Protejati piatra prin impermeabilizare

Protejati piatra prin impermeabilizare

17 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Indiferent daca ati ales marmura, granit, travertin sau piatra naturala pentru amenajarea casei sau gradinii, important este sa cunoasteti modul de protejare pe termen lung a acestor materiale. O solutie mai mult decat necesara o reprezinta impermeabilizarea, un tratament chimico-mecanic, in urma caruia materialul tratat devine impermeabil, complet sau partial, la apa (respectiv,uleiuri), in functie de cantitatea si tipul de impermeabilizant folosit. Aceasta operatiune se poate executa pe orice tip de piatra, fie ca e vorba de suprafete orizontale sau verticale, montate la interior sau la exterior. Este un tratament usor de executat si ieftin, care va scuteste de multe batai de cap.
 
Cum se realizeaza impermeabilizarea
 
In primul rand, se spala foarte bine suprafata cu un detergent special pentru piatra.
Apoi se clateste bine si se lasa la uscat. Urmatorul pas este aplicarea prin pensulare sau pulverizare a impermeabilizantului pentru apa si uleiuri, sau doar pentru apa.
In functie de materialul tratat, este posibil sa fie necesare mai multe aplicari succesive, pana cand se constata ca materialul nu mai absoarbe deloc substanta. In continuare, se inlatura surplusul ramas neabsorbit. In cazul in care piatra pe care s-a aplicat substanta este luciosa, se freaca putin suprafata cu o carpa de lana sau un padalb, obtinandu-se astfel si o revigorare a luciului materialului protejat.
 
Efecte benefice pe termen lung
 
O piatra neimpermeabilizata care intra in contact cu apa (ploaie, stropire accidentala, spalare), o absoarbe intr-o mai mica sau mai mare masura, in functie de tipul de roca. In momentul in care absoarbe apa, piatra isi modifica culoarea (in general, se inchide), pastrand aspectul modificat pana la uscarea completa. Cat timp piatra este partial uscata, zonele inca ude apar ca niste pete mai inchise pe suprafata uscata.  
O piatra impermeabilizata, oricat de mult intra in contact cu apa, nu o absoarbe , deci nu-si mai schimba culoarea.
Pe de alta parte, o piatra neimpermeabilizata absoarbe nu numai apa, ci orice alt lichid. Lichidele absorbite pot fi ceai, cafea, vin. Acestea chiar si dupa uscare lasa piatra patata. Petele ies foarte greu, iar in cele mai multe cazuri, piatra ramane definitiv compromisa.
Procesul de impermeabilizare intrezice absorbtia acestor lichide in structura pietrei, care ramane protejata pentru mult timp. Substantele se usuca la suprafata, fiind foarte usor de indepartat ulterior, prin simpla spalare.
O piatra tratata cu impermeabilizanti, se intretine mult mai usor decat una netratata, deoarece mizeria nu mai intra adanc in structura ei, porii fiind inchisi. Orice mizerie se poate indeparta prin spalare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tot ce ar trebui sa stii despre BCA Tot ce ar trebui sa stii despre BCA
Cum alegi istet chiturile si silicoanele sanitare Cum alegi istet chiturile si silicoanele sanitare
Cum trebuie sa fie gresia si faianta Cum trebuie sa fie gresia si faianta
 De ce este important sa aplicam amorsa De ce este important sa aplicam amorsa
Finisaje de ultima generatie Finisaje de ultima generatie
Caramizi din lemn – Constructii moderne, ecologice si durabile Caramizi din lemn – Constructii moderne, ecologice si durabile

Vezi mai multe articole