on

Solutii moderne pentru nivelarea rapida a placarilor

18 ianuarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Placarea suprafeţelor cu diverse tipuri de materiale de acoperire, cum ar fi gresia, faianţa, granitul, marmura, travertinul etc., reprezintă soluţia cea mai larg răspândită în cadrul amenajărilor rezidenţiale, dar şi comerciale. Una dintre cerinţele impuse specialiştilor din domeniu şi care asigură un aspect corect al placării este planeitatea finală a suprafeţei. Dacă analizăm mare parte dintre placările de acest tip întâlnite în diverse locuri, putem constata cu uşurinţă existenta acestor abateri de planeitate, diferenţe uşor vizibile la nivelul colţurilor plăcilor.

Cauza acestei probleme este generată fie de abaterile mari de planeitate ale stratului suport pe care se realizează placarea şi este nevoie să utilizam un strat mai gros de adeziv (ceea ce nu este deloc recomandat), fie de slaba manoperă, iar aici ne referim la calitatea şi îndemânarea celui care a executat placarea respectivă.

O placare de calitate presupune pregătirea temeinică a stratului suport, chiar dacă aceasta înseamnă un timp mai mare de execuţie sau diverse lucrări suplimentare pentru a pregăti corect suportul. Odată realizate aceste lucrări aşa cum trebuie, câștigul va fi atât în calitatea placării, cât şi în salvarea unor costuri cu adezivul de placare (mult mai scump pentru placări ceramice de calitate, plăci porţelanate sau naturale, mai ales dacă sunt placări exterioare unde sunt necesari adezivi superiori). De asemenea, planeitate placării va suferi și ea îmbunătățiri, iar executantul va fi predispus la mai puţine erori şi va reduce semnificativ timpul de aşezare a plăcilor, cu minimum de adeziv.

Dincolo de această normalitate a execuţiei placărilor, soluţiile moderne ne ajută să compensăm anumite elemente de execuţie care ţin de erorile de îndemânare. Este vorba de un sistem de aliniere sau nivelare a placării.

Sistemul presupune ca odată cu aplicarea adezivului pe suprafaţa suport cu ajutorul gletierei cu dinţi, să aplicăm pe conturul plăcilor piesele nivelatoare. Acestea sunt reprezentate de o primă piesă - baza nivelatoare realizată din plastic, aplicată in contact cu adezivul şi cu buza inferioară sub marginea plăcilor. Piesa este utilizată atât pentru nivelarea pe care o vom face ulterior, cât şi pentru reglarea rostului dintre plăci, pe post de distanţieri. Există mai multe tipuri de baze nivelatoare, liniare, în forma de “T” sau în cruce, utilizate în funcție de specificul placării, la colţurile plăcilor, între două plăci pe mijlocul lor sau la capetele placărilor. Grosimea rosturilor realizate cu aceste piese sunt de 1 mm, 2 mm, 3 mm, 4 mm sau 5 mm.

Pe măsură ce aşezăm rândurile de plăci, vom aplica un număr de piese de nivelare corelat cu mărimea plăcilor. Calculul necesarului de piese pe metrul pătrat se realizează corelat cu dimensiunile plăcilor. Pentru cele de 30x30 cm este necesar un număr de 11 piese în cruce, iar pentru cele de 40x80 cm avem nevoie de 3 piese în cruce şi 3 liniare. După așezarea acestor rânduri, se va aplica şi a doua piesă a sistemului numită rozetă, care se va înfileta pe cea deja aplicată. Astfel, cât adezivul este încă neîntărit, se realizează efectiv nivelarea. Rozeta ridică efectiv colţurile, respectiv marginile plăcilor şi le aduce în acelaşi plan, fără a mai permite vreo mişcare a acestora.

Odată finalizată placarea cu montarea sistemului de nivelare, se așteapă uscarea adezivului cel puţin până a doua zi, când se vor și elimina rozetele. Această operaţiune se realizează prin lovirea lor cu un ciocan și retezarea pieselor nivelatoare, care vor rămâne sub plăci. Prin urmare, piesele nivelatoare se pierd, sunt consumabile, iar rozetele se pot refolosi.

Sistemul de nivelare/ aliniere a placărilor, de la formatul mediu până la cel foarte mare, este util pentru plăci cu grosimea maximă de 4 cm.

Din punct de vedere al costurilor, cele două piese ale sistemului sunt:

  • piesele nivelatoare, consumabile, au un cost de circa 1,2lei/ bucată
  • rozetele, refolosibile, au un cost de circa 5.5 lei/bucată

Așadar, indiferent dacă vorbim despre amatori sau profesionişti, ne putem uşura munca şi obţine rezultate superiorare dacă vom utiliza acest sistem de nivelare-aliniere.

Sursa foto

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Constructia casei – echipa de mesteri sau firma de constructii? Constructia casei – echipa de mesteri sau firma de constructii?
Protejarea lemnului din exterior Protejarea lemnului din exterior
Construirea casei: detaliile care trebuie incluse obligatoriu in planul initial Construirea casei: detaliile care trebuie incluse obligatoriu in planul initial
PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile
Cosuri de fum - variante moderne Cosuri de fum - variante moderne
Tencuirea peretilor – sfaturile forumistilor Misiunea Casa Tencuirea peretilor – sfaturile forumistilor Misiunea Casa

Vezi mai multe articole