Catina

Sfaturi de plantare a arbustilor de catina

03 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Catina mai este numita in popor si “gingseng-ul romanesc” sau “cel mai bun vaccin antigripal”. Acest renume i se datoreaza multiplelor efecte terapeutice. Catina este bogata in vitamina C, dar si in fosfor, potasiu, magneziu, fier si betacaroten. Contine, de asemenea, aminoacizii si acizii grasi esentiali. Dar nu despre efectele terapeutice ale catinei vom discuta in acest material, ci despre plantarea acestui arbust fructifer.

Spre deosebire de ceilalti arbusti fructiferi si de pomii fructiferi, arbustii de catina au doua sexe. Exista arbusti producatori si arbusti polenizatori. Ca regula de plantare, la 4-6 arbusti producatori de catina (adica de sex feminin) trebuie sa fie plantat si un arbust polenizator (adica de sex masculin). Daca nu exista arbustul polenizator printre cei producatori, acestia din urma nu vor face rod pentru ca florile nu vor avea cum sa fie polenizate.

Cum deosebesti arbustul polenizator de catina de cel producator

Arbustul polenizatore este mai inalt decat cel producator, este mai gros si are o culoare mai inchisa. Totodata, mugurii plantei polenizatoare sunt mai mari decat cei ai plantei producatoare.

Cum plantezi catina

Intai lasi arbustul cu radacinile intr-un amestec de balegar, pamant galben si apa. Dupa ce radacina se  inmoaie, plantezi arbustul intr-o groapa cu diametrul de 60 centimetri. Fertilizezi groapa, apoi o umpli cu pamant si ai grija sa faci un musuroi inalt de pamant deasupra gropii.

In primul an de la plantare arbustii trebuie udati de 5-6 ori (din primavara si pana in toamna). In primii 3 ani de la plantare, toamna si iarna, tulpina arbustilor trebuie infasurata in folie de plastic, pentru a fi protejati de rozatoare.

Catina infloreste in aprilie-mai, in functie de conditiile meteorologice, atunci cand temperatura depaseste 15 grade Celsius timp de 10-14 zile consecutive.

La trei ani de la plantare, arbustul incepe sa produca si ajunge la aproximativ 7 kilograme de fructe. Aceasta productie se va mentine pe toata durata vietii, adica timp de 20 de ani.

Sursa foto: fresh.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cu ce pavam curtea? Cu ce pavam curtea?
Din padurile tropicale in casa dumneavoastra Din padurile tropicale in casa dumneavoastra
Primavara in casa si in gradina Primavara in casa si in gradina
10 lucruri pe care nu le stiati despre lalea, regina incontestabila a primaverii 10 lucruri pe care nu le stiati despre lalea, regina incontestabila a primaverii
Altoirea trandafirilor cu port-altoi de maces Altoirea trandafirilor cu port-altoi de maces
Arbusti vedeta – Azaleea. Un arbust incantator si usor de ingrijit Arbusti vedeta – Azaleea. Un arbust incantator si usor de ingrijit

Vezi mai multe articole