Solutii simple pentru un consum minim de energie

25 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Alegerea cu mare atentie a produselor electrocasnice si inlocuirea becurilor clasice cu unele economice sunt doar cateva dintre modalitatile prin care veti plati facturi mai mici.
 
In ultimii ani sumele platite pentru facturile de energie electrica au crescut simtitor. Incalzirea locuintei, iluminatul artificial si folosirea numeroaselor produse electrocasnice duc la un consum mare de curent. Specialistii in domeniu sunt de parere ca, daca am acorda mai multa importanta acestui aspect si am face cateva schimbari in locuinta, vom reusi sa avem un consum minim de energie si, evident, costuri mult mai mici.
 
Reprezentantii companiei IKEA spun ca un prim pas este inlocuirea clasicelor becuri cu unele economice. „Aceste becuri economice consuma cu 80% mai putina energie decat cele clasice, protejeaza mediul, dar si buzunarele“, spune Cornel Oprisan, retail manager al IKEA Romania.
 
De asemenea, este indicata o atentie deosebita la cumpararea produselor electrocasnice. Chiar daca v-a placut foarte mult designul unui produs sau daca pretul lui mic este atragator, dar clasa de calitate este D (adica scazuta) sau E (foarte scazuta), este cazul sa va ganditi de zece ori inainte de a-l achizitiona. Platiti mai putin pe moment, dar in viitor se dovedeste a fi nerentabil din cauza consumului mare de energie.
 
35% din caldura, aruncata pe fereastra
 
Specialistii spun ca geamurile au un rol esential la eficienta energetica a unei locuinte. „Daca ferestrele nu sunt realizate si proiectate corect, permit un transfer termic nedorit catre exterior. Se poate pierde pana la 35% din caldura“, spune mesterul Costel Marian, din Bucuresti. El mai spune ca, prin ferestrele bine proiectate, se poate acumula caldura in timpul iernii si se poate respinge in timpul verii.
 
Alegerea unor ferestre eficiente energetic si pozitionarea lor adecvata reprezinta o investitie eficienta, care va mentine casa si economia energiei tot timpul anului. „Aceasta investitie suplimentara este rapid amortizata de economiile realizate ca urmare a reducerii consumurilor energetice“, adauga Costel Marian. O alegere proasta si o proiectare neglijenta va „condamna“, pana la prima renovare, la cheltuieli suplimentare.
 
Reprezentantii companiei Lamar, specializata in comercializarea de ferestre si usi, spun ca un rol foarte important, pe langa tamplarie, il are si geamul ales pentru fereastra. Ei il recomanda pe cel din sticla Low-E. Aceasta sticla, formata din mai multe straturi microscopice, de argint, depuse unul peste altul pe geam, constituie cheia diminuarii transferului termic prin geam. Foaia de sticla Low-E se pozitioneaza catre cavitatea ferestrei, iar aceste straturi de argint reduc considerabil pierderile de caldura. Prin scoaterea aerului dintre cele doua foi de sticla si introducerea in cavitate a unui gaz rar (argon sau kripton) se obtine un coeficient de transfer termic mic.
 
Panourile solare reduc cu 70% costurile de incalzire
 
Specialistii sustin ca un sistem de panouri solare, montat corect, poate reduce cu pana la 65%-70% din costurile pentru incalzirea unei locuinte. „Panourile solare se monteaza pe acoperis, in directia de sud sau sud-vest, pentru ca in acel loc trebuie sa fie soare cat mai mult timp pe perioada zilei. De asemenea, locul ales trebuie sa nu fie umbrit de vegetatie sau de cladiri. Aceste panouri se monteaza la un unghi de circa 45 de grade“, spune electricianul Mihai Dumitru, din Capitala.
 
Datorita acestor panouri solare, vara, costurile se reduc cu aproape 100%, ajungand ca incalzirea apei menajere sa fie gratis. Primavara, toamna si iarna, aceste costuri se reduc cu cel putin 60%.
 
Un panou solar cu rezervor destinat apei calde menajere incalzeste, zilnic, o cantitate medie echivalenta cu capacitatea rezervorului, la o temperatura de 60-65 °C. Avantajul este ca panoul solar este foarte usor de montat. Rentabilitatea este data si de viata lunga a acestuia - peste 20 de ani -, si de cheltuielile minime de intretinere.
 
CONCEPT
 
Casele pasive, intretinere de 100 de euro/an
 
O alternativa deja uzuala in tarile vestice, dar mai putin folosita in Romania, este casa pasiva. Conceptul se refera la constructii care scad foarte mult costurile de intretinere si care protejeaza, in acelasi timp, si mediul inconjurator.
 
Casa pasiva este caracterizata prin etanseitate, cu transfer termic zero si climat interior confortabil atat vara, cat si iarna. Din aceasta locuinta nu lipsesc ferestrele cu trei randuri de geam si sistemul de ventilatie, care asigura si incalzirea. Reducerea cheltuielilor de intretinere este cel mai mare avantaj al casei pasive, deoarece acestea nu depasesc 100 de euro anual. (Calin Cornea)
 
tTERNATIVA
 
Sisteme automatizate
 
Reprezentantii companiei Schneider Romania sustin ca instalarea unui sistem automatizat va va ajuta sa economisiti energie. „Cu ajutorul unui astfel de sistem, in sezonul rece, datorita faptului ca temperatura din camere scade automat atunci cand ferestrele sunt deschise, veti avea costuri mai mici de incalzire“, spune Monica Rosu, manager Schneider Romania.
 
Daca vreti un astfel de sistem, pentru o locuinta de 300 de metri patrati, va trebui sa scoateti din buzunar in jur de 15.000 de euro. Se recomanda si utilizarea unor intrerupatoare cu functie de temporizare. Dupa o anumita perioada de timp setata de utilizator, lumina se va stinge automat. „Exista un intrerupator cu functie numita «orar programabil», care inchide si deschide un circuit electric dupa un orar de timp stabilit“, mai spune Monica Rosu.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Miele lanseaza primul sau aspirator fara sac Miele lanseaza primul sau aspirator fara sac
BEST ROOFS & FACADES 2015,  evenimentul anului pentru montatorii de acoperisuri 19 - 23 septembrie Romexpo BEST ROOFS & FACADES 2015, evenimentul anului pentru montatorii de acoperisuri 19 - 23 septembrie Romexpo
Cum sa reduci cu 30% factura la incalzire - 01 februarie 2010 Cum sa reduci cu 30% factura la incalzire - 01 februarie 2010
Niciun consumator casnic nu si-a renegociat contractul de furnizare de energie in 2007 Niciun consumator casnic nu si-a renegociat contractul de furnizare de energie in 2007
Proiecte imobiliare de 10 miliarde de euro s-au evaporat in trei luni - 10 Februarie 2009 Proiecte imobiliare de 10 miliarde de euro s-au evaporat in trei luni - 10 Februarie 2009
Piata creditelor Piata creditelor

Vezi mai multe articole