Tandemul polistiren-beton ataca la pret peretii din lemn si caramida

01 octombrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cea mai ieftina solutie pentru casa este cea a cofrajelor din polistiren expandat umplute cu beton.
Caramida si lemnul au un adversar redutabil la capitolul pret in solutia de casa tip sandwich: cofraje din polistiren umplute cu beton. Sistemul este alcatuit din doua panouri usoare din polistiren expandat, unite cu bride din plastic dur incastrate. Locul dintre aceste panouri din polistiren este umplut cu beton. Preturile pentru o casa tip sandwich din polistiren si beton, la rosu, cu tot cu fundatie, variaza intre 120 si 200 de euro metrul patrat construit plus TVA. Constructia cu cofraje din polistiren presupune executarea a trei etape simple: asezarea cofrajelor tip lego unul peste celalalt, montarea armaturii si turnarea betonului. „Barele din otel au rolul de ranforsare orizontala, sint puse in cofraje dupa montarea fiecarui rind, iar ranforsarea verticala se introduce cind peretele este gata pentru turnarea betonului“, ne-a spus Marin Crutescu, directorul general al companiei Amvic, producator de cofraje din polistiren. Ranforsarea este din fier-beton si confera o mai mare rezistenta peretilor.
Principalul avantaj al acestui tip de constructie este costul mai mic pe care proprietarul il va plati pentru incalzirea si racirea casei, intrucit sistemul beneficiaza de un transfer termic de 0,27 W/mpK. „Altfel spus, sistemul ofera o izolare termica mai buna cu 30-50% fata de orice alt tip de constructie si o izolatie fonica de pina la 50%“, a precizat Marin Crutescu.
Un alt avantaj al polistirenului umplut cu beton este timpul de executie redus cu aproximativ 50% fata de o locuinta clasica. „Doi muncitori cu experienta pot ridica pe zi minimum 100 de metri patrati de zid, inclusiv cu turnarea betonului“, a mai spus directorul Amvic. Un alt avantaj este acela ca suprafetele peretilor vor fi perfect drepte, scutind astfel sume importante din buzunarul beneficiarului. Dezvoltatorii care lucreaza cu solutia cofrajelor din polistiren au gasit citeva dezavantaje.
„Datorita etanseitatii perfecte a sistemului, se recomanda deschiderea zilnica a ferestrelor pentru aerisire, fapt recomandat la orice tip de locuinta, sau folosirea de aerisitoare suplimentare, intrucit se poate forma igrasia“, ne-a spus Teodor Munteanu, manager al companiei Austro Casa. Un alt dezavantaj este rezistenta mai mica, in comparatie cu constructiile din caramida, la socurile mecanice ale suprafetelor interioare si exterioare.
„Acesta poate fi compensata cu finisari adecvate, cum ar fi gips-carton pentru interior si Betonyp la exterior“, a precizat Teodor Munteanu. La aceste dezavantaje se poate adauga faptul ca montajul elementelor din polistiren necesita mai multa grija, cofrajele netrebuind lovite sau expuse focului, chiar si de la o tigara.
 
Tarif beton
Pretul unei case din panouri de polistiren umplute cu beton, la cheie, variaza intre 300 si 320 de euro metrul patrat construit, fara TVA. „Pretul unei locuinte clasice din caramida si beton, la cheie, variaza intre 400 si 500 de euro, fara TVA“, ne-a spus Ene Adrian, directorul comercial al firmei Agi Total Construct. Stefan Lipoviceanu, executiv manager al companiei S&S Housing&Elevation Inc, spune ca pretul unei case de lemn este de  aproximativ 493 de euro metrul patrat construit, cu tot cu TVA.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cheltuielile pentru interfon se recupereaza de la fiecare apartament Cheltuielile pentru interfon se recupereaza de la fiecare apartament
Planorama catre cumparatori: Renuntati la penalitati sau nu putem termina apartamentele. - 23 Noiembrie 2009 Planorama catre cumparatori: Renuntati la penalitati sau nu putem termina apartamentele. - 23 Noiembrie 2009
Romania, vedeta la tranzactii imobiliare Romania, vedeta la tranzactii imobiliare
Ajutoare pentru achitarea facturilor la incalzire Ajutoare pentru achitarea facturilor la incalzire
Izolarea fonica, solutia ideala pentru relaxare deplina Izolarea fonica, solutia ideala pentru relaxare deplina
Mutatul in casa noua costa pina la 1.000 de euro Mutatul in casa noua costa pina la 1.000 de euro

Vezi mai multe articole