Termoizolatie - greselile se platesc scump!

09 iulie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi stim cu totii ca diferenta este facuta, in general, de calitatea produselor si a serviciilor putini dintre noi stiu exact ce insemna aceasta cand subiectul dezbatut este "termoizolatia".
O lucrare de termoizolare a locuintei este o investitie importanta, care, daca nu este gestionata corect, va poate afecta serios buzunarul. Fiecare element din structura termoizolatiei are rolul sau bine definit, pentru care s-au facut studii si cercetari astfel incat o lucrare bine executata cu materiale de calitate sa ofera un maxim de randament termic.
 
Este stiut faptul ca multe din casele noastre pierd caldura prin ferestre, pereti, fundatii, mansarde, terase si chiar instalatii. Asadar, termoizolarea nu poate fi ignorata, daca doriti sa reduceti consumul energetic si sa platiti mai putin pentru climatizarea interiorului. Primul pas pe care trebuie sa-l faceti inainte de orice decizie este documentarea. Cereti informatii, explicatii si consultari tehnice de la specialistii in domeniu pentru a obtine in final solutia potrivita locuintei pe care urmeaza sa o termoizolati. Sunt multe elemente care trebuiesc puse cap la cap pentru a obtine rezultatul dorit. Conteaza daca locuinta este o casa nou construita, una veche pe care o renovati, apartament sau garsoniera intr-un bloc, daca este situata intr-o zona cu umiditate crescuta (la campie) sau cu umiditate scazuta (munte), elementele structurale ale casei si suprafata acesteia. In functie de toate acestea se alege o solutie sau alta, astfel ajungand la materialul termoizolant: POLISTIRENUL. Acesta este cel mai indicat, fie ca ne referim la polistiren expandat, polistiren expandat grafitat sau polistiren extrudat, din ratiuni ce tin de performanta energetica, cost, disponibilitate, gama larga si montare.
 
Grosimea polistirenului este si ea extrem de importanta, deoarece influenteaza intr-o foarte mare masura coeficientul de transfer termic al acestuia, cat si celelalte caracteristici (rezistenta la tractiune, la incovoiere si compresiune). La fel de importante sunt lungimea diblurilor folosite, rezistenta plasei si adezivul folosit.
 
De asemenea, trebuie sa va indreptati atentia si asupra calitatii produselor. Comparati garantia oferita de producator, pretul - un pret mic poate ascunde deficiente mari, cu atat mai mult cu cat pretul polistirenului de calitate nu este unul prohibitiv, si chiar gama de produse a producatorului, deoarece un producator cu produse de o calitate indoielnica nu o sa aiba decat produsele de baza, pe cand un producator serios pune la dispozitia clientilor o gama larga de produse, tocmai pentru ca acesta sa aiba posibilitatea de a alege cea mai buna varianta pentru proiectul sau.
 
De asemenea, nu trebuie sa acceptati un polistiren cu o densitate mai mica de 15 kg/m, sau o rezistenta la compresiune mai mica de 80 N/mm, informatii pe care producatorul ar trebui sa le afiseze pe ambalajul produsului.
 
ATENTIE: Sa evitati producatorii care comercializeaza polistiren de o anumita grosime format din doua placi de polistiren lipite!
 
Alegerea unui sistem de termoizolare poate fi influentata de pret, de preferinte sau de puterea de convingere a unei companii, mai mult sau mai putin specializata, insa nu trebuie sa neglijati montarea, deoarece repercursiunile pot fi din cele mai grave.
Oricat de bune calitativ ar fi produsele alese, o lucrare prost executata creeaza multe probleme in timp: de la aparitia unor fisuri in termoizolatie si desprindera placilor de pe peretii suport, pana la infiltratii de apa si mucegai datorat condensului.
 
Cele mai multe erori de executie si asa numitele "mituri de santier" le primiti la pachet cand incepeti termoizolarea casei, de aceea este important sa va asigurati ca executantul lucrarii are experianta in instalarea sistemului si cunoaste toate regulile de executie. Una dintre aceste reguli porneste chiar de la temelia casei, unde soclul ar trebui sa fie retras fata de restul fatadei, detaliu care in multe cazuri este trecut cu vederea si apa de ploaie se infiltreaza afectand cladirea. Placile de polistiren se monteaza in cordon continuu, cu latura mai lunga paralela cu solul, asezate intercalat in acelasi mod ca la caramida. Termoizolarea corecta se efectueaza la exterior si ar fi indicat sa nu faceti economie la adeziv si dibluri, pentru a nu avea surpriza ca in timpul unei furtuni sa se desprind sau sa se rup placile de polistiren de pe casa. Folositi cantitati generoase de minim 12-14 kg/m daca locuinta pe care o termoizolati este la rosu.
 
In cazul termoizolarii fundatiei si soclului, trebuie sa utilizati polistiren extrudat, iar pentru fatada neaparat expandat, pentru ca acesta permite peretilor sa respire. Alegeti dibluri cu dimensiuni potrivite care sa reziste la actiunea vantului si nu folositi percutia pentru gauri in peretii din caramida. La casele in stadiul de renovare, daca diblurile sunt prea scurte, se prind doar in tencuiala veche si rezistenta lor scade in scurt timp. In cele din urma, nu acceptati explicatii de genul "orice imperfectiune legata de planeitatea suprafetei poate fi corectata cu stratul final decorativ". Orice surplus face ca tencuiala sa fie vulnerabila la intemperii, prin urmare corectura este doar de ordin estetic. Inca din prima clipa si pana la finalizarea lucrarii, in fiecare etapa trebuie sa urmariti obtinerea calitatii. Doar astfel va puteti bucura de costuri mai mici pentru intretinere, plus un mediu sanatos si confortabil la interior.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vata de sticla sau vata bazaltica? Vata de sticla sau vata bazaltica?
Vata bazaltica: avantajele care fac din acest material izolatorul ideal Vata bazaltica: avantajele care fac din acest material izolatorul ideal
Cu ce termoizolam o casa din lemn? Cu ce termoizolam o casa din lemn?
Izolarea fonica Izolarea fonica
Hidroizolatia care va protejeaza beciul Hidroizolatia care va protejeaza beciul
Economisirea energiei: 8 lucrari pentru eficientizarea termica a locuintei Economisirea energiei: 8 lucrari pentru eficientizarea termica a locuintei

Vezi mai multe articole