Rechinii imobiliari se muta in Est

23 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca Moscova si Istanbul sunt tot mai atractive pentru investitiile rezidentiale, Romania ramane interesanta pentru spatii comerciale.
 
Moscova este cea mai atractiva piata pentru investitii imobiliare din Europa si prezinta cele mai infloritoare perspective de dezvoltare pentru investitori si in anii care urmeaza, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers, in colaborare cu institutul de educatie si cercetare Urban Land.
 
Pe locul doi in preferintele jucatorilor din real-estate s-a pozitionat orasul Istanbul, unul dintre respondenti afirmand chiar ca „Turcia este India Europei“. Pe primele cinci locuri in clasamentul oportunitatilor de investitii se mai afla orasele Hamburg, Munchen si Paris.
 
Londra, in picaj
 
In ceea ce priveste perspectivele de dezvoltare, Moscova si Istanbulul sunt urmate de Munchen, Hamburg si Lyon. Dupa cum arata studiul, apetitul i-a lasat pe investitorii imobiliari din vechile state europene. Parisul, care in anii trecuti ocupa prima pozitie in clasament, a coborat pe locul 5 ca atractivitate a investitiilor si pe locul 6 din punctul de vedere al perspectivelor de dezvoltare.
 
Antreprenorii incearca sa se desprinda astfel de orasele „vechii Europe“ si doresc sa investigheze noi piete si sa-si diversifice holdingurile actuale, spun autorii studiului. O cadere socanta e constatata in cazul Londrei, care, din lista favoritelor pentru investitii in anii trecuti, a ajuns pe locul 15 in prezent. Orasul trece printr-o perioada de declin economic similara celei din SUA. Din acest motiv, cheltuielile britanicilor sunt in scadere, la fel ca si preturile caselor.
 
Romania, interesanta pentru noi malluri
 
Romania este prezenta in studiul citat cu evolutii de pe piata spatiilor comerciale. „Piata imobiliara din Romania si Bulgaria este in continuare atractiva pentru investitori datorita ratelor de rentabilitate ridicate pe care le ofera“, se arata in document. Potrivit datelor disponibile pentru anul trecut, oferta de spatii comerciale a crescut de cinci-sase ori mai putin decat media europeana, ceea ce inseamna ca mai este loc pe piata.
 
Conform studiului PwC, piata autohtona de spatii pentru activitatea firmelor necesita corectii, in special pentru a elimina supraoferta din anumite zone. Un exemplu este orasul Arad, unde pe o singura strada au fost deschise sase malluri. Alte localitati unde specialistii PwC considera ca trebuie schimbata oferta de spatii comerciale sunt Targu-Mures si Oradea. „De altfel, acest lucru a fost demonstrat si de decizia unor investitori de a abandona proiecte de supermarketuri din zonele aglomerate cu astfel de dezvoltari imobiliare“, declara Speranta Munteanu, director in cadrul diviziei de real-estate de la PwC Romania.
 
APARTAMENTE SCUMPE
 
Bucurestiul, pe locul 26 din 51
 
Capitala Romaniei, cu un pret mediu al unei locuinte-etalon de 204 metri patrati, de 433.000 de euro, este mai scumpa decat orasele de pe riviera franceza, Nisa si Marseilles, se arata intr-un studiu Coldwell Banker. Bucurestiul se situeaza pe locul 26 dintre cele 51 de orase din intreaga lume.
 
„Resedintele luate in calcul corespund pe piata romaneasca celor adresate persoanelor cu venituri medii si mari“, mentioneaza reprezentant ii Coldwell Banker. Analistii americani apreciaza ca, pe piata locala, acest tip de resedinta- apartament sau vila - se regaseste cu precadere in zona central-nordica a Capitalei.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cadastrul si publicitatea imobiliara Cadastrul si publicitatea imobiliara
Chiriasi si proprietari in aceeasi casa Chiriasi si proprietari in aceeasi casa
Chiriile Chiriile
Intarzieri si lucrari de mantuiala la ansamblurile rezidentiale - 12 ianuarie 2010 Intarzieri si lucrari de mantuiala la ansamblurile rezidentiale - 12 ianuarie 2010
Asigurarea anticutremur costa 0,1% din valoarea casei - 28 Aprilie 2009 Asigurarea anticutremur costa 0,1% din valoarea casei - 28 Aprilie 2009
O casa in afara tarii este mai ieftina, iar procedura de cumparare nu este dificila O casa in afara tarii este mai ieftina, iar procedura de cumparare nu este dificila

Vezi mai multe articole