.000 si 700.000 dolari
Criza imobiliara - izolata la periferia UE - 19 August 2009 Criza imobiliara - izolata la periferia UE - 19 August 2009
Dezvoltatorul proiectului Laguna Residence a intrat in faliment Dezvoltatorul proiectului Laguna Residence a intrat in faliment

Vezi mai multe articole