on

Vata bazaltica: avantajele care fac din acest material izolatorul ideal

29 ianuarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultimul deceniu, tot mai multi proprietari sau asociatii de proprietari au inteles necesitatea anveloparii termice a cladirilor, pentru o mai mare eficienta in ceea ce priveste incalzirea acestora si o reducere a costurilor aferente. Multa vreme, materialul folosit cu predilectie pentru aceasta operatiune a fost polistirenul expandat, insa evolutia in domeniu a facut ca acesta sa treaca mult in plan secund.

In schimb, locul in topul preferintelor celor care isi anvelopeaza locuintele a fost ocupat de vata bazaltica, lucru demonstrat si de cautarile de pe Google, din ultimele 12 luni.

Ce este vata bazaltica?

Culoarea vatei bazaltice poate fi galbena, verde sau maronie. Aceasta prezinta o textura mitoasa, aspra si densa. Vata este produsa din bazalt topit si invartit intr-o centrifuga, unde se formeaza fibre scurte multidirectionale.

Vata bazaltica este si un material ignifug, care ofera proprietati termice performante datorita densitatii mari. Este folosita in aplicatiile care necesita rigiditate ridicata si rezistenta mecanica. De asemenea, materialul are un coeficient de conductivitate termica (lambda) excelent, izoleaza fonic mult mai bine si este mult mai stabil, deoarece elimina pericolul tasarilor si prinderilor mecanice suplimentare pe suprafete oblice sau verticale.

Astfel, prin utilizarea unei izolatii din vata bazaltica se pot obtine o performanta termica ridicata, o reducere substantiala a consumului de energie termica folosit pentru incalzire, precum si a consumului de energie electrica utilizata pentru racire.

Siguranta sporita

Cu toate ca izolatia de vata minerala era utilizata inca din secolul al XIX-lea, evolutia acestei piete si intelegerea mai buna a produselor disponibile au dus la o revenire in atentie a vatei bazaltice. Argumentul principal in favoarea acestui material este rezistenta la foc, ceea il face destul de sigur in caz de incendii. In plus, majoritatea izolatiilor din vata bazaltica nu emana fum toxic, principalul cauzator de victime in astfel de cazuri.

Izolare fonica aproape perfecta

Intr-o lume tot mai zgomotoasa, un perete simplu nu mai poate reprezenta o bariera in calea poluarii fonice produse de trafic, sistemele de ventilatie sau, efectiv, de catre vecini. De aceea, adaugarea unui strat de vata bazaltica rezolva eficient aceasta problema. Diferenta se va simti, garantat.

Asadar, daca ai in plan construirea sau anveloparea termica a unei locuinte, este bine de stiut ca varianta izolarii cu vata bazaltica este nu doar cea mai la moda in lumea constructiilor, ci si cea mai eficienta, iar costul de achizitie ceva mai ridicat se va amortiza in timp prin scaderea facturilor la combustibil si energie electrica.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (III) Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (III)
Termoizolarea apartamentului – ce trebuie sa ai in vedere inainte sa iei o decizie Termoizolarea apartamentului – ce trebuie sa ai in vedere inainte sa iei o decizie
Izolatia termica a casei – de ce izolam, cum izolam si  mai ales de ce alegem spuma poliuretanica? Izolatia termica a casei – de ce izolam, cum izolam si mai ales de ce alegem spuma poliuretanica?
Polistiren pentru terase clasice si inversate Polistiren pentru terase clasice si inversate
Izolarea peretilor cu spuma poliuretanica Izolarea peretilor cu spuma poliuretanica
Incalzire cu sisteme alternative – folii pentru incalzire Incalzire cu sisteme alternative – folii pentru incalzire

Vezi mai multe articole