Un consultant imobiliar bun castiga 10.000 de euro pe luna

31 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Efervescenta de pe piata de real estate a saltat comisioanele brokerilor imobiliari.
 
Febra tranzactiilor imobiliare se resimte direct in buzunarul celor care le intermediaza. Daca un consultant imobiliar bun castiga 4.000 de euro pe luna, unul foarte bun va incasa 10.000 de euro. Cel mai mare comision anual incasat de un broker imobiliar a depasit un milion de euro, potrivit unor informatii din piata.

"Un consultant bun, care munceste constant, castiga, in medie, 3.000 - 4.000 de euro pe luna. Unul foarte bun poate ajunge la 10.000 de euro in-tr-o luna", spune Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Comisionul incasat pe tranzactii reprezinta cea mai consistenta componenta a pachetului salarial, iar veniturile lunare ale consultantilor imobiliari cresc odata cu dimensiunea tranzactiilor intermediate.

 
Cel mai mult castiga cei implicati direct in negocierea deal-urilor mari, in special vanzarea cladirilor de birouri si a spatiilor comerciale.

La o tranzactie de 100 de milioane de euro, comisionul incasat pentru servicii de consultanta variaza in jurul sumei de un milion de euro.

De precizat ca, in general, la tranzactiile foarte complexe lucreaza o echipa formata din mai multi consultanti.

Daca in primii ani, veniturile unui consultant imobiliar sunt cuprinse intre 1.500 si 3.000 de euro pe luna, castigurile cresc exponential pe masura ce acesta avanseaza in cariera, dobandeste know-how si isi imbunatateste reteaua de contacte pe piata imobiliara.

"Consultantii cu experienta castiga, in medie, peste 7.000 de euro pe luna. Starurile pot ajunge la sume cu mult mai mari", este de parere Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers Romania, principalul jucator de pe piata de consultanta imobiliara.

Pe langa experienta si valoarea tranzactiilor intermediate, castigurile unui consultant depind de forma de colaborare agreata cu firma la care lucreaza. "Multi dintre consultanti lucreaza pe baza unor contracte intre firmele lor proprii si compania de consultanta sau ca persoana fizica autorizata", spune Cleciu, de la ARAI.

"In anumite situatii, comisionul unui consultant poate ajunge chiar si pana la 50% din profit", spune George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri din piata.

Castigurile variaza si in functie de cum este alcatuit pachetul salarial. "Daca se ofera salariu fix mai mare, masina de serviciu, decontarea benzinei si telefon de serviciu, valoarea comisioanelor poate fi mai mica", spune Andreea Andrei, PR & marketing coordinator la Esop Consulting, care are 23 de angajati.

Veniturile mari sunt si o consecinta a faptului ca piata de real estate a avansat mai repede decat cea a fortei de munca. Intrucat piata este relativ "zgarcita" in a livra specialisti in brokeraj imobiliar "cu state", majoritatea firmelor de consultanta prefera formula angajarii tinerilor fara experienta pe care ii formeaza in-house. In consecinta, media de varsta in cadrul firmelor de consultanta este relativ scazuta: 27 de ani, in cadrul Colliers, 28 de ani, la Eurisko.

"Un junior poate deveni un broker senior dupa un an si jumatate - doi ani de experienta", explica Diana Iuga, HR manager al Eurisko, numarul doi in consultanta din piata dupa cifra de afaceri. Daca in urma cu cativa ani practica unui salariu fix la care se adauga comisionul de vanzare nu era foarte populara pe piata muncii, in special ca efect al dorintei de stabilitate financiara, reprezentantii firmelor de consultanta imobiliara spun ca angajatii sunt mai receptivi acum la ideea de venituri flexibile.

"Initial, angajatii obisnuiti cu confortul unui venit fix garantat pe luna manifestau retineri in a accepta un sistem de salarizare compus dintr-o cota fixa si comisioane variabile in functie de valoarea contractelor semnate. Acum acest sistem a devenit o practica acceptata de consultanti si care impulsioneaza cresterea vanzarilor", spune Corina Dumitrescu, director al departamentului financiar si de HR al DTZ Echinox.

 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

HORNBACH este increzator pentru anul financiar 2018/19, in ciuda inceputului modest din primavara HORNBACH este increzator pentru anul financiar 2018/19, in ciuda inceputului modest din primavara
Un nou Superstore Proges in Buzau - 04 Septembrie 2009 Un nou Superstore Proges in Buzau - 04 Septembrie 2009
Majorarea amenzilor in domeniul constructiilor Majorarea amenzilor in domeniul constructiilor
Patru firme de asigurare prezinta polite facultative pentru locuinta ca fiind obligatorii Patru firme de asigurare prezinta polite facultative pentru locuinta ca fiind obligatorii
"Prima Casa": S-au scumpit locuintele cu doua camere - 07 Iulie 2009
Hormann si Ambasadorul Michael Schumacher militeaza pentru sustenabilitate si protejarea mediului Hormann si Ambasadorul Michael Schumacher militeaza pentru sustenabilitate si protejarea mediului

Vezi mai multe articole