Tu ce ti-ai lua: apartament sau casa? - 16 Februarie 2009

16 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tu ce ti-ai lua: apartament sau casa?
16 Februarie 2009
 
Criza economica a afectat din plin si piata imobiliara din Romania. Preturile de vanzare ale apartamentelor si ale caselor au scazut simtitor. Cu toate acestea, targurile imobiliare nu mai sunt luate cu asalt. Relaxarea preturilor a devenit inutila pentru ca romanii nu au acces la credite.
 
Atat cumparatorii cat si vanzatorii asteapta revizuirea normelor de creditare. Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca desi nevoia de locuinte este mare, posibilitatea de cumparare s-a redus.
 
 Insa, exista si un alt tip de clienti, cei care prefera sa achizitioneze locuinte cu banii jos. Potentialii cumparatori trebuie sa se gandeasca bine in ce sa investeasca banii. Ei ar trebui sa puna in balanta avantajele si dezavantajele fiecarui tip de locuinta.
 
 Apartamentele de bloc au cheltuieli mici la intretinere si la impozit. In plus, reprezinta o investitie buna din punct de vedere al inchirierilor. Dar, pe de alta parte, apartamentele duc lipsa de intimitate, de locuri de parcare si spatii de joaca pentru copii.
 
 In schimb, casa ofera liniste, confort, spatiu pentru gradina, loc de joaca sau chiar piscina. Ba, mai mult, casa nu se devalorizeaza la fel de mult ca apartamentele, asa ca putem spune ca reprezinta o investitie buna.
 
 Preturile pentru apartamente au scazut foarte mult
 
 Apartamentele din Capitala au preturi din ce in ce mai mici. Cele cu 3 camere au, pe piata imobiliara, o valoare medie de 123.617 euro, bani pentru care agentiile imobiliare ofereau in 2008 apartamente cu 2 camere, potrivit portalului imobiliare.ro.
 
Reprezentantii imobiliare.ro sustin ca si piata imobiliara din Brasov tinde sa scada preturile la apartamente. La inceputul lunii ianuarie 2009, pentru un apartament cu 3 camere, pretul mediu era de 95.942 euro, iar la sfarsitul aceleiasi luni, pretul mediu pentru acelasi tip de apartament a ajuns la 92.244 euro.
 
 Nici Cluj-Napoca nu a fost ocolita de aceasta schimbare pe piata imobiliara. Astfel, intalnim preturi la nivel mediu de vanzare a apartamentelor cu 3 camere de circa 102.000 euro, ajungandu-se la valorile inregistrate in ultima parte a lunii ianuarie 2008. In vara, pentru acelasi tip de apartament agentiile imobiliare cereau peste 115.000 euro.
 
 In Constanta asistam la cea mai impresionanta scadere pe piata imobiliara. Intre pretul mediu de la inceputul lunii ianuarie si cel inregistrat la sfarsitul aceleiasi luni exista o diferenta semnificativa, de peste 6.000 de euro, potrivit imobiliare.ro.
 
Daca la inceputul lunii ianuarie apartamentele cu 3 camere erau vandute cu pretul mediu de 110.079 euro, in ultimele zile ale aceleiasi luni, pretul mediu a scazut la 103.696 euro, atingand nivelul inregistrat in martie 2008.
 
 Si in capitala Moldovei, Iasi, s-a manifestat o reducere de preturi la apartamente. Cele cu 3 camere au avut in luna ianuarie 2009 preturi de la 86.980 euro pana la 85.711 euro, mai spun consultantii imobiliare.ro.
 
 Timisoara – preturi normale pentru aceasta perioada
 
 In Timisoara, preturile apartamentelor au ajuns la acelasi nivel cu cel de anul trecut.
 
 De la inceputul lunii ianuarie, apartamentele cu 3 camere erau scoase la vanzare cu pretul mediu de 90.316 euro, ajungand ca la sfarsitul aceleiasi luni sa fie de 88.549 euro.
 
 Casele, mult mai convenabile
 
O casa cu teren intr-un sat aflat in apropierea unui oras din Romania se poate cumpara cu mai putin de 30.000 de euro. Aceasta ieftinire s-a realizat in urma cu cateva luni, asa ca visul de a avea o casa cu o curte mare se poate realiza.
 
 Un alt factor care faciliteaza cumpararea unei case este coborarea preturilor terenurilor cu peste 50%.
 
 In localitatile de pe langa Capitala, preturile caselor ajung la 18.000 de euro
 
O casa din localitatea Pantelimon, de pe langa Bucuresti, ajunge la un pret de 25.000 – 28.000 de euro. Dar daca posibilii clienti isi doresc o casa mai noua, pretul sare de 55.000 de euro.
 
Cu toate acestea exista case cu preturi mult mai accesibile in functie de zonele in care sunt amplasate. De exemplu, o casa cu 3 camere in Branesti, localitate aflata la 25 km de Bucuresti, costa intre 25.000 si 30.000 de euro. Ba chiar exista case amplasate la 30 de km de Capitala, in Mihailesti, care ajung la pretul de 18.000 de euro.
 
Casele situate mai aproape de Bucuresti au preturi mai mari. O casa acceptabila in localitatea Petrachioaia costa 30.000 de euro. In Jilava si Fundeni, o casa batraneasca si un teren de 300 de metri patrati costa in jur de 45.000 de euro. Insa in Chitila, preturile cresc, 50.000 – 54.000 de euro, pentru ca este o localitate din care accesul in Bucuresti se face foarte usor.
 
Cele mai scumpe vile sunt in Pipera
 
In cele mai apreciate zone de pe langa Bucuresti, vilele sunt la mare cautare. Astfel, in Rosu, pretul mediu este de 80.000 de euro. In Voluntari, o casa ajunge la un pret de 75.000 de euro.
 
In Berceni, o casa cu 4 camere si un teren de 500 – 600 de metri patrati este cotata la aproximativ 70.000 de euro. Proprietarii caselor din Plopesti cer intre 80.000 si 125.000 de euro. In Pipera preturile nu coboara mai jos de 200.000 de euro.
 
Bucurestiul ocupa opzitia 26 la nivel mondial in topul celor mai scumpe apartamente
 
Pretul mediu al unui apartament din centrul Bucurestiului depaseste unul din aceeasi zona din Amsterdam, Milano, Bruxelles sau Berlin. Pretul pe metru patrat la apartamentele din Capitala este de 3.935 euro, in timp ce la Amsterdam nu depaseste 3.530 euro, iar la Milano 3.511 euro, in Praga 3.460 euro, in Varsovia 3.200 euro si 2.200 in Budapesta.
 
In Monaco, un apartament in zona centrala costa peste 36.000 de euro pe metru patrat. In timp ce in Moscova un apartament de 120 de metri patrati, in centru, poate costa peste 1,9 milioane de euro. Pe urmatoarele pozitii se afla Londra si Tokyo, unde apartamentele costa pana la 15.760 de euro pe metru patrat, respectiv 13.665 de euro pe metru patrat.
 
 Pe de alta parte, cele mai ieftine locuinte sunt in Cairo, cu un pret de 453 de euro pe metru patrat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Grundig deschide usa catre un viitor mai bun Grundig deschide usa catre un viitor mai bun
Plante care purifica aerul, alegerea optima pentru locuinte Plante care purifica aerul, alegerea optima pentru locuinte
2017, anul cu schimbari la nivelul conducerii Rehau Polymer Romania 2017, anul cu schimbari la nivelul conducerii Rehau Polymer Romania
Legea asigurarii obligatorii a locuintelor poate fi amanata din nou din motive electorale Legea asigurarii obligatorii a locuintelor poate fi amanata din nou din motive electorale
Nu am scapat de nebunia imobiliara Nu am scapat de nebunia imobiliara
Cat de aproape suntem de o cadere a pietei imobiliare Cat de aproape suntem de o cadere a pietei imobiliare

Vezi mai multe articole