on

Recuperarea caldurii: metoda inventiva propusa de un forumist

06 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa o perioada in care in majoritatea locuintelor s-au facut ultimele revizii la centralele termice sau reparatii la diferitele surse de incalzire si la evacuarile acestora, acum este momentul constatarilor. Mai exact, in urmatoarele luni, proprietarii vor observa consumul si eficienta instalatiilor de incalzire, pentru a sti daca se impun modificari sau ajustari in viitor.

Pe de alta parte, exista si persoane care, inainte de sosirea sezonului rece, au incercat si metode inventive de recuperare a caldurii. Un astfel de exemplu este oferit de Hilo, unul dintre forumistii Misiunea Casa, care a impartasit cu ceilalti utilizatori o metoda mai putin utilizata, dar care pare extrem de eficienta. Iata mai jos postarile sale din topicul intitulat “Incalzire din cosul de fum”:

“Am experimentat un sistem de incalzire centrala cu recuperarea caldurii evacuate pe cosul de fum al unei teracote.

Pe scurt:

Am montat in cos, din pod pana la nivelul teracotei, o conducta de alama in forma de "U" (lungime=3 m. diametru=30mm.), legata in circuitul unei pompe de circulatie, un vas de expansiune deschis de 10 l si un calorifer; pentru a incalzi livingul.

Surpriza: desi am calculat ca voi putea recupera circa 1,5 kW. din gazele arse, am constatat ca obtin aproape dublu; motiv pentru care voi monta inca un calorifer in alta camera. Pentru cei interesati voi face masuratori amanuntite.”

Desigur, metoda de recuperare a caldurii propusa de utilizatorul Hilo a starnit curiozitatea altor forumisti, care au solicitat cu insistenta detalii despre performantele obtinute. Astfel ca Hilo a revenit cu explicatiile cerute:

“Inainte de toate, trebuie sa amintesc ca incalzirea centrala cu recuperarea caldurii din cosul de fum nu este inventia mea! Exista foarte multe astfel de instalatii, unele din fabrica. Eu nu am facut altceva decat sa adaptez o astfel de instalatie la conditiile mele.

Iata situatia de acum:

In livingul de 20 mp si in camera de 18 mp. am cate un calorifer de otel de 1400W fiecare. Incaperile sunt din zid de caramida de 46 cm, tencuite. In pod, exista izolatie cu vata minerala. De asemenea, geamuri termopan la ambele incaperi.

Am deschis geamurile pana a scazut temperatura la circa 16 °C (afara erau 10°C, fiind noapte). Am inchis geamurile si dupa 2 ore de foc am obtinut:

  • Temperatura tur 52 °C
  • Temperatura retur. 46,4°C
  • Temperatura in incaperi circa, 23-23,5 °C
  • Consum lemne circa 4 kg

Aceste masuratori m-au facut sa cred ca in conditii de iarna si foc mai intens voi obtine rezultate bune.

La iarna voi repeta masuratorile.

PS: am facut focul numai doua ore, pentru ca in camera in care este instalata teracota s-a incalzit exagerat de mult (spre 24 °C)!”

Asadar, utilizatorul Hilo ne-a povestit despre un experiment de succes, care, cel mai probabil, il va ajuta sa economiseasca o suma importanta cu incalzirea in iarna aceasta. Tu ce spui, vei aplica metoda propusa de forumistul nostru?

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tot ce trebuie sa stii despre centrala in condensatie Tot ce trebuie sa stii despre centrala in condensatie
Cum sa pastrezi caldura in casa pe perioada iernii Cum sa pastrezi caldura in casa pe perioada iernii
Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei
Incalzirea proprie. Centrala termica de apartament Incalzirea proprie. Centrala termica de apartament
Ce trebuie sa stii despre panourile radiante sau plasmele termice Ce trebuie sa stii despre panourile radiante sau plasmele termice
Incalzirea sustenabila si cost-eficienta: de ce ar trebui sa treci la centralele pe peleti Incalzirea sustenabila si cost-eficienta: de ce ar trebui sa treci la centralele pe peleti

Vezi mai multe articole