on

Refacerea planseului: sfaturi complete pentru o lucrare de manual

31 ianuarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In lumea constructiilor se spune ca o lucrare de modificare este mai dificila decat o lucrare executata de la zero. Adevarul este, insa, undeva la mijloc, deoarece fiecare situatie trebuie tratata si analizata individual. Exista cazuri in care a modifica reprezinta o adevarata aventura din cauza unor constrangeri legate de caracteristicile constructiei, dar si situaţii cand acest lucru poate fi realizat foarte usor, mai ales in proiecte cu case de dimensiuni generoase dimensional, fara limitari semnificative.

Indiferent de situatie, insa, o concluzie exacta poate fi trasa numai dupa evaluarea obiectiva a structurilor care necesita modificari. Acest aspect a fost remarcat si de catre un utilizator al forumului nostru, interesat de refacerea planseului catre podul care urmeaza a fi amenajat ca mansarda.

Aflat in faza de identificare si planificare a modificarilor necesare pe intreg spatiul podului, forumistul nostru a indentificat o prima lucrare necesara pentru ca amenajarea de la mansarda lui poata fi realizata: refacerea planseului de lemn.

Lucrarile necesare pentru refacerea planseului

In primul rand, executia acestei lucrari necesita o gandire atenta si calcule de rezistenta, realizate de catre un structurist. Asadar, intocmirea proiectului sub supravegherea unui arhitect este absolut necesara, precum si obtinerea autorizatiei de construire.

La nivelul planseului, inlocuirea celui actual (realizat din grinzi de lemn si inchidere cu trestie–pamant) cu unul realizat din grinzi de lemn cu dimensiunea 10x20cm, asezate pe cant la o distanta de 40 cm, poate impune anumite modificari la centura casei, daca aceasta exista. Noul planseu presupune mici lucrari de demolare locala, iar pentru aceeasi operatiune trebuie avut in vedere modul de sprijinire al structurii acoperisului, pentru a evita aparitia evenimentelor neplacute in ceea ce priveste rezistenta acestuia. Noile grinzi ar trebui, astfel, protejate pe zona de sprijinire si fixate in centura casei, pentru a rezista unor solicitari dinamice.

Dincolo de problemele de structura, odata montat acest planseu va trebui facuta inchiderea prin utilizarea de scandura groasa de 5 cm, dulapi din lemn. Acestia vor lega grinzile si vor fi suficient de rezistenti pentru a face fata incarcarilor. Foarte important de retinut este faptul ca, inainte de orice lucrare de amenajare a pardoselii si de inchiderea tavanului etajului inferior, trebuie realizata compartimentarea acestui spatiu. Lucrarea influenteaza atat lucrarile de la noua pardoseala, cat si izolatia si inchiderea structurilor la tavanul mansardei, sub acoperis. Odata cu finalizarea structurilor de compartimentare, vor fi pozate si noile instalatii termice, electrice, de alimentare cu apa si cele de canalizare, curenti slabi etc.

Izolarea termica si fonica a noului planseu va fi realizata atat in structura acestuia, cat si peste dulapii de inchidere. Daca intre grinzile de lemn poate fi adaugata vata de sticla, peste planseu vor trebui utilizate produse din placi de vata dedicate pentru izolarea la zgomotul de impact. Pentru un rezultat superior vor fi folosite minimum doua straturi de placi izolatoare, cu grosimea de 20/25 mm. Aceste doua zone de izolare vor duce la un planseu corect realizat, cu un transfer redus al zgomotului catre etajul inferior.

Peste izolatia de pe dulapi vor fi aplicate unul sau doua randuri de placi de OSB tip 3, cu o grosime de 18 sau 22mm. Pentru aceste placi se vor lasa rosturi de dilatare interioare de aproximativ 3 mm, iar perimetral de 8-10 mm. Cele doua straturi de placi vor fi fixate intre ele cu suruburi de lemn. Nu este necesara nicio operatiune de lipire, nici pentru stratul de izolatie si nici pentru placile de OSB. Ulterior, poate fi asezat finisajul dorit, fie parchet laminat montat cu o folie de izolare de 3 mm, fie placaje ceramice sau alte materiale.

Aceste lucrari sunt destul de laborioase si necesita atat atentie pentru dimensionarea din punct de vedere al rezistentei, cat si grija pentru detalii, mai ales pe partea de izolatii termice si fonice. Deoarece lucrarea este una destul de complexă, este recomandat ca executia acesteia sa fie efectuata de catre o echipa profesionista, pentru un rezultat pe masura asteptarilor.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Podul casei, o mansarda rustica de vis Podul casei, o mansarda rustica de vis
Renovare mansarda – Proiectul unui forumist Renovare mansarda – Proiectul unui forumist
Tot ce trebuie sa stii despre roletele exterioare VELUX Tot ce trebuie sa stii despre roletele exterioare VELUX
Amenajarea subsolului si a mansardei Amenajarea subsolului si a mansardei
Amenajarea mansardei: sfaturi complete pentru transformarea acesteia in spatiu locuibil Amenajarea mansardei: sfaturi complete pentru transformarea acesteia in spatiu locuibil
Mansarda - intre geomterie si poezie Mansarda - intre geomterie si poezie

Vezi mai multe articole