Zvonurile umfla preturile pe piata imobiliara

21 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Agentiile profita de modificarile legislative repetate si spun clientilor persoane fizice ca de anul viitor vor plati TVA pe tranzactiile imobiliare
 
Notarii publici sunt asaltati in aceste zile de clienti care doresc incheierea de urgenta a actelor de vanzare-cumparare. Acestia din urma invoca un "motiv aflat" de la agentiile imobiliare, si anume faptul ca de la 1 ianuarie 2008 vor fi obligati sa plateasca, pe langa impozit, si TVA.
 
Oficialii dezmint insa categoric aceasta informatie, precizand ca cei care raspandesc aceste zvonuri se folosesc de recentele schimbari legislative care prevad intr-adevar plata TVA, dar doar in cazul tranzactiilor realizate intre firme.
 
De la 1 ianuarie 2008 se elimina taxarea inversa in constructii. Pentru tranzactiile imobiliare realizate de catre persoanele juridice sau persoanele fizice inregistrate ca platitor de TVA se va plati astfel TVA de 19%. Persoanele fizice nu vor plati insa TVA pe tranzactiile imobiliare. Va fi la fel ca acum, a declarat ieri, pentru "Adevarul", Daniel Chitoiu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
 
Zvonul ca persoanele fizice vor plati de anul viitor TVA pe tranzactiile imobiliare a fost infirmat la fel de categoric si de reprezentantul agentiilor imobiliare.
 
Apartamentele s-au scumpit cu pana la 5.000 de euro, lunar
 
Radu Zilisteanu a precizat astfel ca situatia creata se datoreaza in parte si faptului ca, in domeniul TVA, legislatia a fost schimbata frecvent. "Faptul ca de la 1 ianuarie 2008 va fi eliminata taxarea inversa in constructii, adica firmele vor plati TVA pe tranzactiile imobiliare, a fost gresit inteles de unii. Ei au generalizat situatia si la nivelul persoanelor fizice, si de aici toata aceasta situatie", a precizat Radu Zilisteanu.
 
Piata imobiliara romaneasca a inregistrat, potrivit studiilor de specialitate, majorari ale preturilor cu pana la 50%, de la inceputul acestui an. In Capitala, spre exemplu, pretul apartamentelor din blocurile vechi a crescut in acest an in medie cu 3.000 de euro, pana la 5.000 de euro, lunar. In aceste conditii, o locuinta cu doua camere a ajuns sa coste in decembrie 2007 chiar 110.000-120.000 de euro, fata de 70.000 de euro, nivel la care se tranzactiona in decembrie anul trecut.
 
In acest moment, cele mai scumpe sunt apartamentele din sectoarele 1 si 2, iar cele mai ieftine, in sectorul 6. In sectorul 1, garsonierele au in acest moment preturi medii de 70.000 de euro, un apartament cu doua camere costa 110.000 de euro, un apartament cu trei camere - 135.000 de euro, iar unul de patru camere - 150.000 de euro. In sectorul 2, preturile pornesc de la 75.000 de euro pentru o garsoniera si ajung la 100.000 de euro pentru o locuinta cu doua camere.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tinta ambitioasa dupa reculul din 2005 Tinta ambitioasa dupa reculul din 2005
Locuinta veche, avans pentru o casa noua Locuinta veche, avans pentru o casa noua
Guvernul a aprobat proiectul privind performanta energetica a cladirilor Guvernul a aprobat proiectul privind performanta energetica a cladirilor
Praktiker lanseaza o noua campanie promotionala cu peste 100.000 premii in vouchere de combustibil Praktiker lanseaza o noua campanie promotionala cu peste 100.000 premii in vouchere de combustibil
Industria mobilei ramane in strada Industria mobilei ramane in strada
UniCredit Tiriac: Cererea de credite ipotecare a scazut cu 50% anul acesta - 09 Aprilie 2009 UniCredit Tiriac: Cererea de credite ipotecare a scazut cu 50% anul acesta - 09 Aprilie 2009

Vezi mai multe articole