Adezivi pentru gresie si faianta

20 decembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Adezivi pentru gresie si faianta
Alegerea adezivului potrivit este la fel de importanta ca alegerea gresiei sau a faiantei.
Rolul adezivului este de a lipi partea de jos a placii ceramice pe o suprafata verticala sau orizontala, numita suprafata suport pentru placile de gresie si faianta.
 
In ultimii ani, formulele adezivilor comercializati au fost semnificativ imbunatatite. In prezent, montarea gresiei si a faiantei se realizeaza mult mai usor, motiv pentru care o astfel de lucrare poate fi realizata in regim DIY (Do It Yourself).
Exista mai multe tipuri de adezivi pentru gresie si faianta, fiecare avand o utlizare distincta.
 
Primul pas in alegerea unui adeziv de gresie si faianta este sa luati in considerare tipul montarii gresiei si a faiantei. Asadar, trebuie sa tineti cont daca placile ceramice vor fi montate la interior sau la exterior, pe perete sau pardoseala, intr-o zona umeda
Adezivi pentru faianta si gresie
adezivi gresie faianta

adeziv pentru gresie si faianta

sau uscata.
In plus, trebuie analizat tipul patului suport pe care se va aplica adezivul. Suprafata suport poate fi realizata din diverse materiale cum ar fi: gips carton, beton, sapa pe baza de ciment, tencuiala, placi fibrolemnoase, mozaic, o placare ceramica existenta etc.
Dupa cum se observa, exista o varietate mare de materiale ce pot constitui stratul suport. Astfel, pentru alegerea adezivului este utila urmatoarea impartire a suprafetelor suport: suprafete absorbante, neabsorbante si critice.
Un alt criteriu esential in alegerea adezivului este definit de solicitarile ce vor exista pe suprafata pe toata durata de exploatare a placajului ceramic. Putem distinge mai multe tipuri de solicitari: mecanice, chimice, termice sau la umezeala.
 
Cel mai cunoscut adeziv pentru montarea gresiei si faiantei este mortarul pentru lipirea in pat subtire. Acesta este, de obicei, amestecat cu apa pana la omogenizare, conform specificatiilor producatorului. Adezivul pe baza de ciment are o aderenta foarte buna si poate oferi flexibilitate, putand fi folosit atat la interior, cat si la exterior.
Aplicarea adezivului pe stratul suport se face cu ajutorul unei mistriei cu dinti, intr-un strat subtire, la o grosime de cel mult 10 mm. Aceasta grosime este cea mai uzuala, dar in functie de planeitatea suportului si marimea placilor ceramice se poate utiliza mistria cu dinti de 4, 6, 8 sau 10 mm.
Exista o mare varietate de adezivi pe baza de ciment, motiv pentru care nu este deloc greu sa gasiti adezivul potrivit pentru lucrarea dumneavoastra.
 
Mai exista adezivi minerali, ce au in componenta nisip cuartos si adaos de rasini sintetice, produse ce ofera o alunecare redusa, o aderenta superioara, rapida si rezistenta la umezeala. Aceste calitati sunt motivul pentru care se utilizeaza cu succes la placarile exterioare cu materiale naturale – marmura, granit etc. Acesta tip de adeziv este unul profesional, favoritul celor care lucreaza in domeniu.
 
De asemenea, exista si adezivi acrilici monocomponenti si poliuretanici bicomponenti, gata preparati si care au o serie de avantaje: cresc nivelul aderarii, scad absorbtia de apa, rezista la variatii de temperatura, rezista la substante chimice si, totodata, au o rezistenta superioara la imbatrinire.
 
Un alt adeziv este cel epoxidic, mult mai scump decat majoritatea adezivilor pentru gresie si faianta. Acesta reprezinta o optiune buna atunci cand patul suport nu este compatibil cu adezivi clasici si este necesar sa realizam o aplicatie cu rezistenta la produse chimice. Este recomandat pentru aplicatii industriale in domeniul chimic, dar si acolo unde este nevoie de o suprafata finala cu rezistenta mecanica si chimica deosebite, foarte rezistenta in timp.
Adezivul epoxidic este indicat si pentru placile ceramice obtinute manual sau pentru cele care prezinta iregularitati.
 
In conformitate cu orientarile generale, va recomandam sa solicitati cat mai multe informatii de la mai multi comercianti.
De asemenea, este important sa cititi instructiunile pentru fiecare adeziv inainte de cumparare, deoarece fiecare companie poate avea mai multe tipuri de adezivi, iar micile diferente conteaza!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Eficienta energetica a casei tale incepe cu materialele de constructie alese Eficienta energetica a casei tale incepe cu materialele de constructie alese
Caramida sau BCA Caramida sau BCA
Prefabricatele castiga teren Prefabricatele castiga teren
Avantajele si dezavantajele caselor din zidarie versus cele din lemn Avantajele si dezavantajele caselor din zidarie versus cele din lemn
Ce este apa de sticla? Ce este apa de sticla?
Lacul care revigoreaza piatra Lacul care revigoreaza piatra

Vezi mai multe articole