on

Simbolurile de pe etichetele hainelor: ce reprezinta si cum trebuie setata corect masina de spalat

14 martie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Oricat de avansata ar fi din punct de vedere tehnologic o masina de spalat, aceasta nu isi poate adapta singura ciclul de spalare la toate tipurile de tesatura introduse in cuva. Probabil ca in viitor RFID-uri incluse in etichete vor putea fi citite si interpretate de catre sistemele electronice ale masinii de spalat, insa pana atunci alegerea programelor de spalare si uscare corecte raman datoria utilizatorului.

Textilele moderne inglobeaza tehnologii inovatoare care mentin caldura corporala si care permit in acelasi timp eliminarea umezelii, ori care sunt realizate in nuante de culori vii si atractive. Pentru a-si mentine aspectul mai mult timp, aceste materiale necesita o spalare in anumiti parametri, iar utilizarea masinii de spalat intr-un mod incorect poate duce la deteriorarea materialului sau a culorilor chiar si dupa o singura spalare.

Multe persoane ajung astfel in situatia de a reclama calitatea proasta a materialelor hainelor care se deterioreaza si se scamoseaza usor, insa, cel mai probabil, nu foarte multe dintre acestea au si interpretat corect semnificatiile marcajelor de pe etichete.

De aceea, iata in continuare marcajele grafice standardizate in industria textila si semnificatia acestora.

Mentiunile referitoare la domeniul de temperaturi se refera la valori maxime admisibile, insa nu sunt impuse pentru spalare. Spre exemplu, acolo unde exista indicatia de temperatura inalta de spalare, eticheta transmite faptul ca este permisa spalarea si la temperatura mare, insa acest lucru este indicat doar daca este necesar. O spalare la temperatura mai redusa va economisi energie.

Pentru uscarea rufelor exista indicatii atat pentru centrifugare, cat si pentru centrifugare in uscatoare, unde, de asemenea, se impune atentie in reglarea temperaturilor de uscare. La uscarea in aer liber exista si haine care necesita o uscare tip "dry flat" sau "uscare orizontala" pe suport, pentru a nu altera forma hainei. In acest caz uscarea pe sarma sau umeras nu este indicata.

Modul antisifonare sau "delicate" este recomandat pentru materialele tip "permanent press". Uneori, chiar modul de spalare poate fi denumit in acest fel. Pentru anumite materiale sintetice, un astfel de mod va produce o sifonare minima a materialului in ciclul de spalare si va oferi posibilitatea de a purta imbracamintea dupa uscare, fara a mai fi necesara calcarea.

O alta diferentiere care trebuie facuta este intre inalbitorii cu clor (hipoclorit de sodiu) si cei fara clor (pe baza de oxigen activ). Eticheta va spune clar daca este permisa sau nu folosirea acestor inalbitori si care este tipul indicat. De asemenea compartimentul special pentru inalbitor al masinii de spalat trebuie respectat.

Indicatiile despre spalarea uscata (dry cleaning) sunt destinate spalatoriilor profesionale. Aceste haine au nevoie de metode de curatare speciale, disponibile doar in spalatoriile profesionale. Indicatiile pot oferi detalii despre solventii de spalare folositi si posibilitatea de a utiliza sau nu abur in procesul de curatare.

Sursa foto: Miele

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum se curata corect masina de spalat?! Cum se curata corect masina de spalat?!
Masina de gatit Masina de gatit
Combina frigorifica Combina frigorifica
Ghid de cadouri: ce le cumperi părinților de ziua lor? Ghid de cadouri: ce le cumperi părinților de ziua lor?
Alegerea masinii de spalat Alegerea masinii de spalat
Ce sa ai in vedere atunci cand cumperi o plita electrica incorporabila Ce sa ai in vedere atunci cand cumperi o plita electrica incorporabila

Vezi mai multe articole