on

“S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?”

04 septembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Traditia de sursa importanta de informare pentru meseriasii amatori si profesionisti din domeniul constructiilor si amenajarilor ne aduce in fiecare saptamana in fata provocarii de a incerca sa oferim solutii punctuale cititorilor care ne solicita ajutorul. Misiunea Casa, prin site-ul si Forumul sau, si-a dobandit in timp o reputatie in acest sens. Iar cum dorinta noastra este aceea ca sfaturile si recomandarile noastre sa ajunga la cat mai multi dintre urmaritorii nostri, alegem ocazional sa publicam cateva dintre aceste situatii.

Asadar, recent am primit de la Adriana D. urmatorul mesaj:

“Am un camin de vizitare la poarta care a fost construit cu pereti de tabla. Doi pereti adiacenti au cedat mancati de rugina, iar apa din canalizarea stradala intra la fiecare ploaie mai mare in camin si erodeaza pamantul din jur. Acum s-a creat o gaura de cca 1 metru diametru pe sub cimentul din jurul caminului. Si pamantul incepe sa se prabuseasca putin cate putin pe sub picioare. Caminul nu avea fund, apele uzate se scurgeau direct in pamint. Am cumparat un camin baza de 40x40x40 cm din PVC, cubic, in care sa mufez teava de scurgere din curte pe o parte si cea din strada pe cealalta parte. Dar pana sapam si pana montam ar trebui sa leg cele doua tevi intre ele ca sa poata fi folosita totusi scurgerea casei.

  1. Pot folosi un racord flexibil precum cel de WC? Nu sunt convinsa ca cele doua tevi sunt aliniate perfect ca sa pun o bucata de teava rigida. Intre cele doua tevi vreau sa pun si o supapa de sens, ca sa nu mai intre apa din canalizarea exterioara in camin.
  2. Acea supapa va sta in caminul baza, nu?
  3. De ce sa nu leg complet teava de canal din curte (cu supapa) etans si direct de teava de canal exterioara, si ansamblul sa stea in caminul baza? Astfel, apa uzata nu va balti mereu in camin cu resturile care nu au ajuns la inaltimea gurii de evacuare. Cubul caminului are cercurile concentrice pe unde se face mufarea la mijlocul laturii, deci apa care ajunge pe fundul cubului mai are vreo 15 cm pana la gaura catre teava.
  4. Dupa legarea tuturor tevilor de camin ar trebui sa torn beton de jur-imprejur sau sau este suficiena umplutura de pamant (sau nisip ori pietris)?"

O situatie destul de complexa, insa pentru care specialistii nostri au gasit raspunsurile potrivite.

In cazul prezentat, legarea celor doua conducte poate fi realizata cu furtunul flexibil, cat timp acesta poate rezista la greutatea apei uzate care se scurge. La o lungime mai mare a furtunului de racordare, sub actiunea greutatii, acesta se poate deforma si poate crea o zona care să permita stagnarea mizeriei. In caz contrar, improvizatia este in regula isi va face treaba pana la refacerea caminului afectat.

De retinut ca apa care poate fi refulata din canalizarea stradala poate afecta acest furtun, daca vorbim de cantitati mari. Montarea unei clapete poate fi facuta inainte sau dupa acest camin, pentru a nu permite refularea din conducta stradala. Pozitia acesteia ar fi, de preferat, intre camin si locuinta, dar montajul trebuie sa permita inspectia clapetei.

In ceea ce priveste caminul de 40x40x40 cm, acesta este mai potrivit pentru un alt tip de intrebuintare si nu este adecvat utilizarii pentru canalizarea exterioara.

Daca acest articol raspunde la intrebari similare pe care le-ai avut de-a lungul timpului, ne-am bucura sa aflam parerea ta in comentarii. In acelasi timp, pentru alte nelamuriri legate de amenajarea locuintei tale, poti consulta in orice moment Forumul Misiunea Casa, acolo unde sute de specialisti in domeniul constructiilor si amenajarilor iti pot oferi solutii avizate.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Analiza comparativa intre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica - partea a doua Analiza comparativa intre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica - partea a doua
Termoizolare – ancorarea mecanica a placilor termoizolante Termoizolare – ancorarea mecanica a placilor termoizolante
Izolarea caselor din lemn cu spuma poliuretanica Izolarea caselor din lemn cu spuma poliuretanica
Izolatia eficienta a planseului spre pod Izolatia eficienta a planseului spre pod
Spuma poliuretanica si izolatia fonica Spuma poliuretanica si izolatia fonica
Caracteristicile izolatiei cu spuma poliuretanica  si influenta asupra comportarii constructiei Caracteristicile izolatiei cu spuma poliuretanica si influenta asupra comportarii constructiei

Vezi mai multe articole