Romanii s-au inghesuit la imprumuturi ipotecare

25 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Volumul creditelor pentru locuinte a crescut putin mai repede decat cel al creditelor de consum, dar ramane la aproximativ o cincime din totalul imprumuturilor bancare.
 
Volumul ipotecarelor era aproape dublu la finele lunii februarie fata de cel consemnat cu 12 luni inainte. Totalul sumelor acordate de banci pentru a finanta achizitiile de proprietati imobiliare a ajuns la peste 15,49 miliarde de lei, adica echivalentul a 4,15 miliarde de euro, la finele lunii februarie, potrivit datelor raportate de banci la BNR.
 
In plus, ritmul de crestere inregistrat de creditele pentru locuinte a fost superior fata de cel consemnat de alte imprumuturi. Ipotecarele au avansat cu aproape 90%, iar celelalte credite au crescut cu circa 84%. Cel mai important segment in categoria celorlalte imprumuturi este cel al creditelor de consum, care reprezinta peste trei patrimi din totalul acestora. Rata de crestere superioara a ipotecarelor poate fi explicata insa si prin volumul mic al acestora in comparatie cu celelalte tipuri de imprumuturi.
 
Ipotecarele bat insa pasul pe loc din punctul de vedere al ponderii detinute in totalul imprumuturilor acordate populatiei de catre banci. La finele lunii februarie, creditele pentru locuinte reprezentau aproximativ 20% din totalul imprumuturilor. Cu 12 luni inainte, ponderea acestora era cu putin sub 20%. Pe de alta parte, la finele lui 2007, imprumuturile pentru locuinte reprezentau circa 3% din PIB.
 
Cele mai recente estimari ale oficialilor BCR referitoare la dezvoltarea acestei piete indica o pondere a creditului ipotecar de 7% din PIB la finele anului 2009.
 
Francul a muscat din leu
 
Creditele ipotecare in lei au ajuns la mai putin de 10% din total la finele lunii februarie. Cu 12 luni inainte, ponderea acestora era de aproximativ 13%. In acelasi timp, ponderea finantarilor pentru locuinte in euro a ramas la acelasi nivel in perioada mentionata - usor peste 75%. In schimb, un avans consistent s-a inregistrat pe segmentul creditelor acordate in alte monede, unde francii elvetieni detin suprematia. Ponderea acestor finantari in totalul ipotecarelor era de aproape 15% la finele lui februarie, in crestere cu peste 4%.
 
ESTIMARE
 
Piata se va dubla pana in 2009
 
Valoarea pietei imprumuturilor pentru locuinte va atinge 8 miliarde de euro la sfarsitul anului 2009, reprezentand o dublare a nivelului din 2007, ca efect al maririi veniturilor populatiei, estimeaza Coldwell Banker. „Piata creditelor imobiliare a cunoscut in ultimii ani o crestere remarcabila de 65%- 75% pe an, estimarile indicand o valoare de 8 miliarde de euro pentru 2009, ca urmare a majorarii veniturilor si a relaxarii pietei. In ciuda acestor evolutii insa, creditele ipotecare nu reprezinta decat 3,4% din PIB-ul Romaniei, fata de 50% in cazul tarilor dezvoltate din Europa“, se arata intr-un comunicat al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliate of Romania, preluat de Mediafax. Compania estimeaza ca imprumuturile pentru imobile vor insuma 6 miliarde de euro la finele acestui an.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

JYSK a lansat noua colectie de mobilier de gradina in cadrul evenimentului Sommervisen JYSK a lansat noua colectie de mobilier de gradina in cadrul evenimentului Sommervisen
inSIGN by Noblesse Group International a primit premiul pentru excelenta in inovatie in design interior inSIGN by Noblesse Group International a primit premiul pentru excelenta in inovatie in design interior
Ce marfa este pe piata imobiliara pentru Prima Casa - 16 Iunie 2009 Ce marfa este pe piata imobiliara pentru Prima Casa - 16 Iunie 2009
173 de apartamente noi in piata Victoriei 173 de apartamente noi in piata Victoriei
Targ de case in Capitala Targ de case in Capitala
Ariston Thermo Romania incheie un parteneriat cu Salvamont si doteaza 30 de baze de salvare cu centrale termice si boilere Ariston Thermo Romania incheie un parteneriat cu Salvamont si doteaza 30 de baze de salvare cu centrale termice si boilere

Vezi mai multe articole