on

Aplicarea Vopselelor Decorative – Sfaturile Specialistilor

28 noiembrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand incepi renovarea unei locuinte, iti doresti ca totul sa aiba o anumita coerenta, una care sa reuseasca sa ofere o ambianta placuta si o senzatie de spatiu care sa te imbie la relaxare. Dar pentru a obtine toate acestea, atat obiectele de mobilier, cat si amenajarea peretilor si decoratiunile alese trebuie sa se afle in deplina armonie estetica si functionala. Pentru ca aplicarea straturilor decorative, atat si la interior, cat si la exterior, reprezinta etapa finala in construirea unei locuinte, astazi ne vom indrepta atentia catre vopselele decorative.

 

Daca atunci cand vorbim despre vopselele lavabile, sau vopselele pentru metal, sau lacurile pentru lemn, stim ca tehnicile de aplicare sunt simple, atunci cand vorbim de aplicarea efectelor decorative lucrurile se complica putin. Bineinteles ca tehnica de realizare si reusita aplicarii efectului decorativ depind de tipul vopselei alese si, implicit, de uneltele alese (pieptene de cauciuc, burete natural, spaclu, gletiera etc.), dar si de priceperea si experienta aplicatorului.

 

La fel ca si in cazul vopselelor lavabile, pentru rezultate deosebite, stratul suport (reprezentat de pereti si tavane), trebuie finisat cat mai bine si amorsat cu un grund specific vopselei decorative alese, astfel incat sa permita aplicarea in cele mai bune conditii tehnice a efectului decorativ. Drept urmare, trebuie urmarite doua criterii extrem de importante, si anume: rezistenta stratului suport si aderenta materialelor utilizate pentru finisarea peretelui.

 

 

Daca suprafata suport pentru lazurile cu efect decorativ se prelucreaza identic ca in cazul vopselei lavabile, atunci cand trecem la aplicarea lor vom realiza ca diferentele sunt semnificative, si ele se remarca inclusiv intre diferitele tipuri de efecte ale produselor. Primul strat aplicat este reprezentat (in majoritatea cazurilor) de un strat de fond, aceasta se realizeaza folosind o nuanta asemanatoare sau care sa se imbine armonios cu modelul ales, iar mai apoi se va aplica efectul decorativ.

 

Este foarte important sa mentionam ca aplicarea unei vopsele decorative nu se realizeaza niciodata cu trafaletul obisnuit, nu se dilueaza cu apa ca la vopseaua lavabila, se va lucra intotdeauna pe portiuni mici, deoarece timpul de realizarea efectului este limitat la 15-20 minute, iar timpul de lucru este direct influentat de numarul de straturi de vopsele si culori aplicate, dar si de suprafata in sine.

 

Dar sa luam un exemplu concret, si anume un proiect realiazat de Adrian Fesci, un pasionat Master Applicator, care stie sa spuna povesti prin peretii pe care ii picteaza. Adrian Fesci a locuit in Italia aproape 20 ani, acolo a terminal liceul de informatica si tot acolo si-a cultivat si pasiunea pentru pictura. Cu toate ca a urmat si cursuri de scurta durata, precum cursurile organizate de Giorgio Graesan sau Oikos, Adrian Fesci marturiseste ca majoritatea trucurilor pe care le cunoaste, le-a furat. Astazi, Adrian si echipa sa, poate duce un proiect de restructurari de la un cap, la altul. Iar in continuare ne povesteste pas cu pas despre restructurarea unei bai si aplicarea efectului Pietra Spacatta.

 

 

Lucrarea a inceput prin indepartarea tuturor echipamentelor sanitare, a obiectelor de mobilier, a gresiei si a faiantei existente, urmand ca intreaga instalatie de apa sa fie refacuta. Dupa indeplinirea acestor pasi s-a trecut la montarea obiectelor sanitare (cada, vasul de toaleta si rezevorul ascuns al acestuia).

 

Dupa inlaturarea placilor de fainata s-a constat ca peretii nu sunt drepti, prin urmare acestia au fost placati in totalitate cu placi de rigips.

 

 

Pentru a avea o lumina led pe centrul baii a fost realizat un tavan fals cu scafe. Iar pentru a induce o senzatie de relaxare asemanatoare celor din centrele SPA, deasupra cazii a fost realizat un tavan fals cu fibra optica, folosindu-se peste 240 de fire de fibra.

 

 

Dupa montarea gresiei si dupa aplicarea primer-ului, s-a trecut la partea cea mai interesanta si anume: gletuirea peretilor cu un glet special destinat efectului Pietra Spacatta. Gletuirea se realizeaza pe portiuni, cate un perete pe rand, deoarece inainte ca gletul sa se usuce trebuie sa se realizeze venele tip marmura – acestea se vor realiza cu ajutorul unei perii speciale. Se va astepta uscarea partiala, iar cu ajutorul unei gletiere de inox se va netezi peretele.

 




Vopseaua a fost aplicata cu un burete pentru a crea un contrast mai puternic pe vene.

 

 

Dupa uscare, cu ajutorul unei pensule a fost aplicat sclipiciul/glitterul pe vene. Excesul a fost inlaturat cu un burete ud.

 

 

Operatiunea finala este reprezentata de lacuirea peretilor. Lacul special tip vetro a fost aplicat cu ajutorul unei pensule. Pe langa look-ul deosebit pe care il creeaza, lacul protejeaza zidul de zgarieturi si de infiltrarea apei.

 

 

Mai multe informatii despre Adrian Fesci vei gasi pe pagina acestuia Restructurari amenajari Fagaras.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fototapet personalizat. Sfaturi – Recomandari – Inspiratie. Fototapet personalizat. Sfaturi – Recomandari – Inspiratie.
Redecorarea peretilor: Sfatul mesterilor care nu trebuie urmat Redecorarea peretilor: Sfatul mesterilor care nu trebuie urmat
Vopsea Lavabila – Sparkling Safari - Ghid de aplicare Vopsea Lavabila – Sparkling Safari - Ghid de aplicare
Ce poti face cu un perete gol Ce poti face cu un perete gol
Realizarea zidariilor din caramida transparenta Realizarea zidariilor din caramida transparenta
“Tavanul si peretii de sub terasa sunt foarte reci. Cum rezolv problema?” “Tavanul si peretii de sub terasa sunt foarte reci. Cum rezolv problema?”

Vezi mai multe articole