on

Sistemul de degivrare: cum sa protejezi jgheaburile de efectele inghetului

01 martie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca am avut cateva zile cand soarele ne-a trimis cateva raze placute, astazi, in prima zi de primavara, temperatura de afara este una extrem de scazuta pentru aceasta perioada. Prin urmare este momentul perfect pentru a te gandi la o solutie care poate preveni multe neplaceri, in timpul sezonului rece, ne referim aici la sistemul de degivrare. Dincolo de pericolul pe care il prezinta pentru trecatori, turturii de gheata acumulati pe jgheaburile locuintelor pot produce si daune materiale. Astfel, un sistem de degivrare reprezinta o optiune pentru acei proprietari care nu doresc sa mai contorizeze pagubele dupa fiecare dezghet.

 

Practic, inainte de a achizitiona un sistem de degivrare, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

 

  • exista lungimi standardizate, nu pot fi taiate la orice lungime;
  • puteri pe metru patrat variaza de la 10W pana la 500W;
  • exista doar cativa producatori, dar cu oferte variate;
  • automatizarea pentru aceste cabluri este destul de accesibila si poate fi construita inclusiv in regim DIY.

 

Intr-un topic inceput pe forumul nostru, moderatorul “Consultant Electrice” a povestit despre performantele unei astfel de instalatii, pe care a montat-o in jgheaburile propriei locuinte.

 

 

Asa cum am promis, va atasez cateva poze cu cablul incalzitor achizitionat de mine. Intr-o poza aveti conexiunea intre conductorul electric clasic de alimentare si cablul incalzitor, iar in a doua poza aveti elementul terminal. Inca nu l-am montat in jgheab pentru ca la mine, din pacate, nu s-a aplicat treaba cu “fa-ti iarna car si vara sanie”, si abia odata cu dezghetarea jgheabului voi putea face montajul.”

 

Timpul a trecut, iar la finalul sezonului rece, moderatorul forumului nostru a reusit sa monteze instalatia, dupa care, in iarna imediat urmatoare, a facut primele constatari referitoare la performantele sistemului de degivrare.

 

Sistemul este functional si isi face treaba. Momentan ii gestionez functionarea manual, nu am avut timp sa ma ocup de automatizare, iar cea oferita de producator era foarte scumpa. In imagine se poate vedea clar cum un mic dop de gheata a blocat jgheabul cand cablul nu a functionat. Cablurile nu reusesc sa topeasca zapada sau gheata in totalitate, insa fac in jurul lor un arc de cerc de aproximativ 10 mm prin care apa se poate scurge in voie.

Cablurile au eficienta cand incepe topirea zapezii sau cand ninge, iar zapada este apoasa si nu se depune. Atunci este favorizata topirea rapida in jgheab si scurgerea apei.

 

Pentru eficienta mai mare, in zonele montane se monteaza cate 2-3 randuri de cablu in jgheab, insa, in acest caz, pretul instalatiei si consumul electric cresc simtitor.”

 

Intretinerea acoperisului dupa trecerea sezonului rece

 

In cazul in care locuiesti la casa, dupa topirea gheturilor si a zapezilor, dupa ce iarna a trecut, este bine sa faci o inspectie a acoperisului.Este stiut faptul ca, sub greutatea zapezii, structura de rezistenta a acoperisului poate ceda - tocmai de aceea este recomandat ca iarna, dupa incetarea viscolului, sa cureti zapada de pe acoperis, in masura in care acest lucru este posibil. Totodata, vantul puternic si furtunile care au loc pe parcursul intregului an pot smulge tigla sau tabla de pe casa, pot rupe jgheaburile, burlanele sau le pot infunda cu crengi si frunze. Astfel, un control al acoperisului sau mansardei este obligatoriu la sfarsitul iernii si dupa orice vijelie devastatoare. In caz contrar, vei descoperi daunele la urmatoarea ploaie, cand apa se va infiltra in locuinta.

 

Verifica rezistenta capriorilor si a grinzilor de sustinere ale acoperisului. Apuca lemnul cu mana si trage de el sa vezi daca trosneste, daca se rupe. Mai bine sa se intample la testul tau, decat la vijelie. Verifica lemnul daca este uscat sau umed, daca s-au dezvoltat ciuperci pe el, daca a mucegait. Vezi daca fierul (cuie, sarme) care leaga grinzile este ruginit, rupt ori daca are joc. In cazul legaturilor cu filet verifica daca piulitele sunt bine stranse. In cazul in care identifici probleme este necesar sa chemi un specialist care sa consolideze sau sa inlocuiasca grinzile si capriorii cu probleme. La fel trebuie sa procedezi si in cazul in care apa de pe acoperis se scurge in casa pe la imbinarile dintre tigle, foile de tabla sau imbinarile dintre horn si acoperis.

 

Spatiul de sub acoperis trebuie verificat si de daunatori. Furnicile, urechelnitele, gandacii si alte insecte isi fac cuib in lemnul ud si ii afecteaza astfel rezistenta. In acest caz este necesar sa chemi o firma specializata in deratizari. Sau sa te ocupi personal de exterminarea acestora. Introdu un furtun in burlane si da drumul la apa pentru a le curata. Daca apa nu curge, atunci va fi necesar sa demontezi burlanele si sa le desfunzi mecanic, cu o coada de matura, de exemplu, apoi sa le montezi la loc.

 

Inlocuirea completa a unui acoperis este extrem de scumpa, este mult mai ieftin sa preintampini, sa descoperi problemele din timp si sa le remediezi punctual.

 

P.S. Este bine sa stii ca, in cazul in care locuiesti la bloc, esti obligat sa contribui la repararea acoperisului chiar daca nu locuiesti la ultimul etaj.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

escobar

26 noiembrie, 14:25

deci nici acest comentariu NU l-ati "publicat" .....;la revedere este ULTIMUL!!!

escobar

26 noiembrie, 13:51

sistem de "degivrare" ieftin se monteaza i paralel cu tevile tur-retur de la instalatiile solare pentru producerea apei calde menajere....."automatizarea cea mai ieftina" consta intr-un programator electric(12 lei cel cu motoras el.,20-30 lei cel electronic)...in cazul celui electronic cu sase intervale de timp reglabile din 24 ore,la mine "sistemul de degivrare conectat in priza programatorului" era cuplat 15 min si apoi 2 ore si 45 min era decuplat....in functie de "zona climaterica" se pot regla "intervalele de timp cuplare-decuplare"....in cazul meu in 24 ore "sistemul" functiona 15 min.X6 cicluri=90 min./24 ore....e drept puterea este de 40W/ml de conductor de degivrare....la 10 ml rezulta un consum de e.e in 24 ore de 10mlX40wX1,5 ore(90 minute)=600wh=0,6 KWh in 24 ore....deci la un cost de 60 bani/kwh,rezulta pe zi un cost de 0,6 leiX0,6kwh=0,36 lei/ZI la un jgheab cu lungimea de 10ml......pentru STAT la cladirile inalte este un cost f.mic fata de interventiile cu macarale si angajati bugetari din abundenta cu salarii MARI !!!!

Cristian

24 noiembrie, 13:30

Puteti gasi aici cabluri antiinghet la preturi bune si de calitate. www.superfarmland.com/cablu-protectie-anti-inghet-si-termostat.html

Alte articole

Acoperisul cu invelitoare faltz Acoperisul cu invelitoare faltz
Protectia acoperisului la zapada Protectia acoperisului la zapada
Invelitorile din tabla Invelitorile din tabla
Tigla ceramica sau tigla metalica? Tigla ceramica sau tigla metalica?
Alegerea invelitorilor (I): tigla din ceramica arsa, tigla metalica, tigla din beton si cartonul asfaltat Alegerea invelitorilor (I): tigla din ceramica arsa, tigla metalica, tigla din beton si cartonul asfaltat
Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla

Vezi mai multe articole