Top 10: cele mai bune credite imobiliare

02 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Desi are un ritm de crestere sustinut in ultimii trei ani, creditul imobiliar si ipotecar are o pondere foarte redusa in totalul imprumuturilor populatiei. Bancile comerciale exploateaza situatia.
 
Inca de la inceputul anului bancile au adoptat o maniera mult mai agresiva de promovare a produselor de creditare, operind scaderi de costuri la imprumuturile acordate populatiei. Creditul ipotecar si imobiliar a ocupat o pozitie aparte in promotie, primele care au umblat la dobinda fiind Volksbank, BCR si OTP. Ofertele imbunatatite au insemnat si reduceri sau eliminari de comisioane, sau prelungiri ale perioadei de rambursare.
 
Imprumuturi pe 35 de ani
 
Una dintre explicatiile unei ponderi relativ mici a imprumuturilor pentru locuinta in totalul creditelor consta in restrictiile impuse de BNR privind nivelul maxim al ratei lunare care nu trebuie sa depaseasca 35% din venitul lunar net. Bancile acorda insa imprumuturi pe termene din ce in ce mai lungi, usurind astfel accesul la credit si persoanelor cu venituri mai modeste. In acest moment, piata creditelor ipotecare dispune de trei oferte de finantare pe 35 de ani. Bancpost, OTP Bank si CEC sint institutiile de credit care au mizat pe asemenea produse. Alte opt banci ofera imprumuturi pentru locuinta cu o perioada de rambursare de 30 de ani: BCR, ABN Amro Bank, Banca Romaneasca, Finansbank, Piraeus Bank, ING Bank, Alpha Bank si Volksbank.
Crestere de 60% annual
 
Media anuala a ritmului de crestere a creditului imobiliar-ipotecar acordat populatiei in ultimii
trei ani a fost in jurul a 60%. Astfel, in perioada ianuarie 2004 - ianuarie 2005, cresterea a fost de peste 64%, in vreme ce pentru perioada ianuarie 2005 - ianuarie 2006 s-a inregistrat o crestere de 57,8%. La 30 noiembrie 2006, soldul creditelor imobiliar-ipotecare acordate populatiei a crescut cu 55%. Privit in cifre absolute, creditul imobiliar-ipotecar acordat populatiei, cumulat lei si valuta, a crescut de trei ori si jumatate in mai putin de trei ani: de la 2.000 milioane RON in ianuarie 2004 la 7.830 milioane RON in noiembrie 2006. Totusi, ca pondere in totalul creditelor acordate populatiei, imprumuturile pentru locuinta detin un procent redus.
 
 
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Piata britanica de bucatarii Piata britanica de bucatarii
Ilfovul nou, mai ieftin decat Bucurestiul vechi Ilfovul nou, mai ieftin decat Bucurestiul vechi
Platinum Group: Romanii au nevoie de apartamente cu 3 si 4 camere, dar nu si le permit - 04 Noiembrie 2009 Platinum Group: Romanii au nevoie de apartamente cu 3 si 4 camere, dar nu si le permit - 04 Noiembrie 2009
Videanu repartizeaza casele de lux Videanu repartizeaza casele de lux
Banii necesari in 2008 pentru a cumpara o garsoniera ajung acum pentru o locuinta cu 3 sau 4 camere Banii necesari in 2008 pentru a cumpara o garsoniera ajung acum pentru o locuinta cu 3 sau 4 camere
"Prima casa" poate fi una gata ipotecata. Notarii dispar din schema - 22 Iulie 2009

Vezi mai multe articole