Subventiile la casele ridicate prin ANL, la mana primariilor

19 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
De la 1 iulie, subventiile de stat pentru constructia de locuinte prin intermediul ANL nu vor mai fi acordate direct de Agentie, ci de autoritatile locale. Intrucat acestea sunt vesnic in criza de fonduri, subventiile vor deveni iluzorii.
 
De la 1 iulie, subventiile pentru constructia de locuinte prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) vor fi acordate de catre autoritatile locale. Propunerea initiata de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) vizeaza modificarea Legii 62/2006 privind subventia pentru locuinte. Actul normativ intra in vigoare la 1 iulie si acorda, in forma nemodificata, o subventie de maximum 20.000 euro din costul unei locuinte construite intr-un cartier rezidential, indiferent de varsta solicitantului.
 
O veriga birocratica in plus
„Subventia nu va mai fi trimisa la ANL. Propunerea de modificare a legii vizeaza ca aceasta subventie sa fie acordata de catre autoritatile publice locale, pentru ca ei cunosc mai bine situatia de acolo si e firesc si normal sa fie asa“, ne-a declarat Gheorghe Popescu, directorul general al ANL. Acesta spune ca banii vor veni insa tot de la bugetul de stat. Popescu a insistat ca este vorba doar de un proiect de modificare a Legii 62 si ca se intentioneaza acordarea in continuare a subventiei de 20%, dar numai celor care indeplinesc anumite conditii. „Propunerea ar trebui definitivata in aceasta luna, astfel incat aceasta sa intre in vigoare la 1 iulie“, ne-a mai declarat oficialul ANL.
Astfel, vor putea primi subventia de 20%, potrivit oficialului ANL, cei care „nu au implinit 35 de ani, nu au mai primit subventie de la stat pentru constructie si nu detin o alta locuinta. O alta conditie este ca locuinta construita sa aiba mai putin de 100 mp.
 
Recent, ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, anunta ca nu vor exista conditii de tipul nivelului veniturilor si al studiilor, fiind avuta in vedere mentinerea varstei beneficiarului sub 35 ani. In actuala forma, Legea 62 da dreptul la o subventie de 20% din valoarea locuintei oricarei persoane, indiferent daca aceasta are deja o casa, cu conditia ca aceasta sa fie ridicata in cadrul unor complexuri rezidentiale noi, construite de firme autorizate si fara datorii catre buget.
 
In prezent, pot beneficia de subventie persoanele care au un drept real asupra terenului pe care urmeaza sa se realizeze constructia, cele care nu au beneficiat de o alta forma de subventie sau sprijin de la bugetul de stat pentru construirea sau cumpararea unei locuinte si nu detin in proprietate o locuinta cu o suprafata mai mare de 100 mp. In actuala forma a legii neintrate in vigoare, subventiile sunt asigurate de ANL si virate direct societatii de constructii, la predarea locuintei catre beneficiar in stare de folosinta, cu conditia ca firma sa faca dovada achitarii tuturor obligatiilor catre stat.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

O alegere deosebita pentru o bucatarie moderna O alegere deosebita pentru o bucatarie moderna
Colliers: Vanzarile de apartamente din Capitala s-au injumatatit in 2008 - 02 Martie 2009 Colliers: Vanzarile de apartamente din Capitala s-au injumatatit in 2008 - 02 Martie 2009
Consumul de ciment a urcat la 275-300 kg pe cap de locuitor Consumul de ciment a urcat la 275-300 kg pe cap de locuitor
Cum reducem intretinerea. 700 de euro, reabilitarea termica a unui apartament de doua camere - 25 Septembrie  2009 Cum reducem intretinerea. 700 de euro, reabilitarea termica a unui apartament de doua camere - 25 Septembrie 2009
4.000 de locuinte noi in zona Aviatiei 4.000 de locuinte noi in zona Aviatiei
Piata imobiliara, dominata de apartamente mari si greu de vandut Piata imobiliara, dominata de apartamente mari si greu de vandut

Vezi mai multe articole