on

Tot ce ar trebui sa stii despre Legea asigurarii locuintelor

20 noiembrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Conform Legii 260/2008, asigurarea locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor este obligatorie. Aceasta lege a fost modificata si completata de curand de catre Legea 191/2015. Iata, pe scurt, care sunt bligatiile si drepturile pe care le au proprietarii de locuinte si, in general, ce ar trebui sa stii despre aceasta lege.

Asigurarea locuintei impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor este obligatorie.

Obligatia incheierii contractelor de asigurare a locuintelor aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale revine persoanelor ori autoritatilor desemnate, in conditiile legii, sa le administreze.

In cazul in care o locuinta face obiectul unui contract de leasing financiar, incheierea contractului de asigurare este in sarcina locatorului.

In cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie se suporta din bugetele locale, pe seama sumelor defalcate din venituri ale bugetului de stat.

Locuintele situate in cladirile expertizate tehnic in conditiile legii de catre experti tehnici atestati si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic nu se asigura pentru niciunul dintre riscurile prevazute de prezenta lege, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor. Altfel spus, daca locuiesti intr-o cladire cu rism seismic nu iti poti asigura locuinta impotriva cutremurelor.

Legea nu asigura anexele, dependintele care nu sunt legate structurale de cladirea in care este situata locuinta asigurata, precum si bunurile din interiorul locuintei. Altfel spus, in cazul in care la cutremur televizorul, frigiderul, mobila etc se fac tandari, nu vei primi despagubiri.

Cati bani primesti daca locuinta iti este avariata de cutremur, alunecari de teren sau inundatii?

- echivalentul a 20.000 euro, daca locuinta este de tip A, adica este constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;
- echivalentul a 10.000 euro, daca locuinta este de tip B, adica este constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Sumele sunt maximale, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) va plati asiguratilor numai contravaloarea costurilor de reparatii/inlocuire referitoare la prejudiciile cauzate de producerea riscului asigurat, in limita sumei totale asigurate prin PAD (Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor naturale).

Asiguratului ii revin urmatoarele obligatii si drepturi:
1. obligatii:
a) sa achite prima obligatorie, in conditiile prezentei legi;
b) sa indeplineasca celelalte obligatii si sa respecte conditiile prevazute de prezenta lege.
2. drepturi:
- sa incaseze despagubirea rezultata, in cazul producerii riscului asigurat obligatoriu.

Conform artticolului 30 din Legea asigurarii obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, urmatoarele fapte constituie contraventii:
a) nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor prevazute la art. 3 alin. (1), cu exceptia cazurilor in care persoanele respective se afla in situatia prevazuta la art. 11 sau nu a expirat perioada prevazuta la art. 33;
b) nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor prevazute la art. 10;
c) nerespectarea, in orice mod, de catre societatile de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa, a prevederilor prezentei legi.

Contraventiile prevazute la lit. a) si b) se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.
Constatarea contraventiilor prevazute la lit. a) si b) si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de catre persoanele imputernicite in acest scop de catre acestia.
Contraventiilor prevazute la lit. c) le sunt aplicabile dispozitiile prevazute in Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si in normele emise de A.S.F. in aplicarea acesteia.
Amenzile contraventionale stabilite prin prezenta lege se fac venituri la bugetul de stat in cota de 40%, iar restul de 60% se face venit la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste contravenientul.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Construirea casei in regim propriu Construirea casei in regim propriu
Cuprinsul Certificatului de Urbanism Cuprinsul Certificatului de Urbanism
Achizitionarea terenului pentru casa Achizitionarea terenului pentru casa
Certificatul energetic pentru cladiri - un act obligatoriu si util Certificatul energetic pentru cladiri - un act obligatoriu si util
POT si CUT Diferente POT si CUT Diferente
Ajutorul pentru incalzirea locuintei in sezonul rece 2015-2016 Ajutorul pentru incalzirea locuintei in sezonul rece 2015-2016

Vezi mai multe articole