Stocul de locuinte pune presiune pe preturi

27 iunie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pretul locuintelor din zonele rezidentiale centrale a crescut usor in ultimele luni.
 
Analistul imobiliar Liviu Ureche apreciaza ca este posibil ca in perioada urmatoare, stocul in continua scadere de locuinte noi sa creeze unele presiuni pe piata
imobiliara.
 
„Nu se mai construieste aproape nimic, iar stocul de locuinte e in scadere de la o luna la alta. Ce se va intampla in conditiile in care se va ajunge la limita de jos? Chiar daca se manifesta inca criza, cerere exista si este posibil ca acest stoc foarte redus de locuinte sa puna presiune pe preturi”, ne-a declarat Liviu Ureche.
 
Unde nu se vand locuinte
 
Activitatea redusa din constructii in perioada anilor 2009-2010 indica si pentru perioada 2011-2012 o scadere semnificativa a numarului de locuinte realizate. Scaderea an de an a numarului de autorizatii de constructii reprezinta un indicator pentru ce se va intampla in domeniu pentru urmatorii unu-doi ani. Autorizatia de constructie reprezinta intentia de construire, insa nu este neaparat o certitudine ca se va si construi.
 
In primele patru luni ale anului numarul de autorizatii de construire a scazut cu aproape 7% fata de perioada similara a anului trecut. Trebuie mentionat ca in 2010, numarul autorizatiilor eliberate a scazut fata de 2009 cu circa 14%, dupa ce cu un an in urma se inregistrase o cadere de 20%.
 
In general, locuintele aflate in zone bune se vand, chiar si in cartiere, nu trebuie neaparat sa fie amplasate central, spune Liviu Ureche.
 
Cel mult stagnare
 
„Locuintele care nu se vand sunt, de obicei, fie situate in zone greu accesibile, fie au preturile foarte ridicate din cauza unei marje de profit exagerate (reminiscente ale perioadei de crestere economica). In zonele centrale, unde de altfel exista o oferta scazuta, in ultimele luni preturile locuintelor au crescut moderat”, a precizat analistul imobiliar.
 
Reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii (PSC) confirma faptul ca se construiesc tot mai putine locuinte.
„Daca ne referim la numarul de apartamente, in prezent se construieste la jumatate fata de anii de dinaintea crizei. Statul da foarte putini bani pentru investitii, iar alti investitori sunt in continuare reticenti. Suntem la jumatatea anului, cel mult speram sa fie o stagnare si sa nu mai existe scaderi”, a mentionat Adriana Iftime, secretar general PSC.
 
In 2010, numarul de locuinte construite a scazut cu 20% fata de 2009 si cu 24% fata de 2008.
 
Sursa: Romanialibera.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Lucrarile de constructii in luna iunie au scazut cu 8,5% 2009, dar au crescut cu 16,6% fata de mai - 06 august 2010 Lucrarile de constructii in luna iunie au scazut cu 8,5% 2009, dar au crescut cu 16,6% fata de mai - 06 august 2010
Viata la bloc, in apartamente de milioane de euro Viata la bloc, in apartamente de milioane de euro
ANRE: In multe localitati, caldura se va scumpi cu pana la 270% ANRE: In multe localitati, caldura se va scumpi cu pana la 270%
Mansarde si Acoperisuri la Construct Expo 2012 Mansarde si Acoperisuri la Construct Expo 2012
Locuinte moderne construite in copaci Locuinte moderne construite in copaci
Compania PIATRAONLINE, finalista in cadrul competitiei European Business Awards Compania PIATRAONLINE, finalista in cadrul competitiei European Business Awards

Vezi mai multe articole