Taxele scumpesc apartamentul cu 7%

15 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cumpararea unui apartament nu presupune doar achitarea sumei cerute de proprietar. Cheltuielile suplimentare, cu taxe si comisioane, pot ajunge la 7% din valoarea de piata a imobilului.
 
Pretul unui apartament este mult mai mare decit cel cerut de proprietar, deoarece cumparatorul va mai plati diverse comisioane si taxe care reprezinta o cheltuiala de citeva mii de euro. Varianta optima este cea a achizitionarii apartamentului cu banii jos si fara a apela la un intermediar. In acest caz se vor cheltui bani doar pentru legalizarea tranzactiei la notar. Cheltuielile cresc daca se apeleaza la o agentie imobiliara sau la o banca, deoarece se percep comisioane.
 
Sume importante vor fi lasate la notariat. Astfel, conform Uniunii Nationale a Notarilor Publici, pentru o garsoniera cu o valoare de 40.000 de euro se vor achita taxe notariale de 2.147 de lei, adica aproximativ 650 de euro. In cazul unui apartament cu doua camere, care costa 60.000 de euro, taxele notariale vor fi de 2.935 de lei, adica aproximativ 890 de euro.
 
Creditul de la banca este pentru majoritatea celor care vor o locuinta. Numarul comisioanelor difera de la banca la banca. Totusi, comisionul solicitat pentru acordarea creditului este practicat, sub diverse forme, de toate bancile, sub titulaturi diferite insa. In general, acest comision se aplica fie periodic, adica la sold, fie o singura data, „flat“, in momentul acordarii creditului. Astfel, vom lua ca reper un comision de 2%, calculat la suma acordata. Asadar, in cazul unui credit pentru o garsoniera de 40.000 de euro, avansul va fi de 25%, adica 10.000 de euro, iar creditul, de 30.000 de euro. Acest comision va fi de 600 de euro. In cazul unui apartament cu doua camere care costa 60.000 de euro, valoarea creditului, in conditiile aceluiasi avans, va fi de 45.000 de euro, iar comisionul va ajunge la 900 de euro.
 
In cazul unui credit apare si problema ipotecii. Astfel, pentru o garsoniera pentru care, asa cum am mai spus, se solicita un credit de 30.000 de euro, in aceasta etapa se vor plati la notariat 1.035 de lei, adica aproximativ 313 euro. In cazul apartamentului cu doua camere, care presupune un credit de 45.000 de euro, onorariul va fi de 1.332 de lei, adica in jur de 400 de euro. Urmeaza taxele de inscriere a ipotecii, care reprezinta 100 de lei, plus 0,1% din valoarea ipotecii. Astfel, pentru creditul de 30.000 de euro, acestea vor fi de aproape 200 de lei, adica 60 de euro, in vreme ce pentru creditul de 45.000 de euro se ajunge la 250 de lei, adica 75 de euro. In cazul garsonierelor, totalul acestor costuri este de 2.823 de euro, adica aproape 7% din valoarea locuintei. Pentru doua camere, totalul este de 4.065, adica peste 6,5% din valoarea apartamentului.
Mii de euro la agentie
 
In calcul trebuie luata si varianta achizitionarii apartamentului printr-o agentie imobiliara. In Romania se practica un comision de 6%: 3% de la vinzator, 3% de la cumparator. Astfel, in cazul unei garsoniere care costa 40.000 de euro, comisionul pe care il va plati clientul va fi de 1.200 de euro. In cazul unui apartament cu doua camere, in valoare de 60.000 de euro, suma pe care o va incasa agentia va fi de 1.800 de euro.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vara aceasta castigi pe teren propriu alaturi de Rowenta Vara aceasta castigi pe teren propriu alaturi de Rowenta
Chiriile pentru locuintele de stat, actualizate anual Chiriile pentru locuintele de stat, actualizate anual
strazi strazi
Asociatii de proprietari Asociatii de proprietari
173 de apartamente noi in piata Victoriei 173 de apartamente noi in piata Victoriei
Clujul - in topul oportunitatilor imobiliare Clujul - in topul oportunitatilor imobiliare

Vezi mai multe articole