Un nume propriu devenit... comun: werzalit

Un nume propriu devenit... comun: werzalit

03 septembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Multi dintre dumneavoastra ati observat in magazinele de mobilier si, ceea ce este oarecum caracteristic, pe terasele berariilor sau barurilor, un material deosebit de aspectuos, sintetic si totusi imprimat de caldura lemnului, dur ca piatra si totusi lasand senzatia ca nu este nici pe departe casant. Este intalnit in general sub forma de blaturi pentru bucatarie sau mese, folosit inclusiv in spatii deschise, sub actiunea directa a ploii si soarelui. In denumirea acestui material, specialistii vor mentiona cuvantul ”werzalit”, datorat in fond producatorului initial, o firma germana cu o experienta de peste 50 de ani in panouri compozite pe baza de lemn. Initial, Jakob Wertz (seful acestei afaceri de familie) a conceput un tip de panou compozit din aschii de foioase si rasinoase incleiate cu rasini, sub presa la cald si la rece, acoperite ulterior, de asemenea sub presiune, cu diverse folii decorative si de protectie.
 
Lemn cu polipropilena
Cu adevarat revolutionara a fost insa inventarea, in cadrul aceleiasi companii, a unui nou compozit care, pe langa lemn, continea si polipropilena. A rezultat un material care putea fi obtinut prin injectie, ca si cum ar fi fost termoplastic. Astfel, au fost realizate cele mai diverse forme, fiind vorba totusi de un produs lemnos, cu proprietati caracteristice conglomeratelor din lemn (capacitate de prelucrare, uniformitate, elasticitate, rezistenta termica si mecanica). Sa nu uitam aici si de statutul ecologic al werzalitului. Aceste caracteristici pot fi chiar modificate prin schimbarea proportiilor de lemn, polipropilena si aditivi – astfel, destinatia panourilor respective devine mult mai larga.
Producatorul s-a gandit la un moment dat sa nu tina inventia doar pentru el si a scos la vanzare amestecul respectiv sub forma de granule, astfel incat oricine are utilajele necesare poate sa-si produca singur panourile sau formele dorite.
Consecintele acestei inventii nu s-au lasat asteptate. Cu intarzierea de rigoare, au ajuns si pe piata romaneasca, initial, asa cum am spus, sub forma de blaturi pentru mese, cu o rezistenta si un aspect deosebite. Uneori, cu un adaos de vopsea in masa si o finisare detaliata, blaturile sunt folosite ca atare, fara alt strat de finisaj. Alteori, sunt acoperite prin presare de un finisaj cu rol decorativ (deseori sunt personalizate cu imagini sau inscrisuri). Se obtine astfel un blat rezistent la zgarieturi, acizi, grasimi, soare si ploaie, care poate fi folosit in bucatarii sau pe terase, oriunde un produs din lemn este susceptibil ca va ceda la umezeala, socuri mecanice si temperaturi excesive, inclusiv sub riscul instabilitatii dimensionale. Suprafata este continua, deci curatarea se poate face fara probleme.
 
Povestea continua
Partea interesanta a povestii acestui material este ca istoria lui pare ca abia acum incepe. Datorita capacitatii de a lua forme dintre cele mai diverse, a fost ”pus la treaba” in amenajarile interioare si exterioare. Au fost obtinute pervazuri cu un aspect deosebit, chiar in variante casetate si ornamentate. Aveti o fereastra de 4 metri? Nicio problema! Se pune pervaz continuu din werzalit, rezistent la umiditate si usor de intretinut. Doriti un pervaz casetat, in care sa incastrati cabluri, intrerupatoare si prize? Se rezolva cu acelasi material, conceput cu masti si la dimensiuni dintre cele mai diverse.
Lucrurile devin si mai interesante: sisteme de fatada, cu toate avantajele pe care le confera ceea ce intelegem prin sidding (ventilatie cu indepartarea umiditatii din structura constructiei, montaj uscat, deci rapid, zeci de culori disponibile, cu diverse variante decorative).
 
Nu in ultimul rand, avem o aplicatie cu totul speciala: pardoseli pentru terase. Spatiile deschise si treptele vor fi acoperite cu un material modern, natural, antiderapant in conditii de umezeala, care nu face aschii si, desigur, rezistent la intemperii. Montarea se face in sistem complet, cu rigle de sustinere, suruburi si, eventual, garnituri pentru impiedicarea patrunderii umiditatii. Despre conditii estetice nu mai vorbim, se intelege de la sine ca producatorii s-au gandit la variante dintre cele mai diverse.
Cu siguranta, pe masura ce ne vom familiariza cu acest material aflat abia la inceputul istoriei sale, aria lui de raspandire va creste. Caracterul sau ecologic isi va spune cuvantul in buna masura, in paralel cu proprietatile fizico-chimice incontestabile.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea II Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea II
Sfaturi din gradina | Combaterea melcilor cu solutii ecologice Sfaturi din gradina | Combaterea melcilor cu solutii ecologice
Trendurile de design exterior ale anului 2022 Trendurile de design exterior ale anului 2022
Amenajarea curtii cu piatra naturala Amenajarea curtii cu piatra naturala
Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare
Gazonul – Probleme si Solutii Gazonul – Probleme si Solutii

Vezi mai multe articole