on

Zeama bordeleza: de ce este importanta pentru plante si cum se prepara

24 octombrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iarna se apropie, iar pregatirea plantelor pentru intrarea in sezonul rece se apropie de ultima suta de metri. In mod traditional, exista plante care necesita o atentie sporita in aceasta perioada, cum ar fi trandafirii sau pomii fructiferi, care au nevoie de un tratament complex pentru a face fata temperaturilor negative.

Din fericire, exista diverse solutiile pentru a asigura rezistenta acestora pe durata iernii, iar cea mai eficienta dintre acestea este tratarea cu zeama bordeleza.

Ce este zeama bordeleza?

Cunoscatorii stiu ca zeama bordeleza reprezinta un amestec obtinut din combinarea sulfatului de cupru (piatra vanata) cu hidroxid de calciu (var stins). Desigur, substanta poate fi cumparata deja pregatita din farmaciile specializate. Zeama bordeleza ajuta la prevenirea unor boli ca monilioza, rapanul sau alte afectiuni ale frunzelor. Cuprul din amestec este absorbit de frunzele trandafirilor si contribuie la lemnificarea ramurilor acestor plante.

CITESTE SI: Taierile de toamna la pomii fructiferi: de ce aspecte trebuie sa tii cont

Este esential ca solutia sa fie folosita in aceeasi zi in care a fost preparata, pentru a nu-si pierde din eficacitate. Un avantaj major al zemei bordeleze este acela ca, datorita compozitie sale, poate fi utilizata si in agricultura bio, atat pentru stropirea plantelor, cat si pentru cea a pomilor fructiferi.

Cum se prepara?

Zeama bordeleza se obtine din sulfat de cupru (CuSO4) si var stins (hidroxid de calciu- Ca(OH)2). Solutia se aplica in concentratie de 0,5% in perioada de vegetatie si in concentratie de 1 - 2% in perioada repausului de iarna. Pentru o concentratie de 1%, este nevoie de 1 kg piatra vanata (sulfat de cupru) si 500 g var nestins (eventual 2 kg var stins, pasta), la 100 litri apa.

Iata etapele de preparare a zemei bordeleze:

  1. Se stinge varul (nestins, fara piatra) cu putina apa, pe o scandura intr-un vas de lemn sau galeata de plastic.
  2. Se toarna varul stins intr-un vas de lemn de circa 120 litri si se completeaza pana la 50 litri de apa, dupa care se va amesteca bine.
  3. Separat, intr-un vas de lemn de aproximativ 70 litri, se toarna 50 litri de apa, in care se scufunda un saculet de panza cu 1 kg de piatra vanata pisata.
  4. Se amesteca solutia la intervale regulate de timp.
  5. Dupa ce toata cantitatea de piatra vanata din saculet s-a dizolvat, se toarna foarte incet solutia peste laptele de var din vasul din lemn, de 120 litri. Amesteca permanent cu un bat din lemn.

Dupa acesti cinci pasi, zeama bordeleza este pregatita pentru aplicare imediata. Iar pentru o aderenta mai buna pe suprafata plantelor tratate, este recomandata chiar adaugarea de melasa, lapte dulce sau albus de ou bine batut.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Luna martie in gradina si livada Luna martie in gradina si livada
Cum transplantezi florile in ghivece Cum transplantezi florile in ghivece
Amenajarea de toamna a gradinii (III) - 10 plante ce se pot cultiva toamna Amenajarea de toamna a gradinii (III) - 10 plante ce se pot cultiva toamna
Fascinatia plantelor carnivore: Sarracenia Fascinatia plantelor carnivore: Sarracenia
Cum schimbi culoarea hortensiilor Cum schimbi culoarea hortensiilor
Sistemul de irigare prin picurare cu banda – Ce este si cum se foloseste Sistemul de irigare prin picurare cu banda – Ce este si cum se foloseste

Vezi mai multe articole